Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Werk & carrière » Loopbaan » Hoe bereken ik mijn ontslagvergoeding

Hoe bereken ik mijn ontslagvergoeding

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 1 uur
  • Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Je kunt ontslag nemen, maar je kunt ook ontslag krijgen. Als je niet op staande voet ontslagen wordt, bijvoorbeeld omdat je iets doet dat niet door de beugel kan, dan kan het zijn dat je recht hebt op een ontslagvergoeding. Met die vergoeding kun je een bepaalde periode overbruggen, waarin je op zoek kunt naar nieuw werk. Je ontslagvergoeding berekenen kun je zelf doen.

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

  • Loonstroken, het liefst van een heel jaar
  • Jaaropgave
  • Rekenmachine

Stappen

  1. Tel je gewogen dienstjaren

    Hoewel elke ontslagvergoeding anders kan zijn, wordt over het algemeen gebruik gemaakt van de kantonrechtersformule. Die formule maakt gebruik van het aantal gewogen dienstjaren, de beloning per maand en de correctiefactor, oftewel: A x B x C. Het eerste element is A, Aantal gewogen dienstjaren. Elk volledige jaar dat je in dienst bent geweest, telt hiervoor mee. Let op: de jaren dat je jonger bent dan 35 tellen als halve jaren, de jaren tussen 45 en 55 tellen anderhalf keer mee, de jaren na je 55e tellen dubbel mee. Dat betekent dat je ontslagvergoeding hoger uitvalt, als je op latere leeftijd ontslagen wordt.

  2. Bereken je beloning per maand

    Bereken nu je B, je Beloning per maand. Dit bedrag bestaat niet alleen uit je maandsalaris, maar ook uit het gemiddelde van structureel overwerk, vakantiegeld, een 13e maand, (vaste) ploegentoeslag en winstdeling, mits die ook structureel is. Onkostenvergoedingen en een auto van de zaak tellen niet mee. Je kunt dit bedrag ook overnemen van je jaaropgave; dan pak je het totaalbedrag en deel je dat door 12.

  3. Bepaal de correctiefactor

    Het lastigste onderdeel van de kantonrechtersformule is de correctiefactor, de C. Die factor is afhankelijk van in welke mate het ontslag verwijtbaar is, aan jou of aan je werkgever. Hiervoor geldt het volgende:

    0 = werknemer is volledig verwijtbaar
    0,5 = werknemer is deels verwijtbaar
    1 = neutraal, werknemer en werkgever zijn niet verwijtbaar
    1,5 = werkgever is deels verwijtbaar
    2 = werkgever is volledig verwijtbaar

    Ook andere zaken kunnen een rol spelen. Als het slecht gaat met het bedrijf, en de kans op faillissement ook aanwezig is, zal eerder voor een neutrale factor gekozen worden. Ook de arbeidspositie van de werknemer heeft invloed; als de werkgever de werknemer altijd scholing en cursussen heeft geboden, is de arbeidspositie van die werknemer sterker en mag de vergoeding lager zijn.

  4. Bereken de ontslagvergoeding

    Vermenigvuldig nu A met B met C. Het bedrag dat daaruit komt, is de ontslagvergoeding waar je recht op hebt. Let op: het uiteindelijke bedrag kan iets afwijken, afhankelijk van de factor en de exacte berekening van toeslagen, vakantiegeld, bonussen, enzovoorts.

Do's

  • Schakel altijd een advocaat in als je te maken krijgt met onvrijwillig ontslag. De werkgever is meestal bereid deze kosten te dragen
  • Zorg ervoor dat je al je papieren bij elkaar hebt en begin met dossieropbouw als je het vermoeden hebt dat je baan op de tocht staat. Dat kan mogelijk je onderhandelingspositie versterken

Don'ts

  • Laat je niet afschepen met een eerste voorstel, maar bereken zelf waar je tenminste recht op hebt en ga daarvoor

Bron

Meer uitleg