Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Wonen & inrichten » Bouwen & verbouwen » Hoe realiseer ik een serre of aanbouw

Hoe realiseer ik een serre of aanbouw

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 160 dagen
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Steeds meer huizenbezitters overwegen hun woning uit te breiden met een aanbouw of serre. Het plaatsen van een aanbouw of serre vergt echter een gedegen voorbereiding om uiteindelijk het gewenste resultaat te krijgen. Welke aannemer kies ik? Heb ik een vergunning nodig? Hoe financier ik de aanbouw? Deze Hoedoe behandelt alle stappen waar je aan denken moet voordat je een aanbouw of serre kunt plaatsen.

Hoedoe door: Ronald de Vries

Bekijk het profiel van Ronald de Vries
Aantal Hoedoes: 15


Benodigdheden

  • Pen & papier
  • Internet
  • Telefoon
  • Optioneel:
  • Adviesgesprek met de bank

Stappen

  1. Bereid je goed voor

    De voorbereiding bepaalt het verloop van de gehele verbouwing. Schrijf al je wensen en ideeën voor de verbouwing nog eens op een lijstje. Maak ook een ruwe schets van de ruimte zoals je wilt dat deze eruit komt te zien. Denk hierbij aan bijvoorbeeld:

    • Materiaal: kunststof, steen, aluminium of houten aanbouw?
    • Glazen of dicht dak?
    • Hoog rendement glas?
    • Fundering noodzakelijk?
    • Wel of geen vloerverwarming?
    • Plaatsing Noord, Oost, Zuid of West? (Zuid geeft voorkeur i.v.m. gratis zonne-energie).
  2. Kies een aannemer uit

    Een aannemer kun je het beste alleen aannemen als er klussen bij zitten die je zelf niet kunt uitvoeren, of niet wilt uitvoeren. Het voordeel van een aannemer is dat hij de persoon is die alle vaklui zoals schilders, timmermannen of glaszetters regelt. Let wel op dat de aannemer is aangesloten bij BouwGarant. Kies dan bij voorkeur een aannemer die uit je eigen regio komt, hij is namelijk op de hoogte van alle lokale regels binnen de gemeente.

  3. Vraag een architect om hulp

    Je kunt ervoor kiezen om een architect in de hand te nemen. Dit is vooral een voordeel als je je hele huis wilt aanpassen. De architect kan je helpen bij keuzes waar je maar moeilijk uitkomt. Een architect beschikt namelijk over veel ervaring en inzicht en biedt daardoor soms verrassende oplossingen waar je zelf niet op gekomen bent.

  4. Vraag offertes aan

    De offerte is een belangrijk onderdeel van de verbouwing. Uit de offerte wordt namelijk duidelijk hoeveel tijd en geld er in uw verbouwing gaat zitten. Vraag verschillende offertes aan en loop deze goed na, want de aannemer gaat hiermee aan de slag. Je kunt het beste bij meerdere aannemers een offerte laten maken, zo kun je gemakkelijk - en vrijblijvend - kijken wat voor jou de beste deal is.

    Vraag ook altijd even bij de buren na hoe zij denken over je verbouwing. Je buren hebben namelijk het recht om bezwaar te maken tegen je verbouwing.

  5. Regel je vergunning

    Het kan zijn dat je voor je geplande verbouwing een vergunning nodig hebt. Of je een vergunning nodig hebt voor een verbouwing is afhankelijk van de aard van de verbouwing. Je kunt dit navragen bij de gemeente. Als je veel sloopwerk hebt, kan het bovendien zo zijn dat je ook een sloop- of milieuvergunning nodig hebt. Ook hiervoor kun je de gemeente bellen of even kijken op de website.

  6. Regel je financiering

    Als je een mooi bedrag bij elkaar gespaard heeft, dan kost deze stap je niet veel tijd. Is dat niet het geval en wil je geld lenen voor je verbouwing? Bekijk dan de verschillende mogelijkheden. Je kunt hierbij denken aan geld opnemen uit je huidige hypotheek, je hypotheek laten omzetten of een tweede hypotheek nemen. 

  7. Sluit een contract met je aannemer

    Een mooi moment om een contract op te stellen is wanneer je de financiering geregeld hebt en je met de aannemer afspraken hebt gemaakt. Het is belangrijk om alles met je aannemer zwart op wit te zetten. Door een contract op te stellen voorkom je misverstanden tijdens de verbouwing. Zorg dat alles op papier staat voordat je start met de verbouwing.

  8. Monitor de planning

    De aannemer maakt doorgaans de planning van de verbouwing. Uiteraard gebeurt dit in overleg. Zorg dat je tijdens de verbouwing de planning in de gaten houdt, zodat het geen weken uitloopt (en het je dus meer geld gaat kosten dan geschat). 

  9. Start met de uitvoering

    Als alles op papier staat en de praktische kant geregeld is, kun je (laten) starten met de uitvoerign. Hoe lang de uiteindelijke verbouwing duurt is geheel afhankelijk van de soort verbouwing. Het verbouwen van je badkamer kan bijvoorbeeld gebeuren binnen enkele dagen. Wil je daarentegen een heel stuk aan uw huis gebouwd hebben, dan is het goed mogelijk dat hier enkele weken over heen gaan. 

    Zorg dat je tijdens de verbouwing intensief contact onderhoudt met de aannemer. Ga regelmatig met elkaar om de tafel zitten om de voortgang en eventuele problemen te bespreken. 

  10. Controleer alles bij de oplevering

    De oplevering is de laatste fase van de verbouwing. Nu heb je nog de kans om alles goed te controleren en eventueel aanvullende afspraken te maken. Loop samen met de aannemer alles goed na en kijk of alle klussen die op de offerte stonden daadwerkelijk zijn uitgevoerd. Mocht dit niet het geval zijn, zet de (eventueel aangepaste) afspraken dan op papier, zodat je altijd wat hebt om op terug te vallen.

Do's

  • Ideeën lijstje
  • Meerdere offertes aanvragen
  • Intensief contact met aannemer
  • Overleg met buren
  • Check of bouwvergunning nodig is
  • Sluit vooraf de benodigde verzekeringen af
  • Zet je afspraken met de aannemer op papier

Don'ts

  • Ga niet overhaast aan de slag
  • Vergeet je vooronderzoek niet
Hoedoeners in de spotlight
F. Nelissen
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 23
Marieke van Oosterhout
Lid sinds: 31 maart 2008
Aantal Hoedoes: 24
Cindy Kamstra
Lid sinds: 18 juni 2008
Aantal Hoedoes: 86
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!