Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Wonen & inrichten » Bouwen & verbouwen » Hoe kies ik een schuifpui uit

Hoe kies ik een schuifpui uit

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 2 uren
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Aan het einde van de 19de eeuw was schuifpui een must in huizen. Na verloop van tijd verloren ze aan aandacht. De laatste tijd ziet men ze echter weer aan populariteit winnen. Doordat we soms op kleinere oppervlaktes wonen biedt een schuifpui immers meer voordelen dan een draaideur en ook mensen in een rolstoel bijvoorbeeld kunnen schuifpuien veel makkelijker openen.

Hoedoe door: Ronald de Vries

Bekijk het profiel van Ronald de Vries
Aantal Hoedoes: 15


Benodigdheden

 • pen
 • papier
 • meetlat

Stappen

 1. Weg met vooroordelen

  Doorheen de jaren hebben schuifpuien een slechte reputatie gekregen doordat ze niet echt goed functioneerden: ze openden zwaar en moeilijk, ze maakten een heleboel herrie en liepen vaak uit de rails. Die problemen waren vooral toe te schrijven aan de materialen die toen gebruikt werden.

 2. Kies het materiaal voor je schuifpui

  Sinds kort is dat anders: de deuren glijden met wieltjes uit nylon in metalen rails, waardoor ze niet meer zoveel lawaai maken en ze ook tegen een stootje kunnen. Doordat de populariteit weer gestegen is, worden er ook verschillende modellen gemaakt. Je vindt intussen schuifpuien uit hout, kunststof, aluminium, hardhout en staal op de markt. En die worden niet alleen vensterloze exemplaren verkocht, maar ook met glas zodat je van invallend licht kunt genieten.

 3. Kies je type schuifpui

  Schuifpuien zijn niet echt goedkoop. Veelal zijn de houten versies de goedkoopste, die uit aluminium de duurste. Veel is afhankelijk van wat je precies wenst. Kies je een standaardmaat of een op maat gemaakte schuifpui? Wil je je schuifpui ook nog uitrusten met een vast raam of gaat je voorkeur uit naar eentje met een vast raam en een hef/schuifsysteem? Of toch liever een schuif-kiep-systeem?

 4. Goedkoop zelfbouwpakket of expert?

  Velen zoeken hulp bij een expert als ze hun huis willen opsmukken met een schuifpui. Met de relatief goedkope installatiepakketten die je in de doe-het-zelf vindt, is het ook voor elke klusser een haalbare job. Wees echter ook niet te krenterig: een schuifpui wordt dagelijks vaak gebruikt en is bedoeld enige jaren mee te gaan. Goedkopere bouwpakketten kunnen wellicht al die verwachtingen niet waarmaken.

 5. Vraag altijd raad

  Of je nu iemand je schuifpui laat installeren of je zelf aan de slag gaat met een inbouwpakket, vergaar voldoende informatie over welke afmetingen, welk materiaal en welk schuifpuitype je wenst.

Do's

 • Op voorhand overleggen welke type schuifpui je wilt voor je tot aankopen overgaat

Don'ts

 • Overhaast beslissen

Bron

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Irene Herbers
Lid sinds: 7 mei 2008
Aantal Hoedoes: 54
Bastienne Wentzel
Lid sinds: 9 juni 2008
Aantal Hoedoes: 59
Susanne Biemans
Lid sinds: 14 mei 2008
Aantal Hoedoes: 9
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!