Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Werk & carrière » Werkplek » Hoe werk ik effectief thuis
5

Hoe werk ik effectief thuis

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 30 dagen
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Voor veel mensen klinkt het veel aantrekkelijker dan op kantoor zitten: thuis werken. In de praktijk blijkt het echter niet altijd even prettig dan gedacht. Het is namelijk veel moeilijker om thuis effectief te werken; je hebt veel meer afleiding. Met deze tips lukt het je toch om het maximale uit je werkuren te halen!

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

  • Kookwekker of stopwatch
  • Afgesloten ruimte
  • Duidelijke regels

Stappen

  1. Zorg voor een geschikte werkruimte

    Als je thuis wilt werken, dan moet je allereerst een geschikte werkruimte hebben. Dit is natuurlijk afhankelijk van wat je doet. De meeste thuiswerkers zullen genoeg hebben aan een studeer- of werkkamer met een bureau, bureaustoel en een computer. Zolang deze werkruimte ergonomisch is ingericht, voldoet dit prima.

    Heb je de mogelijkheid om meerdere ruimtes te kiezen? Kijk dan naar wat praktisch is; welke ruimte geeft je het meeste rust, ligt het dichtst bij de deur (als je regelmatig bezoek ontvangt), heeft de beste ruimte of het mooiste daglicht? Neem gerust even de tijd om te kiezen, dan hoef je later je werkplek niet meer te verhuizen.

  2. Maak duidelijke afspraken

    Veel thuiswerkers hebben ook huisgenoten, die het maar wat handig vinden dat er thuis gewerkt wordt. Snel even een vraag stellen, een klusje laten doen of even meehelpen: de thuiswerker wordt er snel voor ingeschakeld. Dit soort afleidingen zijn echter funest voor de productiviteit. Maak daarom duidelijke afspraken met je huisgenoten. Spreek bijvoorbeeld af dat er niet gestoord mag worden als de deur dicht is. Als je aan het werk bent, is het net of je op kantoor bent: je bent even niet bereikbaar.

    Het kan even tijd kosten voor dit soort afspraken goed werken, maar ze zijn essentieel voor het succes van thuiswerken. Zit er dus bovenop en tref eventueel maatregelen als je huisgenoten zich niet aan de afspraken houden.

  3. Elimineer afleiding

    Je huisgenoten kunnen je afleiden, maar je kunt er zelf ongetwijfeld ook wat van. Nieuwsberichten lezen, fora bezoeken, twitteren, mailen: het zijn allemaal dingen die je van je werk houden. Elimineer deze afleidingen. Dit kun je doen door:

    • Speciale programma's installeren die alleen het programma tonen waar je in aan het werk bent en de rest blokkeren, afsluiten of donker maken
    • Alleen het programma open te houden waar je in aan het werk bent. De taak in dat programma maak je af, voor je een nieuw programma opent
    • Instant-berichten van Twitter en mailnotificaties uitschakelen
    • Favoriete 'lummel-sites' uit je bladwijzerwerkbalk verwijderen, zodat je meer moeite moet doen om ze te bezoeken
  4. Werk met een vast schema

    Structuur in je werkdag zorgt voor efficiëntie. Bedenk welke structuur voor jou het beste werkt en voer die in. Denk aan het inroosteren van pauzemomenten, mailmomenten, ontspanmomenten en natuurlijk werkmomenten.

    Weet je niet precies wat voor jou het beste werkt? Begin dan met het standaardschema van 8.30 tot 17.30, met pauze's om 10.00-10.15, 12.30-13.00 en 15.00-15.15. Als je dit een paar dagen of weken achter elkaar doet, merk je snel genoeg of dit voor jou werkt, of dat je bijvoorbeeld liever vroeger of juist later begint.

  5. Plan je dag goed in

    Maak voor je werkdag begint, het liefst zelfs nog de dag ervoor, een planning voor je dag. Probeer in ieder geval één of twee grote activiteiten in te plannen en gebruik kleine activiteiten om de rest van de dag op te vullen. Als je er voor zorgt dat je de grote activiteiten sowieso doet, zul je merken dat er van de kleine klusjes ook altijd wel wat lukt. Begin dus met die grote dingen. Of 'Eat that frog', zoals timemanagement-goeroe Brian Tracy dat zo mooi heeft verwoord.

    Plan je tijd realistisch in en houd ook een uur of twee speling aan. Komt er niets tussendoor? Dan kun je die tijd altijd nog invullen met opruimen, administratie of acquisitie, net waar je zin in hebt.

  6. Houd jezelf scherp

    Een goede werkplek, geen afleiding en een goede planning: het is allemaal nodig om efficiënt te kunnen werken, maar uiteindelijk is één ding doorslaggevend: kun je jezelf aan het werk zetten én houden? Wie hier helemaal geen moeite mee heeft, heeft aan voorgaande stappen genoeg om efficiënt thuis te werken.

    De rest heeft ongetwijfeld baat bij de kookwekkermethode: zet de kookwekker op 20 minuten en focus je gedurende die 20 minuten op één taak. Zodra de wekker afgaat, rond je af waar je mee bezig was en neem je even pauze en werk je bijvoorbeeld je mail bij. Ben je zo op dreef dat je meteen door wilt? Draai de wekker dan nog een keer op 20 minuten.

    Na verloop van tijd zul je merken welke 'blokjes tijd' voor jou het beste werken; een uur onafgebroken werken, of juist een kwartier. Als je dit regelmatig doet, houd je jezelf scherp en zul je uiteindelijk veel meer gedaan krijgen dan wanneer je enigszins doelloos aan het werk gaat.

Do's

  • Houd jezelf en je gezinsleden aan de afspraken die je met elkaar maakt
  • Zorg voor een prettige werkruimte
  • Corrigeer jezelf als je merkt dat je weer afgeleid bent

Don'ts

  • Laat je niet afleiden

Bron

InOverheid.nl over thuiswerken en uitstelgedrag

Meer uitleg