Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Werk & carrière » Studie » Hoe kaft ik mijn boeken

Hoe kaft ik mijn boeken

Document acties
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Wie zijn of haar boeken graag in goede staat houdt of wil voorkomen dat er op school aan het einde van het jaar afgerekend moet worden, kan zijn of haar boeken het beste kaften. Het kost even tijd, maar als je er goed voor gaat zitten en het netjes doet, dan hoeft het maar één keer!

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

  • Kaftpapier
  • Je boeken
  • Plakband
  • Schaar
  • Pen of stift
  • Etiketten/stickers
  • Versiersels (optioneel)

Stappen

  1. Verzamel al je boeken en sorteer ze

    Kaften is niet ieders hobby. Het makkelijkste is om gewoon al je boeken te verzamelen en ze in één keer te kaften. Pak je boekenlijst erbij of loop nog eens goed langs je boekenkast en zorg ervoor dat je alle te kaften boeken bij de hand hebt. Sorteer ze vervolgens op formaat.

  2. Knip je kaftpapier

    Boeken kaften kun je het beste aanpakken als productiewerk: steeds één onderdeel kiezen en dat helemaal afmaken. De eerste stap is natuurlijk het knippen van kaftpapier. Begin bij de grootste boeken. Pak je rol kaftpapier, rol deze gedeeltelijk uit en leg een boek op het papier.

    Controleer eerst of je aan beide zijkanten genoeg ruimte hebt om het hele boek te kaften met de strook die je nu hebt. Knip het papier dan over de hele breedte af. Houd aan de boven- en de onderkant van het boek ongeveer anderhalve centimeter ruimte.

    Leg het boek ter controle nog even een keer in het midden van de strook en vouw het papier dubbel. Als je aan beide kanten minimaal een centimeter ruimte over hebt, zit je goed. Leg het papier weg, met het boek erop. Knip zo papier op maat voor al je boeken. Doe kleine boeken het laatst; het kan soms zomaar zijn dat er in één strook twee boeken passen. Dit scheelt je weer papier!

  3. Kaft je boeken

    Als je papier op maat hebt, is het tijd voor het echte werk: het kaften.

    Leg het boek op het papier en vouw het papier - over de rug van het boek - om het boek heen. Schuif net zo lang tot het boek precies in het midden van het papier ligt. Vouw het papier om de voor- en achterkaft en druk dit even stevig aan, zodat de vouw er goed in zit.

    Draai het boek op zijn rug, terwijl je het papier om de voor- en achterkaft goed vast houdt. Knip met een schaar aan beide kanten het kaftpapier bij de rug in. Doe dit met twee knipjes aan de boven- en onderkant. Haal het boek uit de kaft en vouw de twee ontstane flapjes naar binnen. Plak deze met een klein stukje tape vast.

    Leg het boek nu weer in de kaft en zorg ervoor dat de rug precies terecht komt op de flapjes die je net naar binnen hebt geplakt. Sla het boek nu open en vouw de hoeken naar binnen. Plakbandje erop en klaar! Doe dit voor alle vier de hoeken.

  4. Zorg voor extra bescherming

    Veel boeken krijgen nogal wat te verduren. Om te voorkomen dat je ze over een half jaar weer moet kaften, bescherm je ze nog een beetje extra. Dit doe je met behulp van plakband. Plaats twee extra plakbandjes op de rug (helemaal bovenaan en helemaal onderaan) en vouw ook een plakbandje om elke hoek van het boek. Zo zijn de meest kwetsbare delen goed beschermd.

  5. Plak etiketten

    Als je boeken eenmaal gekaft zijn, zien ze er allemaal hetzelfde uit. Snel het juiste boek vinden lukt dan alleen als je ze voorzien hebt van een etiket. Noteer op het etiket welk boek het is en plak het erop. Pak vervolgens nog een etiket (of gewoon een blanco sticker) en schijf daarop de afkorting van het vak. Die sticker plak je op de rug van het boek. Als je boeken dan in de kast staan, kun je de juiste boeken nog sneller pakken.

    Heb je geen etiketten? Je kunt ook met een dikke stift op je kaftpapier schrijven, maar controleer altijd eerst even of de stift niet doordrukt!

  6. Versier je boeken

    Kaftpapier is in de meeste gevallen niet zo spannend. Als je je boeken nog wat mooier wilt maken, dan versier je je kaftpapier. Met glitters, leuke teksten, mooie stickers of zelfs foto's. Als je met vriend(inn)en je boeken kaft, kun je ook elkaars boeken versieren. Dan heb je het hele jaar een leuke herinnering aan het kaften van je boeken en is het volgend jaar misschien niet zo'n straf!

Do's

  • Vraag een paar vriend(inn)en en kaft je boeken samen. Dat is wel net zo gezellig. Wie weet blijkt één van jullie over bijzondere kaft-talenten te beschikken en kun je wat van jouw boeken naar hem/haar toeschuiven

Don'ts

  • Je boeken kaften met oude kranten is geen goed idee; de inkt geeft vaak af. Je kunt dit alleen proberen als het boek al gelamineerd is en je eventuele vlekken er met een natte doek af kunt wrijven

Bron

Eigen ervaring met het (jarenlang) kaften van boeken

Meer uitleg

Gebruik oude glossy's als kaftpapier

door Hendrik-Jan de Wit op 10-01-2011 20:35
Je mag je boeken weliswaar niet kaften met oude kranten, een mooie glossy kun je heus gebruiken om je boek mee te kaften. Pak een oud en kleurrijke glossy, met van die stevige pagina's en kaft je boeken ermee. Vooral de omslag van dergelijke tijdschriften levert heel leuke plaatjes op. Het scheelt je een hoop geld voor duur kaftpapier.
Hoedoeners in de spotlight
Marieke van Oosterhout
Lid sinds: 31 maart 2008
Aantal Hoedoes: 24
Janine Bruinooge
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 34
F. Nelissen
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 23
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!