Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Wetenschap & techniek » Auto en motor » Hoe rijd ik zuinig

Hoe rijd ik zuinig

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 30 dagen
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Met Het Nieuwe Rijden kun je liters - zo niet complete tanks! - brandstof besparen. Bovendien is het een stuk beter voor het milieu. Maar hoe werkt dat nieuwe rijden en welke aanpassingen in je rijstijl leveren je nu het meeste voordeel op? Deze hoedoe zet het voor je op een rijtje!

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

  • (Zuinige) auto
  • Tijd
  • Vooruitziende blik
  • Bandenspanningsmeter (optioneel)

Stappen

  1. Schaf een zuinige auto aan

    Het nieuwe rijden kun je doen in iedere auto. Het verschil in resultaat hangt echter wel af van het type auto dat je rijdt. Als je in de gelegenheid bent, is het dan ook verstandig om een zuinige auto aan te schaffen. Denk aan een iets kleinere en lichtere auto, het liefst met een A-label. Zo begin je direct al met een voorsprong. Bovendien scheelt de aanschaf van een zuinigere auto je vaak ook behoorlijk wat op de kosten van je verzekering en wegenbelasting.

    Bespaar bovendien wél op zware accessoires als airco, maar niet op een toerenteller of cruise control. Die opties kunnen je namelijk weer helpen aan grotere besparingen!

  2. Houd je bandenspanning op peil

    Als je een nieuwe auto koopt, dan is je bandenspanning waarschijnlijk precies op peil. Tijdens het rijden kan er echter lucht ontsnappen, waardoor je bandenspanning langzaam maar zeker lager wordt. Als de banden van een auto geen goede bandenspanning hebben, dan kost het meer energie (en dus brandstof) om de auto voort te drijven. Regelmatig je bandenspanning controleren is dus geen overbodige luxe. Je kunt je bandenspanning controleren met een eigen meter of bij een benzinestation. Het bijvullen kan bij de pomp geld kosten.

  3. Rijd een beetje rustiger

    Een beetje rustiger rijden, met name op de snelweg, kan ook voor een aanzienlijke besparing zorgen. De meest zuinige snelheid is 90 km/u. Als je constant 120 rijdt, dan verbruik je al 42% meer. Rijd je 140 km/u, dan zit je al snel op 74% extra verbruik. 90 km/u is niet overal veilig, maar wat matigen met het gas is dus zeker de moeite waard!

  4. Kijk vooruit en anticipeer

    Vooruit kijken is tijdens het autorijden altijd al verstandig. Ook anticiperen helpt je aan een rustigere (en dus zuinigere) rijstijl. Train jezelf daarom in het anticiperen en vooruit kijken, bijvoorbeeld door de auto tijdig in de vrije versnelling te zetten als je op een stoplicht afkomt. In plaats van nét voor de streep hard te remmen, kom je dan op een gelijkmatige en veel rustigere manier aanrijden.

  5. Maak gebruik van uitrolmogelijkheden

    Als je een 'stoppunt' nadert, bijvoorbeeld een stoplicht, een rotonde of je eindstation, kun je de auto uit laten rollen in de versnelling waar je op dat moment in rijdt. De motor hoeft zichzelf dan niet meer aan te drijven, maar wordt nu aangedreven via de wielen. Je verbruikt dan een minimum aan brandstof, stoot veel minder CO₂ uit én doet veel langer met je remschijven. Voor wat oudere auto's (van voor 1990) maakt het voor het brandstofverbruik niet altijd uit of je de auto laat uitrollen. In deze gevallen is het uitrollen natuurlijk wel beter voor de remschijven!

  6. Schakel op tijd

    Het maakt natuurlijk een erg stoer geluid als je lang doorrijdt in een lage versnelling, maar erg goed voor je auto of je brandstofverbruik is het niet. Schakel daarom zo vroeg mogelijk - en dat is op het moment dat je toerenteller tussen de 2000 en 2500 staat - door naar een hogere versnelling. In tegenstelling tot wat je misschien geleerd hebt is het dan ook prima om 50 te rijden in de vierde versnelling en 80 in de vijf.

  7. Zet bij wachten je motor af

    Als je langer dan een minuut moet wachten, bijvoorbeeld voor een spoorovergang, een brug of een vriend(in), zet je je motor uit. Mits het uiteraard veilig is om dit te doen! Het stationair laten draaien van je motor kost ongeveer een halve liter per uur. Op jaarbasis kan je dit dus echt liters schelen!

Do's

  • Kijk goed naar wat het nieuwe rijden je in geld of extra kilometers oplevert. Dit motiveert!
  • Houd het veilig: met 80 km/u op de snelweg rijden kan gevaarlijke situaties opleveren
  • Geef jezelf de tijd om aan deze nieuwe rijstijl te wennen

Don'ts

  • Laat je niet uitdagen op de snelweg; jij staat straks weer eerder bij de tank!
  • Schakel je motor niet uit als je voor het stoplicht staat; dit kan gevaarlijke situaties opleveren

Bron

Campagne 'Het Nieuwe Rijden'

Meer uitleg