Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Wonen & inrichten » Hoe verhuur ik tijdelijk mijn huis
4

Hoe verhuur ik tijdelijk mijn huis

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 60 dagen
  • Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Een nieuw huis gekocht, ingetrokken bij je partner: er kunnen allerlei redenen zijn waarom je huis straks een tijdje leeg staat. Je kunt er geld mee verdienen door het tijdelijk te verhuren, maar dan moet je je wel aan verschillende regels houden. Bereid je goed voor aan de hand van de 'regels' in deze hoedoe!

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

  • Woning
  • Juridisch advies

Stappen

  1. Kijk of je huis voldoet aan de voorwaarden

    Als je tijdelijk je woning wilt verhuren, dan mag je dit volgens de Leegstandwet doen als je woning voldoet aan de volgende eisen:

    • het is een woonruimte in een gebouw , een particuliere koopwoning, een nieuwbouwwoning of een huurwoning die binnen een redelijke termijn gesloopt of gerenoveerd moet worden
    • in het jaar voordat de woning leeg kwam te staan, heb je er zelf in gewoond
    • je hebt het huis in de 10 jaar voordat het leeg kwam te staan maximaal voor drie jaar (gedeeltelijk) verhuurd

    In veel gevallen wordt automatisch al aan deze eisen voldaan.

  2. Vraag een vergunning aan

    Voor het tijdelijk verhuren van je huis heb je een vergunning nodig. Zolang de woonruimte leegstaat, van jou niet verlangd kan worden dat je de woning permanent verhuurt of verkoopt én je kunt aantonen dat de ruimte die je wilt verhuren ook daadwerkelijk bewoond zal worden, krijg je de vergunning. De vergunning wordt door de gemeente meestal verleend voor maximaal twee jaar, maar korter is ook mogelijk. Je kunt een nieuwe vergunning aanvragen, maar deze vergunningen bij elkaar mogen maximaal voor een periode van vijf jaar zijn.

  3. Bepaal een huurprijs

    Als je de benodigde papieren hebt voor het tijdelijk verhuren van je huis, moet je gaan bedenken wat je ervoor wilt vragen. Dit is geen kwestie van even een prijs prikken; je moet ten eerste een serieuze huurprijs bepalen om jezelf niet te kort te doen én je moet ervoor zorgen dat de huurprijs overeenkomt met het woningwaarderingsstelsel of puntensysteem. Dat stelsel helpt, door punten te geven voor verschillende voorzieningen, met het bepalen van de maximale huurprijs. Minder vragen mag, maar meer vragen niet. Bedenk ook goed dat je de huurprijs jaarlijks maar met een beperkt aantal procenten mag verhogen, dus dat je het niet op een bepaalde manier kunt proberen en vervolgens de prijs flink omhoog doen als blijkt dat je wat te laag hebt gezeten.

  4. Zoek een huurder

    Je kunt je huis wel willen verhuren, maar als er niemand is die tijdelijk een woning zoekt, schiet je er niet zoveel mee op. Zoek daarom naar een huurder. Als jij actief zoekt, kun je ook enigszins bepalen wat voor soort huurder je in huis krijgt. Goede opties zijn expats die tijdelijk in Nederland zijn, kenniswerkers of mensen die bijvoorbeeld vanwege een relatiebreuk snel naar een tijdelijke woning op zoek zijn. Probeer een beetje in te schatten of je te maken hebt met een nette huurder, of dat je beter nog even verder kunt zoeken.

  5. Stel een goed contract op

    Als je eenmaal een huurder hebt gevonden die je huis wil betrekken, stel dan een goed contract op. Laat dat contract ook controleren door een jurist, zodat je zeker weet dat alles klopt. Spreek altijd een einddatum af en neem alle belangrijke zaken op in het contract. Denk in het bijzonder aan:

    • Huurtermijn
    • Betaling
    • Wat te doen bij schade
    • Wie is waarvoor verantwoordelijk
    • Wanneer kan de overeenkomst opgezegd worden

    Je kunt eventueel ter inspiratie wat voorbeeldcontracten op internet opzoeken, maar vergeet nooit iemand te raadplegen die hier verstand van heeft. Dat is een kleine investering die zich meestal snel terug betaalt.

  6. Leef het contract na

    Je verwacht natuurlijk van de huurder dat die het contract naleeft. Het is echter ook belangrijk dat jij aan je verplichtingen voldoet én dat je de huurder aan zijn of haar verplichtingen houdt. Is de huur te laat? Vraag er direct naar. Als je hier netjes naar informeert, dan beseft de huurder zich in ieder geval dat jij hier scherp op bent en dat het niet handig is om dit nog eens te doen. Eventuele problemen signaleer je dan veel sneller, waardoor de gevolgen minder ernstig zijn.

Do's

  • Houd je aan de regels, dan kun je daar ook op terugvallen als er iets mis gaat
  • Stel contracten op, in de verhuur kun je niet zonder
  • Haal je huis zo leeg mogelijk; des te minder er staat, des te minder de huurder kapot kan maken

Don'ts

  • Verhuur je huis niet aan iemand als je daar geen goed gevoel bij hebt. Er zijn genoeg potentiële huurders en je kunt beter geen problemen opzoeken
  • Verhuur nooit zonder contract, ook niet als het gaat om kennissen, vrienden of familie

Bron