Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Sport & spel » Wintersport » Hoe vind ik de beste pistes

Hoe vind ik de beste pistes

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 2 uren
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
De titel van deze hoedoe is tamelijk betrekkelijk. Want wat zijn de ‘beste’ pistes? Zijn dat de meest uitdagend pistes, de sneeuwzekere pistes of de groene (meest gemakkelijke) pistes? Precies, iedereen heeft een andere uitleg bij ‘beste pistes’. En jij kunt je van tevoren goed voorbereiden en een vakantie naar een skigebied boeken met jouw 'beste' pistes. Hoedoe legt je uit waar je op kunt letten.

Hoedoe door: Noortje van Dorp

Bekijk het profiel van Noortje van Dorp
Aantal Hoedoes: 125


Benodigdheden

  • Computer met internet
  • Locals

Stappen

  1. Kies een sneeuwzeker gebied

    Zonder sneeuw ook geen beste pistes. Of en hoeveel sneeuw er valt is natuurlijk gewoon een kwestie van afwachten. Toch kun je bij het boeken van een wintersportvakantie, wat vaak al even van te voren gebeurt, met enkele zaken rekening houden. Kies bijvoorbeeld een hooggelegen skigebied. Zo heeft Val Thorens (Frankrijk) door de aanwezige gletsjer zelfs nog in mei goede pistes. Kijk ook eens wat de sneeuwkwaliteiten in de voorgaande jaren was. Door de opwarming van de aarde, krijgen steeds meer skigebieden het lastiger. Niet overal valt er meer zo veel sneeuw als vroeger.

  2. Ga voor een gebied met pistes op jouw niveau

    Pistes zijn overal ter wereld ingedeeld in een aantal moeilijkheidsniveaus. De kwalificatie verschilt nog wel wat: zo kwalificeren Franse skigebieden een piste tot blauw omdat hij heel breed is, en wordt in Oostenrijk die beslissing genomen op de steilheid van de piste. 

Maar over het algemeen kun je er vanuit gaan dat blauwe pistes goed te doen zijn voor de beginner!

    De makkelijkste pistes zijn de groene. Daarna komen de blauwe, rode en als laatste de zwarte pistes. Ben je een gemiddelde skiër of snowboarder, dan heb je bijvoorbeeld het meest plezier op de blauwe en rode pistes. Kies een skigebied met veel pistes van jouw niveau, zodat je niet de hele week veroordeeld bent tot die paar pistes die je wel kunt nemen.

  3. Houd rekening met liftjes

    Liftjes heb je in alle soorten en maten, maar zijn ook onder te verdelen in drie categorieën: de cabines, de stoeltjesliften en de sleepliften. Vooral de laatste categorie kan wat problemen opleveren. Niet iedereen is even goed met sleepliftjes. Je moet namelijk een schijf of anker pakken die met een koord aan een grote ijzeren draad bevestigd is die constant in beweging is. En dan moet je die ook nog eens tussen je benen stoppen. Voor skiërs moeilijk en voor sommige beginnende snowboarders tamelijk onmogelijk. Is dit je eerste wintersportvakantie? Kies dan een gebied met veel stoeltjesliften. Ben je al vaker op wintersportvakantie geweest, dan kun je zelf inschatten in hoeverre het aantal sleepliften voor jou uitmaakt.

  4. Lees reviews op internet

    Er zijn talloze websites waar je beoordelingen van skigebieden op kunt vinden. Bijvoorbeeld op Wintersport.nl. De meningen van andere wintersporters zijn heel wat betrouwbaarder dan de website van het desbetreffende skigebied. Het skigebied wil gewoon dat je jouw vakantie bij hen boekt en zal alles positief doen overkomen.

  5. Praat met locals

    De lokale bevolking kent het skigebied op hun duimpje. Zij weten ook welke pistes mooi, leuk of uitdagend zijn. Vaak tref je de locals in de weekenden of aan het einde van de dag aan op de pistes. Spreek gewoon eens wat mensen aan in de liften, misschien hebben zij nog bruikbare tips.

Do's

  • Goede research doen voordat je de wintersportvakantie boekt. Niet alle skigebieden zijn voor iedereen even uitdagend.

Don'ts

  • Off piste gaan. Zeker niet in een skigebied waar je onbekend bent. Je kunt zo een lawine lostrappen en naast de piste ben je niet verzekerd!

Bron

Eigen jarenlange wintersportervaring.