Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Wonen & inrichten » Huis kopen of verkopen » Hoe koop ik mijn eerste huis
4

Hoe koop ik mijn eerste huis

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 100 dagen
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe koop ik mijn eerste huis
Het kopen van je eerste huis is leuk en spannend, maar ook een grote stap. Er is (heel) veel geld mee gemoeid en je zit er toch minimaal een paar jaar aan ‘vast’. Dus dan kun je er maar beter voor zorgen dat je niet de spreekwoordelijke 'kat in de zak' koopt. Of met een hypotheek zit die je nauwelijks kunt ophoesten. Ga zorgvuldig te werk en houd bij elke volgende stap je oren en ogen goed open. Want het pad naar je droomhuis kan flink wat valkuilen bevatten. Bedenk goed wat je zoekt, neem de tijd en wees bedacht op sluwe verkopers, makelaars en ‘kleine lettertjes’.

Hoedoe door: F. Nelissen

Bekijk het profiel van F. Nelissen
Aantal Hoedoes: 23


Benodigdheden

  • Internet
  • Makelaar (eventueel)
  • Tijd

Stappen

  1. Bepaal je woonwensen

    Denk als eerste goed na over hoe je droomhuis eruit moet zien. En, ook niet onbelangrijk, waar het moet staan. Dus sluit je ogen… Wat zie je? Een appartement of een huis? Is het oud of juist nieuw? Een tuin of balkon, of misschien helemaal niets? Hoeveel kamers zijn  er? Waar staat je auto? Moet je nog klussen of kun je er zo in? Probeer ook de omgeving voor je te halen. Staat het huis in een stad of in een dorp? Zijn er veel voorzieningen in de buurt? Is het er rustig of juist lekker druk? Wat voor buren heb je? Hoever staat het huis van je werk? Wonen er veel kinderen in de buurt of juist niet? Zet al je wensen op papier.

  2. Schakel een makelaar in (of niet)

    Je kunt bij het kopen van een huis een makelaar inschakelen. Die kan geschikte woningen aandragen, bezichtigingen begeleiden, de waarde van een huis inschatten, voor je onderhandelen, de oplevering begeleiden en eventueel ook de financiering regelen. Veel makelaars vragen voor geleverde diensten een percentage van de uiteindelijke koopprijs (in principe niet meer dan 0,9% van de verkoopprijs). Andere makelaars vragen vaste bedragen.

    Wel of geen makelaar?
    Op zich heb je niet persé een makelaar nodig, want wat hij kan, kun je in principe ook zelf. Dus als je tijd hebt en geld wilt besparen, kun je het ook zonder doen. Heb je een drukke baan en weinig tijd, dan is het een overweging om wel een makelaar in te schakelen. Bovendien kan deze de verkopende makelaar waarschijnlijk beter ´aan´. Een makelaar heeft ervaring in het onderhandelen en kent de trucjes die de ander eventueel zou kunnen toepassen.

    Als je geen makelaar neemt, let dan op het volgende. Leg alle afspraken en beweringen vast. Blijf vragen om schriftelijke bevestiging. Komt die niet, voeg dan het niet tijdig leveren van deze bevestiging toe aan het lijstje met ontbindende voorwaarden bij je bod. Vraag alles. Weet de verkoper of makelaar het antwoord niet, zeg dat je het uitgezocht wilt hebben en zet het antwoord op papier.

    Schakel je wél een makelaar in, dan zijn dit goede tips. Een aankopende makelaar mag nooit de verkopende makelaar zijn. De verkopende makelaar heeft namelijk een financieel belang bij een zo hoog mogelijke verkoopprijs. Onderhandel over de te betalen tarieven en leg de afspraken met de makelaar vast.

  3. Bepaal je budget

    Voordat je een huis gaat zoeken, is het goed om te weten welk bedrag je ongeveer kunt lenen. Ga niet uit van het maximale hypotheekbedrag dat je kunt krijgen, maar van de hoeveelheid geld die je per maand kunt of wilt uitgeven aan je hypotheek. Daarna kun je op internet kijken welk hypotheekbedrag hierbij hoort. Veel hypotheekverstrekkers hebben hiervoor een reken’tool’ op hun website staan. Houd behalve met de hypotheeklasten ook rekening met andere kosten die je als huizenbezitter moet maken, zoals de jaarlijkse WOZ-belasting, verzekeringen en een mogelijke bijdrage aan een vereniging van eigenaren. Ga ervan uit dat het onderhouden van je huis per jaar ongeveer 1 procent van de koopprijs kost.

  4. Ga op huizenjacht

    Nu je weet wat je ongeveer per maand aan hypotheek kunt betalen, kun je op zoek naar je droomhuis. En tegenwoordig hoef je er in eerste instantie niet eens je huis voor uit. Op het internet vind je verschillende sites waarop een enorm aanbod van woningen staat. De grootste is Funda.nl (eigenaar NVM), gevolgd door zoekallehuizen.nl (eigendom Rabobank) en Jaap.nl (eigendom DSB Bank). Verder heb je  dan nog woonkrant.nl, koophuis.nl, dimo.nl en eigenhuis.nl. Ook op Marktplaats vind je koopwoningen. Ben je aan de wandel, loop dan eens langs de etalage van enkele makelaars. Misschien dat een woning die je op het internet zou wegklikken, je misschien nu toch iets ‘doet’. Ook kun je een makelaar binnenstappen om een lijst met beschikbare woningen op te vragen. Rijd de woningen langs, ook als ze je in eerste instantie niet direct aanspreken. Een 'live' indruk is toch anders dan op papier of beeldscherm.

  5. Ga kijken

    Het is zover, je gaat je eerste huis bezichtigen. Om je ‘werk’ goed te kunnen doen is het handig om een blocnote, pen, digitale camera en rolmaat mee te nemen. En ‘last but not least’, neem een partner, vriend of vriendin mee. Hij/zij ziet zaken die jij zelf misschien over het hoofd zou zien. Maak per kamer een paar aantekeningen en teken eventueel een plattegrond. Maak ook een aantal foto’s en meet ruimtes die klein aandoen op. Check wanden, plafonds en inbouwkasten op scheuren en vlekken, want die kunnen wijzen op een lekkage of een verzakking. Zie je oneffenheden, maak er een foto van en vraag de makelaar om een verklaring.

    Neem ook een kijkje op zolder en in de kelder en let ook hier weer op vocht en verzakkingen. Zijn plafonds en/of muren afgedekt met schrootjes of verlaagde plafonds, vraag gerust naar de reden. Vraag ook of er onderzoek is gedaan naar de fundering, door welk bedrijf en wat het resultaat was. Vraag tot slot ook naar de vereniging van eigenaren en of die actief is. Leg alles schriftelijk vast. Kom je er na de koop achter dat er toch iets mis is, terwijl de makelaar je dat niet heeft verteld toen je erom vroeg, dan kun je juridische stappen nemen tegen de verkoper en makelaar.

    Heb je een leuk huis gevonden, loop ook even door de buurt om de sfeer op te snuiven. Ben je echt enthousiast, ga dan op een ander tijdstip nog eens terug voor een ‘dubbelcheck’.

  6. Laat een keuring doen

    Laat bij oudere huizen altijd een bouwtechnisch onderzoek doen. Je kunt het onderzoek vóór of na het uitbrengen van een bod laten doen. Over het algemeen doen mensen een bod gecombineerd met de ontbindende voorwaarde dat de kosten om het huis in orde te maken niet te hoog zijn. Denk je dat er veel moet gebeuren, dan is het slimmer om voorafgaand aan het bod een onderzoek te laten doen. Een inspecteur bekijkt onderdelen van de woning die je zelf niet zou (kunnen) bekijken, zoals de dakgoten, de schoorsteen en de kruipruimte. Vervolgens maakt hij een rapport op waarin staat wat direct moet worden aangepakt en wat nog even kan wachten. Er zijn veel verschillende organisaties die bouwtechnische keuringen aanbieden. De prijzen variëren. Sommige keuringen zijn afhankelijk van de vraagprijs, andere aanbieders hanteren een prijs per oppervlakte, weer anderen vragen een vaste prijs.

  7. Breng een bod uit

    Zeker als je haast hebt, lijkt het misschien slim om meteen de vraagprijs te bieden. Doe dat zeker niet. De verkoper wil graag het onderste uit de kan halen en zal altijd met een tegenbod komen. Het gevolg: dat je uiteindelijk een paar duizend euro teveel betaalt. Bied dus altijd minder dan je uiteindelijk wilt betalen. Sterker nog, ga flink onder de vraagprijs zitten, zo’n 20 procent kan best. Door te onderhandelen over de transactieprijs kun je duizenden euro's van de prijs afkrijgen.

    Let op: heb je een bod gedaan en de verkoper heeft het geaccepteerd, dan heb je drie dagen wettelijke bedenktijd (als particulier die een huis koopt voor eigen gebruik). De verkoper zit wel direct vast aan de koop. Als je een bod doet op een huis, neem dan in ieder geval de volgende zaken op.

    Leg vast dat je de koop ontbindt als je binnen een periode van een bepaald aantal weken geen financiering kunt krijgen voor het benodigde bedrag (koopprijs + mogelijke kosten verbouwing + 10 procent). Leg ook  de minimale en de uiterste datum van oplevering vast. Het klinkt misschien logisch, maar leg ook precies vast wát je koopt. Tot slot kan uit de bouwtechnische keuring naar voren komen dat de noodzakelijke kosten voor het in orde brengen van het huis, hoger zijn dan het benodigde bedrag. Ook dit kan een reden tot ontbinding zijn.

  8. Wacht op een reactie

    Je hebt je eerste bod uitgebracht, spannend! Nu is het wachten op een reactie van de verkoper of de makelaar. In het meest gunstige geval wordt je direct gebeld met goed nieuws. Je bod is geaccepteerd! Maar de makelaar kan je ook melden dat de verkopers je bod absoluut niet serieus kunnen nemen. Reageer zakelijk en wees in eerste instantie terughoudend door aan te geven dat je niet zeker weet of jullie dan tot elkaar zullen komen. Heb je nog financiële ruimte, denk dan na over een nieuw bod en dien het in. Tot slot kan de makelaar terugbellen met een tegenbod. Soms wordt daar een heel verhaal omheen gemaakt, bijvoorbeeld dat de verkopers hun vraagprijs fors hebben verlaagd, terwijl het om slechts om een paar duizend euro gaat. Laat je niet van je stuk brengen en denk rustig na over een nieuw bod.

  9. Onderteken het contract

    Na een mondeling akkoord op je bod zal de verkopende makelaar of verkoper je snel uitnodigen voor het tekenen van het koopcontract (een mondelinge afspraak is niet rechtsgeldig). Zorg dat je van tevoren het contract helemaal hebt kunnen lezen. Zorg dat alle afspraken en voorwaarden vaststaan in het koopcontract en teken pas als alles in het contract staat. In het contract staat wat er wordt verkocht, wat de ontbindende voorwaarden zijn en wanneer de datum van overdracht is.

  10. Zoek een notaris

    De notaris regelt de koopakte, de leveringsakte en de hypotheekakte. Koop je het huis ‘kosten koper’, dan mag jij de notaris aanwijzen. Het maakt niet uit waar deze is gevestigd. Koop je een huis in Den Bosch, dan mag je dus een notaris in Utrecht nemen. Vroeger werden vaste notaristarieven gehanteerd, tegenwoordig zijn de notaristarieven vrij en heeft het absoluut zin om even goed rond te kijken voor je een notaris kiest. Heb je een aantal betaalbare notarissen gevonden, vraag ze om een offerte. Vervolgens bel je de goedkoopste op. Kijk wel goed naar de offertes, want ze zijn soms moeilijk te vergelijken.

  11. Laat een taxatie doen

    Vrijwel alle hypotheekverstrekkers vragen naast de getekende hypotheekofferte, ook om een taxatierapport. Een taxatierapport wordt geschreven door een erkende taxateur, gevestigd binnen 20 kilometer van het te taxeren vastgoedobject. Zeker als je alleen voor de hypotheek een taxateur nodig hebt, kun je het beste wat surfen op het internet. Taxateurs zijn meestal makelaars die het taxeren erbij doen. Vaak geeft de hypotheekverstrekker aan wat de minimale benodigde waarde is. Geef dit gerust door aan de taxateur. Ga je verbouwen en wil je daar een zogenoemd bouwdepot voor krijgen van de bank, dan zal deze willen weten wat de woning na de verbouwing waard is. Laat de taxateur weten wat je wilt gaan doen en hoeveel geld je eraan wilt uitgeven. Een taxatie kost ongeveer 100 tot 300 euro en is aftrekbaar.

  12. Ga naar de oplevering/schouw en overdracht

    Bij nieuwbouw laat je bij de oplevering een opleveringsinspectie of bouwtechnisch onderzoek doen. Meestal komen er dan nog wat gebreken naar voren. Maar als het goed is, heb je een deel van de koopprijs achterhouden tot de aannemer zijn werk heeft afgemaakt. Bij bestaande bouw heb je voorafgaand aan het bezoek aan de notaris een zogenoemde ‘schouw’. Je loopt dan samen met de verkoper/makelaar door het huis. Noteer de meterstanden en controleer of de verwarmingsketel en andere apparaten functioneren. Controleer of de waterleiding werkt en check of de zaken die in het huis zouden achterblijven aanwezig zijn. Kijk ook of geen schade is ontstaan tijdens de verhuizing van de vorige bewoners. Maak afspraken over het doorsturen van post aan de vorige bewoners. Is er een probleem, dan moet dat ter plekke worden geregeld. Aan het eind van de schouw vul je een formulier in waarmee je verklaart dat je het huis hebt aangetroffen in de verwachte toestand. Is een gebrek niet duidelijk zichtbaar en heeft de verkoper je dit gebrek niet schriftelijk gemeld, dan kun je hem later alsnog juridisch aanpakken. Na de schouw ga je naar de notaris, die alle stukken met je doorleest. Daarna moet je alles ondertekenen en… heb je een huis!!

Do's

  • Zorg voor een rechtsbijstandsverzekering. Mocht er in de onderhandelingen, tijdens of na de koop iets mis gaan, dan heb je juridische hulp.
  • Op foto's lijken ruimtes vaak groter dan ze zijn. Bestudeer ze daarom goed.
  • Let op bij het lezen van een folder of een beschrijving op internet. Makelaars hebben zo hun eigen jargon om zaken mooier te maken dan ze zijn. Een ‘nette’ woning, staat bijvoorbeeld voor ‘eenvoudig’. Een ‘gezellige’ buurt is meestal een volkswijk.
  • Maak gebruik van Google Earth om de buurt een beetje te verkennen. Hoe dichtbij is de school nou precies? Hoeveel bomen staan er in de tuin?
  • Neem schoonmaak of het opruimen van een rommelige zolder mee in de voorwaarden. Zo voorkom je dat je straks zelf aan de slag moet.
  • Verkopers en makelaars passen veel trucjes toe om je op te jutten en zo tot overbieden te verleiden. Neem je rust en laat je niet manipuleren, jij bent de baas!
  • Veel makelaars hanteren een biedingformulier. Je kunt dit formulier gebruiken, maar controleer of de makelaar je niet stiekem laat tekenen voor dingen die je nog niet weet.
  • Voor het kopen van een huis moet je naar een notaris. Probeer meteen nog een aantal andere zaken te regelen (samenlevingscontract, erfenis). Hoe meer je tegelijkertijd doet, hoe voordeliger.
  • Regel vóór het bezoek aan de notaris alle verzekeringen voor je nieuwe huis. De notaris kan de overdracht uitstellen als dat niet is gebeurd.

Don'ts

  • Laat je niet gek maken door een koopje. Vind je een huis dat véél goedkoper is dan eerdere huizen die je hebt gezien in dezelfde buurt, wees op je hoede. Er zal iets aan de hand zijn met het huis (ongunstige locatie, slecht onderhouden).
  • Teken geen koopcontract waarin zaken staan die je niet helemaal begrijpt of die op verschillende manieren zijn te interpreteren.

Meer uitleg