Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Wonen & inrichten » Bouwen & verbouwen » Hoe zet ik een gipsen muur
4

Hoe zet ik een gipsen muur

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 1 dag
  • Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Je woont al jaren, zeer gelukkig, in je droomhuis en bent vastberaden om er nooit meer weg te gaan. Maar met de komst van die kleine hummel, heb je nu wel een kamer te kort. Doemverhalen van norse aannemers die muurtjes wegbreken en weer opbouwen én hun torenhoge offertes voor deze klus spoken al door je hoofd. Nergens voor nodig. ‘Een gipsen muur is de makkelijkste en snelste manier om een muurtje te plaatsen’, aldus bouwkundige Piet van Dorp. En met wat geduld en precisie kan je dat best zelf.

Hoedoe door: Noortje van Dorp

Bekijk het profiel van Noortje van Dorp
Aantal Hoedoes: 125


Benodigdheden

  • Voor een muurtje van gipsplaten:
  • Metalen profielen (metal studs)
  • Gipsplaten
  • Voor een muurtje van gipsblokken:
  • Gipsblokken
  • Lijm (voor gipsblokken)
  • Houten planken
  • Touwtje
  • Plakgaas
  • Kit of purschuim
  • Gips

Stappen

  1. Sloop –indien nodig- de oude muur

    Voordat je een oude muur gaat wegbreken, moet je eerst zeker weten dat het niet een dragende muur is. Een dragende muur is een muur die onderdeel uitmaakt van de constructie van het huis. Haal je de muur weg, dan word je constructie instabiel. Ga na, aan de hand van de bouwtekeningen of door een telefoontje naar de makelaar of architectenbureau, of de muur überhaupt weggebroken kan worden.

    Vervolgens moet je ook weten of er leidingen door de muur lopen. Dit kan je doen met een handig apparaatje; een leidingenzoeker. Sluit eerst de stroom af, voordat je stopcontacten en leidingen gaat verwijderen.
    Bij het slopen van een muur, komt een enorme hoeveelheid stof vrij. Bedek daarom de meubels in de kamer met een doek of plastic en vergeet niet om zelf een veiligheidsbril, -schoenen, -handschoenen en –helm te dragen.

  2. Kies je muur

    Je kunt kiezen voor een muur met gipsplaten of een muur van gipsblokken. ‘Met gipsblokken kun je gemakkelijk een muurtje bouwen. Je hoeft ze eigenlijk alleen maar op elkaar te stapelen’, aldus Piet van Dorp. ‘Het voordeel van gipsplaten is dat je eenvoudig je elektra in de muren kunt wegwerken, al is het ook niet zo heel ingewikkeld om in gipsblokken een leiding te frezen.’ Kwesties dus van persoonlijke voors en tegens tegen elkaar wegstrepen.

  3. Bouw je muur

    Bouw een muur van gipsplaten
    ‘Voor een muur van gipsplaten zet je eerst een metalen of houten profiel neer waaraan je de platen aan beide kanten kunt bevestigen’, aldus Van Dorp. ‘Bevestig een u-profiel tegen het plafond en een u-profiel op de grond en monteer vervolgens u-profielen/staanders daar tussen. Bij gipsplaten van 9,5 mm moeten de staanders om de dertig centimeter komen. Bij gipsplaten van 15 mm komen de staanders om de zestig centimeter.’
    De eerste plaat bevestig je strak tegen de muur aan zet je vast aan de staander. Werk vervolgens van één kant naar de andere. ‘Voor extra geluidsisolatie kun je ook een muur bouwen met dubbele platen. Laat de gipsplaten dan steeds de helft van de plaat verspringen zodat de naden niet op elkaar vallen. Heb je één kant van de muur af, bevestig de gipsen platen dan ook aan de andere kant van het metalen of houten profiel. In de holle ruimte (spouw) kun je je elektra leggen en deze eventueel opvullen met glaswol ter isolatie.
    ! Dit is de uitleg voor de bouw van een tussenmuur. Zet je een gipsen muur voor een bestaande muur, dan hoef je maar aan één kant de gipsplaten te bevestigen.

    Of met Gibo-blokken
    Gibo-blokken hebben sponningen, waardoor ze gemakkelijk te stapelen zijn. Elk blok past precies op het andere, er kan dus niet heel veel misgaan. Behalve dan dat je je muurtje scheef bouwt. Span daarom, met behulp van een centimeter en een waterpas een lijntje van de ene kant van de muur naar de andere. De Gibo-blokken zet je in halfsteensverband. Weet je niet wat dat is? Kijk dan maar even hoe de muurtjes van jouw schuur zijn gemetseld. De naden verspringen steeds.
    ‘Zorg ervoor dat de ondergrond vlak is’, geeft Piet van Dorp als extra tip mee. ‘Doe je dat niet, dan kan de muur aan de bovenkant wijken.’ De blokken plak je met een speciale lijm op elkaar.

  4. Werk naden en gaten af

    De naad waar de bestaande muur aansluit op de nieuwe muur kan je dichten met kit of purschuim. Werk hiermee ook de naad af tussen de nieuwe muur en het plafond.
    ‘Naden van gipsplaten dicht je eerst met plakgaas’, legt Van Dorp uit. ‘Het gaat je niet lukken om met gips de naden goed en egaal te dichten. Werk vervolgens gaten en oneffenheden bij met gips (vulmiddel); het zogenaamde ‘afmessen’. Gebruik hierbij een breedspaan.’

    Neem een beetje gips (vulmiddel) op je breedspaan en smeer dit van boven naar beneden op het gat. Duw niet te hard op je breedspaan, maar zorg ervoor dat er juist zoveel mogelijk gips op het gaatje zit. Je duwt als het ware de gips naar binnen. Schraap vervolgens je breedspaan strak over de muur om het overtollige vulmiddel te verwijderen.

  5. Behandel de muur voor

    Gefeliciteerd! Je muur staat. Maar hij is nog niet geschikt om dat leuke behangetje op te plakken. Gips zuigt namelijk heel veel vocht op, waardoor het schilderen of behangen moeizaam wordt. Wat je kan doen is de muur eerst met goedkoop behang behangen (aannemersbehang) en dan schilderen. Of je behandelt de muur met een voorstrijkmiddel.

Do's

  • Een gipsen muur met gewone gipsplaten zetten in de badkamer. Voor vochtige ruimtes zijn er speciale gipsplaten die waterafstotend zijn. Deze hebben een groene kleur.

Don'ts

  • Een wasbak ophangen aan je gipsen muur. Voor het ophangen van zware dingen, bevestig je eerst een plaat triplex aan de binnenkant van je muur. De wastafel kun je vervolgens met speciale pluggen door de gipsmuur aan de triplex plaat bevestigen.

Bron

Interview met bouwkundige Piet van Dorp