Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Werk & carrière » Loopbaan » Hoe schrijf ik een motivatiebrief
4

Hoe schrijf ik een motivatiebrief

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 2 uren
  • Moeilijkheidsgraad: uitdagend
'Stuur je cv en motivatie naar...' Bijna elke vacature vraagt erom: een motivatiebrief. En dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Want waarom zou een bedrijf jou nu voor een bepaalde functie aan moeten nemen? En waarom wil jij die specifieke functie hebben? Een goede motivatiebrief is kort, krachtig en geeft antwoord op de juiste vragen. Zelfs als ze niet gesteld worden.

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

  • Computer
  • Printer
  • Vacature

Stappen

  1. Lees de vacature zorgvuldig

    Je kunt alleen een goede motivatiebrief schrijven als je precies weet waar je het over hebt. Wat houdt de baan precies in? Wat moet je er voor kunnen? Wat zijn je toekomstperspectieven? En waarom lijkt het je wat? Lees de vacature zorgvuldig en probeer op al deze vragen een antwoord te formuleren. Doe dit gewoon op papier, in je eigen woorden. Je zult merken dat dat het schrijven van de brief makkelijker maakt.

  2. Maak een schrijfschema

    Een goede motivatiebrief heeft een duidelijke structuur. Maak een schrijfschema met daarin de volgende onderdelen:

    • Persoonlijke gegevens (naam, adres, enzovoorts)
    • Opleiding en ervaring (bij voorkeur alleen wat relevant is)
    • Argumenten die voor jou van belang zijn
    • Persoonlijke details die voor een recruiter van doorslaggevend belang kunnen zijn

    Vul eventueel puntsgewijs vast een aantal dingen in.

  3. Bedenk goede argumenten

    Je hebt je schema en kunt beginnen met schrijven. Het is echter slimmer om eerst een aantal goede argumenten te bedenken, waarom je graag die specifieke baan wilt, of wilt worden toegelaten tot die ene cursus. Let op: dit zijn geen argumenten waarom jij aangenomen of toegelaten zou moeten worden; het gaat om jou. Wat levert het jou op?

    De beste manier om snel aan goede argumenten te komen, is door met iemand anders een rollenspel te spelen. Jij speelt jezelf en de ander de recruiter. De recruiter vraagt steeds door. Is het antwoord niet bevredigend, dan komt er gewoon weer een 'Waarom?'. Dit kan lastig zijn, maar het dwingt je wel na te denken en leidt meestal tot antwoorden die beter zijn dan 'het lijkt me leuk' of 'ik heb dit altijd al willen doen'. Want bedenk wel: die argumenten horen ze elke dag en maken écht geen indruk meer.

  4. Formuleer je argumenten

    Je motivatiebrief draait om je motivatie: je argumenten. Formuleer daarom nu je argumenten zoals je ze in de brief wilt hebben. Beperk je tot maximaal 300 tot 400 woorden. De totale brief moet eigenlijk maximaal 1 A4'tje beslaan. Korter is beter.

    Lees je argumenten een aantal keer door en kijk steeds of het mogelijk is ze nog verder aan te scherpen of nog verder in te korten. Verspil geen ruimte aan onnodige, omslachtige bewoordingen. Eventueel kun je het resultaat ook laten lezen aan degene met wie je het rollenspel hebt gedaan. Die kan je vertellen of je je sterkste argumenten in de brief verwerkt hebt.

  5. Schrijf de rest van de brief

    Nu je je argumenten goed op een rijtje hebt, kun je de rest van de brief schrijven. Probeer de overige onderdelen zo goed mogelijk op je argumenten aan te laten sluiten. Noem wat persoonlijke gegevens, zoals je leeftijd, geboortedatum, gevolgde opleidingen en cursussen. Als je al veel gedaan hebt, noem dan alleen de meest relevante cursussen en opleidingen.

    Deze informatie is vrij droog en geeft als het ware weer waarom jij theoretisch de beste kandidaat zou zijn. Je argumenten volgen daarna en zeggen waarom jij het wilt. Dan is er nog één onderdeel over: opschrijven waarom zij jou zouden willen. Doe dat zo persoonlijk mogelijk. Heb je hobby's die aansluiten bij de functie  en die je toewijding aan het onderwerp onderstrepen? Schrijf het vooral op. Ook hiervoor geldt: het liefst zo kort en krachtig mogelijk, maar wel met een beetje gevoel.

  6. Controleer de brief

    Als je brief helemaal af is, controleer hem dan nog een keer goed op spelfouten, fouten in de grammatica, onlogische zinsconstructies, nutteloze informatie en structuur. Print de brief ook een keer uit. Op papier ziet tekst er soms weer heel anders uit en vallen je dingen op waar je eerder overheen had gelezen.

  7. Vraag feedback

    Een onmisbare stap bij het schrijven van een goede motivatiebrief is het vragen van feedback. Probeer een aantal mensen te strikken, het liefst een mengeling van mensen die je goed kennen en mensen die je mogelijk zouden aannemen. Je moeder weet waarschijnlijk je sterke kanten te benadrukken, terwijl een potentiële werkgever meer oog heeft voor je intellectuele prestaties.

    Scherp je brief op basis van deze feedback nog een laatste keer aan, laat hem nog een nachtje liggen en als je dan nog steeds denkt dat hij perfect is: stuur 'm op!

Do's

  • Neem de tijd
  • Verdiep je in de vacature
  • Verplaats jezelf in je toekomstige werkgever, maar vergeet ook jezelf niet

Don'ts

  • Subtiel opvallen is één ding, gemaakt leuk gaan doen is iets heel anders. Maak dus geen flauwe grapjes, slechte woordspelingen en haal geen andere trucjes uit die je geloofwaardigheid ondermijnen

Bron

Meer uitleg