Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Wonen & inrichten » Bouwen & verbouwen » Schilderen » Hoe kan ik het plafond witten

Hoe kan ik het plafond witten

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 6 uren
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Een plafond kan af en toe best een opfrisbeurtje gebruiken. Zeker als er gerookt wordt in huis, of in ruimtes waar regelmatig eten gekookt of gegeten wordt. Een plafond witten is op zich heel eenvoudig, zolang je maar weet waar je mee bezig bent!

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

  • Kroonsteentjes
  • Spanningszoeker
  • Roller
  • Telescoopsteel
  • Trapje
  • Kwasten
  • Schilderstape
  • Latex
  • Plamuurmes
  • Afdekfolie
  • Gatenvuller
  • Doekje of spons
  • Water met soda
  • Plastic zak (optioneel)

Stappen

  1. Haal de ruimte leeg

    De makkelijkste manier om het plafond te witten, is door eerst de ruimte waarin je werkt leeg te halen. Lukt het niet om alles weg te krijgen, dan kun je de spullen zoveel mogelijk aan één kant neerzetten. Bedek de vloer (en eventuele achtergebleven meubelstukken) goed met afdekfolie. Wordt het een klus waar je langer mee bezig bent? Kies dan voor extra dik afdekfolie, dat niet scheurt terwijl je aan het werk bent.

  2. Verwijder lampen

    Als je een plafond wilt witten waar nog geen lampen aan gehangen hebben, kun je deze stap overslaan. Anders kun je het beste even alle lampen loskoppelen. Haal de stroom eraf en draai de lampen los. Als deze vastzitten met een kroonsteentje, laat je het kroonsteentje aan de draad in het plafond zitten. Is dat niet het geval, dan zet je zelf op de losse draden een kroonsteentje. Hiervoor kun je de spanningszoeker gebruiken. Verwijder ook andere dingen van het plafond die je in de weg kunnen zitten.

    Heb je gordijnen? Vergeet dan niet om die ook even los te halen.

  3. Maak het plafond schoon

    Gebruik een doekje om eventueel stof van het plafond te verwijderen. Denk vooral aan de hoekjes, daar bouwen spinnen graag nestjes. Maak een sopje met lauwwarm water en soda en neem het plafond daarmee nog een keer af.

    Let op: is je plafond voorzien van structuurverf? Dan is het verstandig om je doekje of sponsje zorgvuldig uit te kiezen en in een hoekje uit te proberen of er geen pluisjes achterblijven. Als je die straks in je verf hebt, komt dat het resultaat ook niet ten goede.

  4. Plak randen af

    Plak nu alle randen af met afplaktape. Doe dit zo recht mogelijk, om te voorkomen dat de verf overloopt op de muren en je die ook mee moet nemen. Neem niet klakkeloos de goedkoopste afplaktape, maar controleer of deze een beetje dik is. Anders is de kans groot dat de tape alsnog doorlekt.

  5. Vul gaten, kieren en scheuren

    Gebruik een plamuurmes om gaten, kieren en scheuren in de muur dicht te stoppen. Controleer ook even welke droogtijd hiervoor geadviseerd wordt. Begin niet met schilderen voor die droogtijd verstreken is. Let op dat je alles goed strak maakt; zelfs kleine oneffenheden zijn na het witten nog te zien.

  6. Behandel vlekken

    Zitten er nog vlekken op het plafond? Behandel die dan eerst. Voor roest en vocht kun je speciale isolerende verf gebruiken. Die zorgt ervoor dat de plekken niet door de nieuwe laag verf heen komen. Bij een sterk zuigende ondergrond kan het handig zijn om voorstrijk aan te brengen, maar dit is over het algemeen niet nodig.

  7. Schilder de randen

    Schilder eerst de randen van het plafond. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een blokkwast. Werk steeds met halve meters tegelijk en smeer de verf gelijkmatig uit. Zo voorkom je dat er lelijke vlekken in komen.

  8. Wit het hele plafond

    Als de randen gedaan zijn, kun je het plafond gaan witten met de roller. Verdeel het plafond hiervoor in denkbeeldige vlakken, die je stuk voor stuk doet. Zorg steeds voor overlap, zodat je niets vergeet. Rol in beide richtingen, zodat de verf goed op de muur komt te zitten.

  9. Verwijder de tape

    Is het plafond helemaal wit? Controleer het voor de zekerheid nog even een keer en verwijder vervolgens direct de tape. Het kan aantrekkelijk lijken om dit even te laten zitten tot de verf droog is, maar dat is geen goed idee. Tape is namelijk moeilijker te verwijderen als de verf droog is en kan lelijke vlekken achterlaten. Bovendien kun je eventuele doorlekplekjes nu nog met een doekje wegvegen, iets dat niet meer mogelijk is op het moment dat de verf helemaal droog is.

  10. Ruim je spullen netjes op

    Na het schilderen ruim je je spullen weer netjes op, voor een volgende keer. Zorg ervoor dat de emmer latex goed dicht zit. Bewaar deze op een vorstvrije plek. Bewaar je roller en kwasten in een plastic zak. Sluit de zak goed af, dan drogen ze niet uit en kunnen ze nog een aantal weken bewaard blijven. Mocht je dan nog een wit-klusje hebben, dan hoef je daarvoor geen nieuwe rollers en kwasten te halen.

Do's

  • Werk in denkbeeldige vlakken, dan weet je zeker dat je geen delen vergeet
  • Doe zoveel mogelijk in één keer
  • Werk indien mogelijk altijd bij daglicht, dan zie je meer dan bij kunstlicht

Don'ts

  • Denk niet dat je de meubels wel in de kamer kunt laten staan; die staan al vrij snel in de weg én kunnen beschadigen. Dat is zonde!

Bron

Hoedoeners in de spotlight
Irene de Vette
Lid sinds: 19 juni 2008
Aantal Hoedoes: 78
Renate Boogvrouw
Lid sinds: 11 april 2008
Aantal Hoedoes: 15
Noortje van Dorp
Lid sinds: 9 mei 2008
Aantal Hoedoes: 125
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!