Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Wonen & inrichten » Bouwen & verbouwen » Hoe plan ik een veranda

Hoe plan ik een veranda

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 180 minuten
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Een veranda, een pergola, een oranjerie... wie er eentje heeft aan zijn huis, kent de geneugtes van het leven. Tijdens de lente en de herfst zorgen de niet zo meer sterke zonnestralen meteen voor een aangename warmte. De uren die je tijdens de zomer op het terras verbracht, kun je dan in de veranda spenderen. Wie een nieuw huis bouwt, ontbreekt vaak het geld om dit extraatje te financieren. Velen denken er dan ook eerst later aan een veranda aan het huis te bouwen. Vooraleer je die veranda bouwt of laat bouwen, is het niet onverstandig een beetje tijd uit te trekken om ene goede planning op te stellen.

Hoedoe door: Ronald de Vries

Bekijk het profiel van Ronald de Vries
Aantal Hoedoes: 15


Benodigdheden

  • millimeterpapier
  • potlood
  • meetlat
  • papier
  • rekenmachine
  • internet

Stappen

  1. Bepaal de locatie

    Wie denkt dat dit geen thema is, heeft het mis. Niets zit er vreselijker uit dan een veranda die niet op zijn plaats lijkt te staan, zowel ten opzichte van het huis, als ten opzichte van de tuin. Iedereen denkt er meteen aan een veranda in de tuin te bouwen, maar misschien hebt u wel meer plaats aan de straatkant.

  2. Bedenk een ontwerp

    Veranda’s worden niet meer ergens willekeurig aan het huis gebouwd, zoals dat vroeger wel eens gebeurde. Je veranda kun je laten ontwerpen door een architect of je neemt zelf een stapel millimeterpapier en begint te schetsen. Meet uit hoeveel ruimte je van je tuin wilt afstaan. Wees ook creatief! Niet elke veranda moet rechthoekig zijn. Misschien is een veranda in de vorm van een ‘L’ wel geschikter of een gebogen versie.

  3. Vraag je vergunningen aan

    Vraag na welke vergunningen je moet hebben, vooraleer er werkelijk gebouwd wordt. Misschien moet je alleen bij de stad informatie aanvragen, misschien ook op provinciaal niveau. In elke stad kan de bouwlijn immers variëren. Ook de hoogte kan een verschil maken inzake het aanvragen van vergunningen. Informeer je dus goed!

  4. Bereken het kostenplaatje

    Stel een kostenplan op. Schets ruw wat je veranda zal gaan kosten en hou daarbij ook rekening met kleine uitgaven. Een tube dichtingsmiddel kost niet zoveel, als je er echter 50 nodig hebt, kan dat een grote kostenpost worden.

  5. Kies het materiaal

    Vraag deskundigen om raad en spreek vrienden en buren aan over hun ervaringen. Bedenk wat de voordelen en nadelen van een veranda uit hout, polycarbonaat of aluminium kunnen zijn. En wat dacht je van PVC veranda’s, serrandos, pergolux veranda’s, enzovoort. Denk ook op lange termijn. Een veranda kan ook enkel het begin zijn van een nieuwe vleugel aan je huis. Veranda’s kunnen bijvoorbeeld nog een pergola krijgen in de toekomst waarlangs wijnranken zich krullen...

Do's

  • Een antwoord formuleren op de vraag: ‘Is de veranda een basis voor verdere uitbreidingen in de toekomst?‘
  • Informeren bij deskundigen en vrienden aanspreken over hun ervaringen

Don'ts

  • Focussen op de traditionele verandabouw

Bron

Verandagids.nl (niet meer online)

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Marieke van Oosterhout
Lid sinds: 31 maart 2008
Aantal Hoedoes: 24
Petra Megens
Lid sinds: 9 juni 2008
Aantal Hoedoes: 17
Irene de Vette
Lid sinds: 19 juni 2008
Aantal Hoedoes: 78
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!