Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Werk & carrière » Communicatie » Hoe schrijf ik een betoog
4

Hoe schrijf ik een betoog

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 2 uren
  • Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Soms is iemand mondeling overtuigen niet genoeg. In dat geval schrijf je een betoog. Met een goed betoog weet je mensen te beïnvloeden en te overtuigen van jouw mening of jouw standpunt in een zaak. Een slecht betoog kan niet alleen je standpunt, maar ook je geloofwaardigheid ondermijnen. Zet daarom niet zomaar wat op papier, maar bouw je betoog zorgvuldig op!

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

  • Computer met een tekstverwerkingsprogramma
  • Argumenten
  • Inlevingsvermogen
  • Printer (optioneel)

Stappen

  1. Zet je standpunt op papier

    Jouw standpunt is het belangrijkste onderdeel van je betoog. Het is dan ook goed om je lezers direct te laten weten wat je wilt zeggen en waarvan je ze wilt overtuigen. Om je standpunt te formuleren kun je de vier W’s gebruiken: Wat? Waarom? Wanneer? Wie? Bedenk daarnaast waarom je standpunt voor jou belangrijk is en of het op ieder moment geldt, of alleen in een specifieke situatie. Door je standpunt helder op papier te zetten heb je een uitstekende basis om je idee ook te onderbouwen.

  2. Formuleer je argumenten

    Noteer in een apart document alle argumenten die je voor je standpunt kunt bedenken. Je gaat deze argumenten niet allemaal gebruiken, maar je kunt beter ruim de keuze hebben. Denk niet alleen vanuit jezelf, maar verplaats je ook in de lezer, wat die wil horen, vragen of beantwoord hebben. Noteer alles wat in je opkomt en houd ook rekening met tegenargumenten.

  3. Selecteer sterke argumenten

    Om je betoog kracht bij te zetten kun je alleen écht sterke argumenten gebruiken. Selecteer daarom een aantal ijzersterke argumenten uit het lijstje dat je in de vorige stap hebt gemaakt en werk deze verder uit.

  4. Bedenk tegenargumenten

    Als je ongeveer drie of vier sterke argumenten hebt uitgekozen, formuleer je voor ieder argument een aantal tegenargumenten. Als het goed is kun je deze tegenargumenten eenvoudig onderuit halen. Door dit tegenargument direct in je eigen argumentatie al uit de weg te ruimen voorkom je dat de aandacht van jouw argumenten vóór je standpunt wordt afgeleid. De tegenargumenten kun je dus gebruiken om je argumenten te verscherpen.

  5. Benoem reële tegenargumenten

    Als er reële argumenten tegen je stelling zijn, dan kun je die niet zomaar onder tafel schuiven. Je zult hier serieus op in moeten gaan. Neem bijvoorbeeld de aanschaf van een nieuw apparaat: het kan veel winst opleveren, maar vergt ook een (onverwachte) investering. Wanneer je in je betoog zelf die investering al noemt en vervolgens de nadruk legt op de voordelen en mogelijkheden, voorkom je dat het tegenargument de overhand krijgt. Bovendien laat je zien dat je aan alle mogelijkheden hebt gedacht, zowel de mogelijkheden die in jouw straatje passen, als de mogelijkheden die je standpunt ondermijnen. Uiteraard zorg je er wel voor dat de tegenargumenten stuk voor stuk kunnen worden gepareerd met een goed argument vóór!

  6. Lees je betoog nog één keer goed na

    Als je betoog helemaal af is, kun je het het beste nog een keer goed nalezen. Kijk niet alleen naar spel- en grammaticafoutjes, maar controleer ook of je wel één lijn blijft volgen en niet van de hak op de tak springt. Zorg er daarnaast voor dat iedere alinea verbonden is met de voorgaande door middel van signaalwoorden als ‘omdat’ of ‘daardoor’. Als je betoog helemaal goed in elkaar zit en volledig foutloos is, kun je deze uitprinten, verzenden of publiceren!

Do's

  • Zorg ervoor dat je standpunt concreet is, de lezer moet direct kunnen zien wat het resultaat is van jouw standpunt
  • Controleer je betoog op duidelijkheid
  • Vraag om feedback op je betoog van iemand die niets met het onderwerp te maken heeft

Don'ts

  • Begin niet met een half standpunt. Je lezer zal dan eerder geneigd zijn op details en onvolkomenheden in te gaan, in plaats van op de inhoud
  • Spring niet van de hak op de tak, maar blijf bij je centrale punt

Bron

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Renate Boogvrouw
Lid sinds: 11 april 2008
Aantal Hoedoes: 15
Bastienne Wentzel
Lid sinds: 9 juni 2008
Aantal Hoedoes: 59
Irene Herbers
Lid sinds: 7 mei 2008
Aantal Hoedoes: 54
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!