Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Werk & carrière » Loopbaan » Hoe voer ik succesvol een salarisonderhandeling
4

Hoe voer ik succesvol een salarisonderhandeling

Document acties
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Gedachtes als ‘ze zullen denken dat ik alleen op het geld uit ben’ of ‘ben ik dit wel waard’ weerhouden veel mensen ervan om bij hun baas over een salarisverhoging te beginnen. Zonde, want onderhandelen over je salaris is niet anders dan met je collega onderhandelen over het vakantierooster of met je partner over een nieuwe auto. Met de juiste voorbereiding, wat spelinzicht en een slimme strategie blijf je je zenuwen de baas en kun je je salarisonderhandeling tot een succesvol eind brengen.

Hoedoe door: Marieke van Oosterhout

Bekijk het profiel van Marieke van Oosterhout
Aantal Hoedoes: 24


Benodigdheden

  • Computer (om online je salaris te vergelijken)
  • Vriend/familielid (om het gesprek te oefenen)

Stappen

  1. Weet wat je waard bent

    Vergelijk je salaris met dat van anderen met soortgelijke werkervaring. Je gaat een stuk zekerder het gesprek in als je weet dat wat je vraagt ook reëel is. Op internet vind je verschillende loonwijzers die je kunt invullen, maar je kunt natuurlijk ook je netwerk van collega's, vrienden, kennissen en familieleden raadplegen. Ook kun je zoeken in personeelsadvertenties met vergelijkbare functies of de branche- of vakvereniging om informatie vragen. Je waarde wordt ook bepaald door de mate waarin je vervangbaar bent en door je positie op de arbeidsmarkt. Is het 'voor jou tien anderen' of staan werkgevers te springen om mensen zoals jij?

  2. Bepaal je eisen

    Bepaal wat je uit de onderhandelingen wilt halen. Wat is je openingsbod? Bepaal ook je ondergrens en ga dan nog wat hoger zitten, zodat er nog iets te onderhandelen valt. Blijf wel reëel. Natuurlijk richt je je primair op het salaris, maar het kan gebeuren dat de onderhandelingen op dat vlak vastlopen. Je kunt dan ook onderhandelen over je secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals extra vakantiedagen, een laptop, een mobiele telefoon of een opleiding op kosten van de zaak.

  3. Bepaal je strategie

    Denk niet alleen aan jezelf, maar vooral ook aan degene met wie je gaat onderhandelen. Is dit je leidinggevende of iemand van P&O? Of beiden? Probeer van tevoren een inschatting te maken van de onderhandelingsstijl en -tactiek van je gesprekspartner(s). Zorg dat je argumenten aansluiten bij zijn belangen en doelstellingen. Oefen het gesprek met een vriend of familielid die je baas speelt.

  4. Voer het gesprek

    Accepteer dat je baas tijdelijk je tegenstander is en kom meteen ter zake, maar wel op een vriendelijke toon. Noem de argumenten die je bij je voorbereiding hebt verzameld en die je uit het hoofd hebt geleerd. Spreek bijvoorbeeld over je marktwaarde: je weet hoe iemand met jouw opleiding en ervaring wordt gehonoreerd. Zo laat je je baas merken dat je je huiswerk hebt gedaan en dat je weet waarover je praat. Zorg dat je regelmatig oogcontact hebt, daarmee maak je een sterkere indruk dan wanneer je steeds naar de grond kijkt.

  5. Streef naar een win-winsituatie

    Luister goed naar de tegenargumenten van de ander. Als iets je niet helemaal duidelijk is, vraag dan om toelichting. Laat je niet afschepen met dooddoeners als ‘Sorry, maar volgens de cao kan ik je tussentijds niet meer geven’. Je kunt een dergelijke vraag beantwoorden met: 'Dan stel ik voor de verhoging aan het begin van het volgende jaar in te laten gaan. Ik zou dan nu wel graag een opleiding op kosten van de zaak willen volgen." Kom je er echt niet uit, zoek dan naar creatieve oplossingen. Het is belangrijk dat je streeft naar een win-winsituatie. Houd in ieder geval je emoties in bedwang en probeer de relatie goed te houden gedurende het proces. Tenslotte zul je toch weer met elkaar verder moeten. Uiteindelijk speelt ook mee of je baas je de verhoging gunt. Lopen de onderhandelingen echt vast, maak dan liever een nieuwe afspraak.

     

  6. Rond de onderhandeling af

    Herhaal de gemaakte afspraken één voor één en bespreek eventuele onduidelijkheden. Laat de gemaakte afspraken schriftelijk vastleggen. Als je werkgever dit verzuimt, vraag er dan in een schriftelijk verzoek om. Vergelijk je de uiteindelijke overeenkomst met je eigen aantekeningen.

Do's

  • Het is niet erg als er tijdens het gesprek af en toe een stilte valt. Dat geeft jullie beiden de mogelijkheid om even na te denken.

Don'ts

  • Laat je niet afschepen met een snel gesprek op de gang.
  • Dreig nooit ontslag te nemen als je je zin niet krijgt, zelfs al heb je al een baan bij een andere werkgever achter de hand.

Bron

Hoedoeners in de spotlight
Irene de Vette
Lid sinds: 19 juni 2008
Aantal Hoedoes: 78
Lisette Kreischer & Merel van der Lande - Veggie in Pumps
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
Erik Weijers
Lid sinds: 26 maart 2008
Aantal Hoedoes: 42
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!