Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Wonen & inrichten » Hoe huur ik een appartement in een vreemde stad

Hoe huur ik een appartement in een vreemde stad

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 30 dagen
  • Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Een huurwoning vinden in een nieuwe stad is niet zo makkelijk, want de krapte op de woningmarkt is nog niet opgelost. Heb je (jaren) geduld, schrijf je dan in op de wachtlijst bij woningcorporaties. Wil je snel iets regelen, dan moet je bij bemiddelingsbureaus, makelaars of op de particuliere markt zoeken.

Hoedoe door: Erik Weijers

Bekijk het profiel van Erik Weijers
Aantal Hoedoes: 42


Stappen

  1. Vertel aan iedereen dat je iets zoekt

    Vertel het je vrienden, familie, collega's, vage bekenden. Vergeet vooral die tante niet die met alles en iedereen nieuwtjes uitwisselt. Zet oproepen op netwerksites zoals Facebook. Ben je lid van mailgroepen? Misbruik die dan ook lekker voor dit doel, je collega's vergeven het je wel voor een keer.

  2. Neem contact op met woningcorporaties

    Inschrijven bij een woningcorporatie kan natuurlijk geen kwaad, maar je inschrijftijd is waarschijnlijk te kort om snel recht te hebben op een woning. Hoewel je nooit weet... Informeer of je misschien in aanmerking komt voor een urgentie-regeling. Bel ook eens. Woningcorporaties kunnen je aan nuttige inside-informatie helpen over de stad waar je wilt wonen. Verhuren ze bijvoorbeeld sloopwoningen of doen ze aan huisbewaring? (zie stap 5 en verder).

  3. Zoek op internet

    In het informele circuit kun je als je hard je best doet en een beetje geluk hebt een particuliere verhuurder vinden. Ook op een site als Kamernet.nl staan soms advertenties voor appartementen. Ook Marktplaats is een veelgebruikte site. Een particuliere verhuurder kan best te vertrouwen zijn. Denk aan mensen die op wereldreis gaan en hun appartement een jaar onderverhuren. Vaak doen zij dat tegen een redelijke prijs: ze willen vooral verzekerd zijn van een nette huurder die goed op hun huis past. Ga je met zo iemand een verbintenis aan, informeer dan wel eerst bij de betreffende woningstichting of de huur toegestaan is. Stel een goed contract op: woningcorporaties hebben hier soms voorbeelden van.

  4. Overweeg woningruil

    Bij woningruil wissel je van huurwoning met een huurder uit een andere stad. De verhuizing is permanent - het is niet voor een lange vakantie! Behalve jij en de andere huurder, moeten ook beide woningcorporaties hiervoor toestemming geven. Hierover bestaan doorgaans al afspraken. Bij je eigen woningcorporatie kun je navragen of deze doet aan woningruil. Op woningruil.nl vind je advertenties van huurders die op zoek zijn naar een ruilpartner.

  5. Overweeg een sloopwoning

    Veel steden hebben corporaties die ook sloopwoningen verhuren. De opzegtermijn is kort, je hebt niet veel rechten, maar de tarieven zijn voordelig en je hebt tenminste iets. Je sluit dan geen huurovereenkomst af, maar een bruikleenovereenkomst of iets van die strekking. Kinderen zijn meestal niet toegestaan. Inkomenseisen zijn niet streng. Als je al weet dat je een sloopwoning betrekt, heb je geen recht op een verhuispremie tegen de tijd dat je eruit moet.

  6. Overweeg tussenhuur of huisbewaring

    Tussenhuur wil zeggen dat de huurder of eigenaar tijdelijk ergens anders woont, bijvoorbeeld in het buitenland. Huisbewaring is hiermee te vergelijken: met toestemming van de woningcorporatie en/of de gemeente mag een huurder zijn huur- of koopwoning tijdelijk aan een ander verhuren. Dit is geen onderhuur: je hebt dezelfde rechten als de huurder. Huurders die op zoek zijn naar zo'n soort huurder, adverteren soms op internet.

Do's

  • Er bovenop zitten: snel reageren en de verhuurder gerust stellen dat je een betrouwbare partij bent
  • Kijken naar briefjes bij supermarkten: niet alle mensen hebben het internet al ontdekt
  • Een tijdelijke huurovereenkomst aangaan: als je eenmaal in de stad zelf woont, kun je beter op zoek gaan naar permanente bewoning

Don'ts

  • In zee gaan met onbetrouwbare bemiddelingsbureaus

Bron

Hoedoeners in de spotlight
Irene de Vette
Lid sinds: 19 juni 2008
Aantal Hoedoes: 78
Adine Faber-Versluis
Lid sinds: 5 april 2008
Aantal Hoedoes: 469
Gigi Schuiten
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!