Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Wonen & inrichten » Bouwen & verbouwen » Zolder » Hoe maak ik mijn dakkapel duurzaam

Hoe maak ik mijn dakkapel duurzaam

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 1 dag
  • Moeilijkheidsgraad: makkelijk
Hoe maak ik mijn dakkapel duurzaam
Duurzaamheid wordt tegenwoordig steeds belangrijker. Het mooie aan duurzaamheid is dat het op alles toe te passen is. Zo ook op een dakkapel. Dit is niet alleen milieuvriendelijk, maar is vaak ook nog eens vriendelijk voor je portemonnee. Onderstaande stappen geven aan hoe je een duurzame dakkapel kunt creëren.

Hoedoe door: Danielle Weber

Bekijk het profiel van Danielle Weber
Aantal Hoedoes: 2


Benodigdheden

  • Internet, voor het verzamelen van alle benodigde informatie
  • Een goede vakman die kan voldoen aan al je wensen

Stappen

  1. Kies voor duurzame materialen

    De eerste stap op weg naar een duurzame dakkapel is het kiezen voor duurzame materialen. Ben je van plan om een nieuwe dakkapel aan te schaffen? Kies dan voor een van de volgende materialen:

    Duurzaam hout

    Als je van plan bent om een houten dakkapel te laten plaatsen, let er dan op dat je voor duurzaam hout kiest. Hierbij staat duurzaam bosbeheer centraal en wordt er rekening gehouden met sociale, ecologische en economische aspecten. De omgeving wordt dus zo min mogelijk geschaad tijdens de productie van duurzaam hout. Wil je een dakkapel van duurzaam hout? Let dan op de keurmerken FSC en PEFC. Deze twee keurmerken hebben een groot deel van het duurzame bosbeheer in handen.

    Gerecycled kunststof

    Kunststof is een recyclebaar materiaal. Dit betekent dat een oude kunststof dakkapel hergebruikt kan worden in een nieuwe dakkapel of een ander product. Daarnaast heeft kunststof het voordeel dat het erg lang meegaat. De levensduur van een kunststof dakkapel is gemiddeld 50 jaar.

  2. Isoleer!

    Een duurzame dakkapel is een goed geïsoleerde dakkapel. Een geïsoleerde dakkapel laat namelijk minder warmte uit het huis ontsnappen, waardoor je kunt besparen op stookkosten. En naast dat dit goed is voor je portemonnee, is dit ook nog eens erg vriendelijk voor het milieu. Als je een goed geïsoleerde dakkapel wil kan je het beste kiezen voor een kunststof dakkapel. Een kunststof dakkapel is van nature erg goed geïsoleerd. Kies daarnaast voor HR++ glas in je ramen. Dit isoleert twee keer beter dan standaard dubbel glas.

  3. Kies een lokale vakman

    Ga je een dakkapel laten plaatsen? Kies dan voor een vakman uit je eigen omgeving. Zo hoeft de vakman geen grote afstanden te rijden om je huis te bereiken. Dit bespaart je op het betalen van reiskosten en bespaart tegelijkertijd het milieu.

  4. Reuse, Reduce, Recycle!

    Als je een dakkapel laat plaatsen geeft dit vaak veel afval. Veel afval kan hergebruikt worden. Zorg daarom dat je het afval scheidt, zodat het gerecycled kan worden. Overleg daarom goed met de vakman over waar het afval heen gaat. Je kunt ook kiezen voor een vakman die een herbruikgarantie hanteert. Zo weet je zeker dat je afval goed terecht komt.  

Do's

  • Pas duurzaamheid ook toe in je dagelijks leven. Scheid bijvoorbeeld je afval of trek een dikke trui aan en zet de verwarming wat lager.

Don'ts

  • Schaf niet het eerste aan dat je tegenkomt. Lees je van te voren goed in over duurzaamheid en vraag advies aan een vakman.