Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Wonen & inrichten » Huis kopen of verkopen » Hoe vind ik een betrouwbare makelaar
4

Hoe vind ik een betrouwbare makelaar

Document acties
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Makelaars zijn onbetrouwbare oplichters die veel te hoge prijzen voor hun diensten rekenen en alleen maar op hun eigen gewin uit zijn. Toch? Nou, natuurlijk zitten die ertussen, net als in elk vrij beroep. Maar het vinden van een betrouwbare makelaar is niet moeilijk, want daar zijn er gelukkig ook een heleboel van!

Hoedoe door: Cindy Kamstra

Bekijk het profiel van Cindy Kamstra
Aantal Hoedoes: 86


Benodigdheden

  • Een internetaansluiting

Stappen

  1. Oriënteer je grondig

    Als je een huis wilt kopen of verkopen, kun je een makelaar inschakelen. Dat is niet verplicht, maar kan erg handig zijn als je zelf niet zo sterk bent in onderhandelen of geen tijd hebt om uitgebreid te gaan zoeken naar het ideale huis. Een makelaar vinden begint met de oriëntatiefase. Dat kan gewoon door in de Gouden Gids of op internet te kijken, maar je kunt ook eens in je vriendenkring rondvragen. Vraag dan niet alleen de naam van de makelaar, maar vraag ook naar de ervaring van je vrienden met deze makelaar.

    Bekijk de websites van de makelaars die je hebt gevonden. Daarbij let je niet alleen op feiten, zoals tarieven en diensten, maar ook op de uitstraling van de website. Krijg je er een goed gevoel bij?

  2. Weet wat je wilt

    De makelaar heeft een uitgebreid dienstenaanbod:

    • Het zoeken naar geschikte woningen
    • Je vergezellen bij de bezichtiging
    • Taxatie en keuring
    • Prijsonderhandelingen voeren
    • De (ver)koopovereenkomst opstellen
    • Advies geven over en begeleiding bieden bij het afsluiten van een hypotheek en verzekeringen

    Je hoeft bij een makelaar niet per se het hele traject van zoeken tot kopen af te nemen. De meeste makelaars bieden ook deeldiensten aan. Je kunt de makelaar bijvoorbeeld alleen laten zoeken en zelf de rest doen, of je zoekt en bezichtigt zelf je droomhuis en laat je makelaar de onderhandelingen voeren. Wat je door makelaar wilt laten regelen en wat je zelf wilt doen, bepaal jij. Zorg dus dat je al voordat je een makelaar belt, goed weet wat je wilt en laat je geen diensten verkopen waar je geen interesse in hebt.

  3. Maak kennis met een paar makelaars

    Makelaar is sinds 2001 een vrij beroep, iedereen mag zich dus makelaar noemen. De Consumentenbond adviseert om niet meteen met de eerste de beste in zee te gaan.

    De makelaar die je inschakelt, moet niet alleen zijn werk goed doen. Het moet ook klikken tussen jou en hem. Om een goede indruk te krijgen en te kunnen vergelijken, is het belangrijk dat je meerdere makelaars spreekt voordat je er één een opdracht geeft.

  4. Kies een makelaar die is aangesloten bij een branchevereniging

    In Nederland zijn drie brancheverenigingen voor makelaars: de NVM, de VBO en VastgoedPRO. Let op of de makelaars met wie je kennismaakt bij één van deze drie is aangesloten. Als dat het geval is, kun je in geval van een conflict altijd terugvallen op de geschillencommissie van de branchevereniging.

    Bovendien moeten makelaars die zijn aangesloten bij zo;n vereniging altijd aan bepaalde kwaliteitseisen voldoen. Hoewel dat geen garantie is dat je ook echt een betrouwbare makelaar te pakken hebt, maakt het de kans wel aanzienlijk groter.

  5. Of kies voor een ongebonden makelaar

    Er zijn ook makelaars die niet bij een branchevereniging zijn aangesloten. Zijn die dan per definitie onbetrouwbaar? Nee, zegt ConsuWijzer. Het nadeel is alleen wel dat je bij een geschil met de makelaar je gelijk moet gaan halen bij de rechter in plaats van bij een geschillencommissie.

    Het grote voordeel van een ongebonden makelaar is dat hij vaak scherpe tarieven hanteert en dat kan dus best veel geld schelen. ConsuWijzer waarschuwt wel dat een goedkope makelaar niet altijd de beste keuze is. Vraag je bij heel grote prijsverschillen af waarom zijn tarieven zoveel lager liggen dan die van andere makelaars.

    Let bij het inschakelen van een ongebonden makelaar goed op of hij een relevante opleiding heeft gevolgd en/of beschikt over ruime ervaring met het kopen en verkopen van huizen. Gecertificeerde makelaars zijn te vinden in het overzicht van Stichting VastgoedCert of via het register op svcm.nl.

  6. Onderhandel over de courtage

    Makelaars rekenen voor hun diensten een courtage. Hoe hoog die is, mag de makelaar zelf bepalen. Gebruikelijk is een tarief tussen de 1 en 2 procent van de verkoopprijs. Maar daar valt over te onderhandelen! Veel makelaars zijn best bereid om iets van de courtage af te doen.

    Een tip bij het onderhandelen: vraag zeker om een korting op de courtage als je de hypotheek ook via de makelaar wilt regelen. Daar vangt de makelaar namelijk ook een hoge provisie voor. Laat je daarbij niet afschepen, is het advies van de Consumentenbond. Als de makelaar de korting niet wil geven, kun je immers altijd ergens anders je hypotheek regelen en dan gaat de provisie dus aan zijn neus voorbij.

    Vraag bij het bepalen van de prijs ook altijd even na of de genoemde prijs inclusief of exclusief btw is. Meestal zal dat laatste het geval zijn, houd daar dus ook rekening mee als je de totale kosten gaan berekenen.

    Bij Makelaarstarieven vind je een tool waarmee je een globale vergelijking tussen de tarieven van verschillende makelaars kunt maken.

  7. Lees de algemene voorwaarden

    Voordat je ook maar ergens mee akkoord gaat, is het zaak de algemene voorwaarden te lezen. Bij een ongebonden makelaar is dat nog iets belangrijker dan bij een makelaar die is aangesloten bij een vereniging, maar ook in dat geval loont het de moeite.

    In de algemene voorwaarden vind je bijvoorbeeld de rechten en plichten van de makelaar en van jouzelf, de manier waarop klachten en geschillen worden afgehandeld en wat er allemaal bij de prijs is inbegrepen.

  8. Leg afspraken schriftelijk vast

    Ben je tevreden over de gemaakte afspraken, leg ze dan schriftelijk vast. Op die manier weten jij en de makelaar allebei waar jullie aantoe zijn en mocht de dienstverlening dan toch niet naar wens zijn dan heb je altijd een bewijs van jullie afspraken.

  9. Trek de opdracht in of ontbind de overeenkomst

    Dat je een overeenkomst hebt met een makelaar, betekent niet automatisch dat je daar ook aan vast zit. Het kan tenslotte altijd zijn dat je toch zelf je droomhuis vindt. Je kunt je opdracht te allen tijde intrekken, zonder dat je de makelaar courtage verschuldigd bent. Let op: je ben hem wel een vergoeding voor de kosten die hij al voor je gemaakt heeft, zoals de advertentiekosten en de loonkosten.

    Als je ontevreden bent over de diensten van de makelaar, kun je de overeenkomst ontbinden. Dat is wat lastiger, omdat je duidelijk moet kunnen aantonen dat de makelaar in gebreke is gebleven. Het gaat dan ook om echt grove fouten. Voordat je de overeenkomst kunt ontbinden, dien je de makelaar wel schriftelijk in gebreke te stellen en hem een redelijke termijn geven om zijn verplichtingen alsnog na te komen. Let op: de makelaar heeft een inspanningsverplichting, geen resultaatsverplichting. Ontbinden kan dus niet als je vindt dat het te lang duurt! Als de overeenkomst ontbonden wordt, hoef je niets te betalen en kun je zelfs schadevergoeding van de makelaar vragen.

    Ook de makelaar heeft het recht de opdracht terug te geven, maar hij kan dat alleen doen als er hele gewichtige redenen voor zijn. Als er bijvoorbeeld een ernstig conflict tussen jullie optreedt. Ook in die situatie ben je hem een vergoeding van de reeds gemaakte kosten schuldig.

    Bij ongebonden makelaars kunnen trouwens andere regels gelden voor intrekking, ontbinding en teruggave van de opdracht. Informeer daar altijd naar voordat je de bemiddelingsovereenkomst tekent!

  10. Ga op huizenjacht of bepaal je verkoopstrategie!

    Als je eenmaal een makelaar hebt gevonden, begint het leuke werk: je mag op huizenjacht en gaat woningen bezichtigen. En dan koop je je eerste huis!

    Als je je huis juist wilt verkopen, begint nu de periode van een verkoopstrategie bepalen, rondleidingen geven en je huis verkoopklaar maken. Je makelaar helpt je daarbij. Tenzij je je huis liever zelf verkoopt natuurlijk!

Do's

  • De algemene voorwaarden vooraf goed doorlezen
  • Onderhandelen over tarieven
  • Afspraken schriftelijk vastleggen

Don'ts

  • Je laten verblinden door lage tarieven, een mooi kantoor of een vlotte babbel
  • De oriëntatiefase overslaan

Bron

Hoe goed is uw makelaar? Consumentengids november 2005. Praat uw makelaar van zijn voetstuk, Consumentengids maart 2003

Meer uitleg