Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Wonen & inrichten » Bouwen & verbouwen » Hoe plaats ik zelf kozijnen
5

Hoe plaats ik zelf kozijnen

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 2 dagen
 • Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Hoe plaats ik zelf kozijnen
Je kozijnen zijn verouderd, beschadigd of je huis is toe aan een nieuwe uitstraling, kortom: tijd om nieuwe kozijnen te plaatsen. Zelf nieuwe kozijnen plaatsen heeft voordelen. Het is aanzienlijk goedkoper dan wanneer je een specialist inhuurt.

Hoedoe door: Jennifer Hengevelt

Bekijk het profiel van Jennifer Hengevelt
Aantal Hoedoes: 1


Benodigdheden

 • Werkhandschoenen, helm & veiligheidsbril
 • Stroom
 • Meetapparatuur
 • Een waterpas
 • Een hamer
 • Een boor
 • Een schroevendraaier
 • Tochtrubbers
 • Spijkers, schroeven & pluggen
 • Kit of purschuim

Stappen

 1. Let op de garantie

  Nog voordat je hebt besloten om zelf je kozijnen te plaatsen, is het handig om contact op te nemen met je kozijnspecialist om afspraken te maken over de garantie. Zo weet je wat je zelf wel en niet kunt doen tijdens het plaatsen en wat de leverancier voor je kan doen als er toch iets niet helemaal volgens het plan gaat.

 2. Meet alles goed op

  Nieuwe kozijnen plaatsen begint met correcte afmetingen. Mocht je denken dat het opmeten van kozijnen een makkelijke klus is, dan is dit een vergissing. Zoals in het plaatje te zien is, moet zowel de lengte als de breedte van het kozijn worden gemeten. Meet eerst de breedte (A tot B) en vergeet niet om dit zowel bovenin als onderin het kozijn te doen. Daarna kan de hoogte worden gemeten van C tot D en wederom zowel links als rechts. Noteer vervolgens de kleinste waarden van deze metingen. 

  Meet meerdere keren, zodat je zeker weet dat je goed zit. Eventueel kun je ook nog met je leverancier overleggen over hoe zij graag hebben dat er gemeten wordt. In sommige gevallen bieden ze aan om zelf te komen meten. Dan weet je zeker dat je goed zit!

 3. Gebruik goed gereedschap

  Als je correct afgemeten kozijnen zijn geleverd kun je aan de slag met het plaatsen. Voor kozijnen plaatsen heb je een aantal spullen nodig, om te zorgen dat de kozijnen goed en veilig worden geplaatst. Deze spullen staan weergegeven onder de benodigdheden.

 4. Stel de kozijnen

  Is het je gelukt om de kozijnen te monteren, dan komt het aan op werkelijk vakmanschap. Je kozijnen moeten goed worden gesteld, om ervoor te zorgen dat ze goed geïsoleerd zijn en een lange levensduur hebben. Tijdens het stellen moeten de kozijnen waterpas worden gemonteerd, en er mag geen zware kracht op worden uitgeoefend. Het is handig om dit met twee personen te doen, zodat er altijd iemand is om de boel te ondersteunen.

  Er kan onderscheid worden gemaakt in het stellen van ramen en deuren.


  Afstellen ramen

  • Kozijnen kunnen onderaan worden gesteld (naar boven of beneden). Op het scharnierpunt in de onderste hoek kan een schroef aan (kozijn omhoog) of uit (kozijn omlaag) gedraaid worden. Het hele draaideel zal daardoor omhoog of omlaag bewegen. Stel het kozijn zo af dat het soepel open dicht gaat en goed in het slot valt. 
  • Daarnaast kunnen kozijnen onderaan worden gesteld (naar links of rechts). Als het kozijn bij de scharnierpunten goed draait maar bij het uiteinde (de kant van het handvat)  aan de zijkant, onder of boven klemt? Draai dan de schroef aan die zich verticaal onderop het scharnier bevindt.

   Afstellen deuren

  • Op de scharnieren van de deur zitten onder en aan de zijkant dopjes. Verwijder deze dopjes, want hieronder bevindt zich een inbus schroef.
  • De onderste inbus schroef zorgt ervoor dat de deur omhoog of omlaag gaat. Draai eerst de bovenste schroef los, zodat het onderste scharnierpunt gebruikt kan worden om de deur omhoog of omlaag af te stellen. Als de deur begint te bewegen is dit het juiste punt.
  • De inbus schroef die zich aan de zijkant bevindt kun je aan- of uitdraaien om de deur opzij te laten bewegen. De middelste schroef moet niet te strak aangedraaid worden, anders komt het kozijn onder spanning te staan en zal het uiteindelijk slecht sluiten.
 5. Zorg voor een controle en afwerking

  Ben je er zeker van dat je het kozijn goed hebt gesteld, dan ga je door met het controleren en afwerken. Het afwerken, met kit of purschuim, is minstens zo belangrijk als het plaatsen en stellen van kozijnen, omdat dit het binnendringen van vocht, vuil en lucht tegengaat. 

  Je kunt (indien nodig) de kozijnen dichtmaken met kit of purschuim. Lees hiervoor de gebruiksaanwijzing van het product dat je gebruikt. Het is belangrijk dat je een kleur kiest die goed aansluit op de kleur van de kozijnen en muur. Ga als volgt te werk: spuit (bv.) het kit langs de rand van de kozijnen, gebruik een plantenspuit met water en een sopje en spuit de kitlaag in zodat deze begint te druipen. Uiteindelijk kun je met je vingers over de kitlaag heen strijken voor een strakke, naar binnen geholde rand. 

Do's

 • Vooraf nadenken over het materiaal dat je wilt gebruiken

Don'ts

 • Zelf kozijnen plaatsen als je twee linkerhanden hebt