Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Wonen & inrichten » Sanitair » Hoe ontstop ik mijn afvoer

Hoe ontstop ik mijn afvoer

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 3 uren
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Een verstopte afvoer is erg vervelend, maar ook gemakkelijk zelf te verhelpen. Niet met allerlei agressieve middelen, die kunnen het probleem juist vergroten. Met deze praktische tips verhelp je zelf een verstopte afvoer, zonder dat je daarvoor de loodgieter hoeft in te schakelen.

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

  • Stevige tape
  • Ontstopper (een grote zuignap op een steel)
  • Emmer
  • Handdoek
  • Doekje
  • Veerontstopper
  • Waterpomptang
  • Heet water
  • Soda
  • Stok of stuk hout

Stappen

  1. Probeer het met soda

    Lichte verstoppingen kunnen opgelost worden met soda. Kook hiervoor een flinke hoeveelheid water. Strooi vervolgens ongeveer 200 gram soda in de afvoer (of leg er een flink blok in als je soda niet meer strooibaar is) en giet het kokende water daar overheen. Soda heeft een ontvettende werking en is effectief tegen aangekoekt vet. Het vernietigt geen etensresten, dus werkt alleen in sommige gevallen en wordt geadviseerd als onderhoudsmaatregel. Door regelmatig de afvoer te spoelen met soda, voorkom je dat veel vettigheid aankoekt.

  2. Ontstop de afvoer

    Werkt de soda niet, probeer het dan met de ontstopper. Plak hiervoor eerst het overloopgat in de spoelbak dicht. Dit is het gat dat meestal net wat onder de kraan zit. Hier loopt het water in weg als je de stop in de wasbak zou doen en de kraan aan zou laten staan. Voor het ontstoppen met een ontstopper, moet je druk op kunnen bouwen. Dit kan alleen als het overloopgat dicht is gemaakt.

    Laat vervolgens een laagje van ongeveer 3 centimeter water in de bak staan. Zet de zuignap op de afvoer. Zorg ervoor dat de zuignap de afvoer helemaal afsluit. Beweeg vervolgens de stok voorzichtig heen en weer. Let op: het is niet de bedoeling dat je de zuignap los trekt. Door de stok heen en weer te bewegen, bouw je druk op en kun je aangekoekte etensresten in de leiding 'loswrikken'. Trek na een aantal keer heen en weer bewegen de zuignap wel los en kijk of het water goed wegloopt. Als dit niet het geval is, dan is de verstopping nog niet verholpen.

  3. Maak de beker schoon

    Lukt het niet om de afvoer met ontstopper of soda te ontstoppen, dan zul je in het keukenkastje met de afvoer moeten duiken. Daar zie je een beker of een zwanenhals. Een beker is een soort opvangbakje dat recht onder de afvoer van de wasbak hangt. Net boven de beker zit een buis richting het riool. In de beker komen de bezinksels en andere viezigheden terecht. Draai de beker los met de waterpomptang en maak deze goed schoon. Zet vooraf wel even een emmer onder de beker, want het kan zijn dat hier nog veel water vast zit.

    Als de beker weer goed schoon is, draai je deze weer vast. Gebruik hiervoor geen waterpomptang; als de beker te stevig wordt aangedraaid, dan kun je last krijgen van breuk en lekkage.

  4. Reinig de zwanenhals

    Het kan ook zijn dat je een zwanenhals aantreft in je keukenkastje. Dat is een pijp in de vorm van een liggende S. Hiervoor geldt dat viezigheid en bezinksel terecht komt in de eerste halve ronding van de 's', terwijl het water gewoon doorloopt naar het riool. Om deze zwanenhals te reinigen, moet hij ook losgemaakt worden. Steek een stok in de eerste bocht van de zwanenhals en houd deze beet, draai met de andere hand en een waterpomptang de moeren aan beide uiteinden los. De stok voorkomt dat de zwanenhals verbuigt.

    Zet ook bij het losmaken van de zwanenhals een emmer klaar, om te voorkomen dat het kastje nat wordt. Maak de zwanenhals goed schoon met een doekje, water en eventueel wat zeepsop en zet deze daarna weer - met de hand - vast.

  5. Controleer de leidingen

    Als je de beker en/of zwanenhals schoongemaakt hebt, kun je controleren of de verstopping verholpen is. Laat de emmer staan en controleer niet alleen of het water wegloopt, maar ook of alle moeren goed vastzitten en je geen last meer hebt van lekkage. Als er wel iets lekt, draai het dan opnieuw los, controleer of alle rubbertjes goed zitten en zet alles met de hand weer vast.

  6. Ontstop de afvoerpijp

    Als het probleem niet in de zwanenhals of beker zat, dan kan het nog in de afvoerpijp zitten. Om daar bij te komen, draai je de beker of de zwanenhals wederom los. Gebruik vervolgens een veerontstopper om zo ver mogelijk in de afvoerpijp te komen. Als de veer niet verder kan, trek je deze er weer uit. De veer verpulvert alle opstoppingen die ze onderweg tegenkomt. Hiermee is het een effectief middel tegen verstopping. Om te zien of het gewerkt heeft moet je alles weer aansluiten en testen. Ook hiervoor geldt: houd een emmer in de aanslag en controleer goed op lekkages.

Do's

  • Probeer een verstopte afvoer in de eerste instantie altijd te voorkomen, door geen etensresten door te spoelen. Pas ook op met dingen als boterjus; dat kan in de leiding weer een vaste vorm aannemen, waardoor de leiding dicht komt te zitten
  • Wees voorzichtig met de veerontstopper. Die is erg krachtig en moet voorzichtig door de buis geleid worden

Don'ts

  • Giet je afvoer niet vol met allerlei agressieve gootsteenontstoppers. Die werken vaak met warmte, die de verstopping oplost. Die warmte kan er echter ook voor zorgen dat de leidingen vervormen en dat kan er weer voor zorgen dat je juist vaker last krijgt van verstoppingen

Bron

o.a. Moviq

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
F. Nelissen
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 23
Irene de Vette
Lid sinds: 19 juni 2008
Aantal Hoedoes: 78
Adine Faber-Versluis
Lid sinds: 5 april 2008
Aantal Hoedoes: 469
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!