Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Wonen & inrichten » Bouwen & verbouwen » Zolder » Hoe plaats ik een dakkapel

Hoe plaats ik een dakkapel

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 2 dagen
  • Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Meer ruimte zonder extra vloeroppervlak; hoe doe je dat? Simpel, met een dakkapel! Een dakkapel zorgt voor meer licht en ruimte op je zolder en kan zo van een bedompt hokje een schitterende kamer maken. Dakkapellen koop je tegenwoordig kant en klaar, zodat je ze alleen nog maar hoeft te plaatsen. Een uitdaging, maar zeker niet onmogelijk.

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

  • Dakkapel
  • Zaag
  • Haakse slijper
  • Hoogwerker, ladder of stelling
  • Extra balken
  • Boormachine en schroeven

Stappen

  1. Controleer je pakket

    Controleer voor dat je überhaupt iets doet altijd eerst het pakket dat je gekregen hebt van je dakkapelleverancier. Mocht er onverhoopt iets missen, of mocht het zijn dat de maten niet kloppen, dan wil je daar niet achter komen als je al een gat in je dak hebt gemaakt.

  2. Houd je vergunning bij de hand

    Was voor het plaatsen van jouw dakkapel een vergunning nodig? Houd deze dan tijdens de plaatsing bij de hand. Mocht je een controle krijgen, dan hoef je je werk niet stil te leggen.

  3. Maak een daksparing

    Om je dakkapel te plaatsen, zul je een gat in je dak moeten maken. Meet precies af waar je dakkapel moet komen en begin met het verwijderen van de dakpannen. Leg die ergens netjes weg; die komen altijd wel weer van pas. Bovendien kan het zijn dat je ze straks al weer nodig hebt om de zijkanten aan te vullen.

    Het kan zijn dat je voor het plaatsen van je dakkapel een gording moet doorbreken. Deze horizontale dwarsbalk moet dan wel worden vastgezet met de gording erboven en -onder. Dit doe je met slapers; extra verticale balken. Deze balken zorgen ervoor dat je dak nog steeds voldoende ondersteund wordt.

  4. Plaats de constructie

    Je bouwpakket bestaat als het goed is uit een aantal constructiedelen. Die plaats je eerst. Ga uit van de bouwtekening, maar let er zelf ook goed op dat je dakkapel goed vast staat. Zet het dak van je dakkapel bijvoorbeeld vast met balkankers en waar mogelijk aan de gordingen van het huidige dak. De hoeken zet je goed vast met hoekgrijpankers.

    Wees niet bang om flink aan je dakkapel te sjorren om te controleren of alles wel echt goed vast zit; het is straks ook de bedoeling dat deze blijft zitten tijdens een flinke waaibui!

  5. Werk de buitenkant af

    De constructie staat, maar je dakkapel is nog niet af: om te beginnen ontbreekt het dak nog. Breng het dakbeschot aan en let erop dat dit minimaal 3 centimeter hoger ligt dan de dakrand. De dakpannen die je er daarna op legt moeten minimaal anderhalve centimeter hoger liggen dan de dakrand. Let erop dat je het dak een beetje af laat lopen, zodat het water straks goed weg kan.

    De zijkanten werk je af door de pannen zoveel mogelijk terug te plaatsen. Zaag ze eventueel op maat met behulp van de haakse slijper. Voor de laatste tien tot twintig centimeter gebruik je speciaal daklood, dat in de meeste gevallen bijgeleverd wordt. Dit lood zorgt voor een naadloze aansluiting en verkleint de kans op lekkage aanzienlijk.

  6. Zorg voor voldoende isolatie

    Je dakkapel is 'maar' een houten of kunststof constructie; isolatie is nodig om ervoor te zorgen dat de kou goed buiten blijft. Isoleer daarom de zijkanten aan zowel de binnen- als de buitenkant. Isoleer daarnaast ook de onderzijde van het dak. Let er goed op dat er geen kieren of naden in je isolatie zitten. Die kunnen ongewenst toch koude lucht of zelfs vocht door laten.

    Plaats vervolgens de bijgeleverde platen aan de zijkanten en bovenkant, om deze zo netjes af te werken.

  7. Plaats het glas

    Als laatste plaats je het glas in je dakkapel. Als je gekozen hebt voor HR++ glas, dan zul je dit direct merken. Voeg vervolgens nog een finishing touch toe in de vorm van een handgreep en je project is helemaal afgerond!

Do's

  • Bestel een compleet dakkapel-pakket, inclusief isolatie voor de zijkanten. Dit scheelt je een hoop tijd en werk
  • Bewaar de dakpannen die uit je dak komen; die komen altijd wel weer van pas

Don'ts

  • Zet de dakkapel niet in je eentje; dat is zwaar werk en kan op grote hoogte ook gevaarlijk zijn.

Bron

Eigen ervaring met plaatsen dakkapel
Hoedoeners in de spotlight
Lisette Kreischer & Merel van der Lande - Veggie in Pumps
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
Erik Weijers
Lid sinds: 26 maart 2008
Aantal Hoedoes: 42
Irene Herbers
Lid sinds: 7 mei 2008
Aantal Hoedoes: 54
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!