Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Werk & carrière » Loopbaan » Hoe bereid ik een sollicitatiegesprek voor

Hoe bereid ik een sollicitatiegesprek voor

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 2 uren
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Ben jij uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek voor een nieuwe baan? Fantastisch! Er zijn bepaalde stappen die je kunt doorlopen om de kans te vergroten dat het gesprek succesvol verloopt. Een goede voorbereiding zorgt tevens voor meer zelfvertrouwen, waardoor jij in alle rust het gesprek goed kunt leiden. Vergeet tijdens het sollicitatiegesprek vooral niet dat de positieve indruk van beide kanten moet komen: de organisatie moet jou ook weten te overtuigen dat de functie de ideale match tussen jou en het bedrijf is.

Hoedoe door: Femke

Bekijk het profiel van Femke
Aantal Hoedoes: 31


Benodigdheden

  • Focus
  • Gespreksvaardigheden
  • Anticipatievermogen
  • Doorzettingsvermogen

Stappen

  1. Lees je in op de vacature

    Lees de vacature nogmaals meerdere keren door. Vraag jezelf af wat de ideale kandidaat volgens deze omschrijving is. Zoek overeenkomsten tussen jou en de beschrijving. Bedenk welke taken voor jou nieuw zijn en welke vaardigheden en ervaring jij al het beste beheerst.

  2. Lees je in op het bedrijf

    Bekijk uitvoerig de bedrijfswebsite, maar ook social media en Google reviews. Indien beschikbaar, blader het jaarverslag door: hoe groot is de organisatie? Wat was vorig jaar de omzet? Hoeveel medewerkers zijn er in dienst en op welke locaties? Wat speelt er momenteel in de branche?

  3. Research de gesprekpartner

    In de uitnodiging van het sollicitatiegesprek staat vaak aangegeven met wie je dit gesprek zult hebben. Memoriseer alle namen en hun functies. Zoek op de bedrijfssite of Google of er een interview met jou gesprekpartner(s) staat. Kijk op Linkedin naar hun werkverleden en zoek naar overeenkomsten. Zo kun je beter interesse tonen in jouw directe collega e/o leidinggevende. Een persoonlijke klik met de HR-medewerker is in het dagelijks werk namelijk minder relevant.

  4. Bereid een korte introductie voor

    Veel gesprekspartners beginnen met het verzoek kort iets over jezelf te vertellen. Formulier tevoren voor jezelf wat je hierin wilt vertellen. Bedenk circa één minuut aan gespreksstof. Als relevante informatie geldt doorgaans jouw naam, huidige woonplaats, hobby’s, meest relevante functie en waarom deze vacature jou aansprak.

  5. Bereid eigen vragen voor

    Toon interesse door zelf vragen te stellen. Wat wil je nog weten over het bedrijf of de functie? Vaak is hier aan het eind van het gesprek ruimte voor. Zo toon je goede voorbereiding en weet je beter of de functie wel bij jou past.

  6. Plan de route naar het gesprek

    Weet waar jij moet zijn en hoe je er komt. Probeer minstens één kwartier te vroeg te arriveren. Informeer naar de parkeermogelijkheden en laad tevoren jouw mobiel e/o navigatiesysteem op. Controleer op de ochtend zelf voor files en vertragingen.

  7. Leg de juiste kleding klaar

    Zorg dat een gepaste outfit al klaar ligt: schoon, in goede staat en gestreken. Kijk, indien nodig, op de bedrijfswebsite of social kanalen voor een indicatie van de geschikte werkkleding.

  8. Ga op tijd naar bed

    Het spreek voor zich: goed uitrusten zorgt ervoor dat je alerter bent tijdens het gesprek. Succes!

Do's

  • Praat de gesprekspartner niet naar de mond. Geef geen antwoorden waarvan je denkt dat het bedrijf dit wilt horen, maar wees eerlijk. Zo weten beide partijen of de functie een goede match is. Ook kom je dan betrouwbaarder over.
  • Toon zelfvertrouwen. Recht je rug en neem een actieve houding aan. Zit niet onderuit gezakt: je wilt natuurlijk niet de indruk wekken dat je niet gemotiveerd bent!

Don'ts

  • onderhandelen over het salaris. Een hoger salaris onderhandelen behoort niet in een sollicitatiegesprek. Bewaar dat voor een later arbeidsvoorwaardengesprek. Een indicatie van het salaris is echter natuurlijk relevant. Informeer hier aan het eind van het gesprek naar, als het bedrijf dit zelf nog niet heeft genoemd.

Bron

XL Studenten Uitzendbureau

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Susanne Biemans
Lid sinds: 14 mei 2008
Aantal Hoedoes: 9
Irene de Vette
Lid sinds: 19 juni 2008
Aantal Hoedoes: 78
Marieke van Oosterhout
Lid sinds: 31 maart 2008
Aantal Hoedoes: 24
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!