Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Wonen & inrichten » Sanitair » Toilet » Hoe plaats ik een inbouwtoilet
4

Hoe plaats ik een inbouwtoilet

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 3 dagen
  • Moeilijkheidsgraad: moeilijk
Hoe plaats ik een inbouwtoilet
Een inbouwtoilet, ook bekend als hangend of zwevend toilet, is handig. En niet alleen omdat je de vloer van je wc dan gemakkelijker schoon kunt houden. Het lawaai van het doorspoelen wordt in de meeste gevallen ook minder, aangezien de stortbak achter een wand verstopt zit. Bovendien ziet het er aantrekkelijker uit. Reden genoeg dus om je staande toiletpot in te ruilen voor een inbouwtoilet. We gaan er voor deze hoedoe van uit dat je bestaande afvoer gemakkelijk te verleggen is als dat nodig is, en dat je weet hoe dat moet. Handigheid en enige ervaring met loodgieten zijn dus een eerste vereiste. Beschik je daar niet over, dan kun je beter een vakman inschakelen.

Hoedoe door: Cindy Kamstra

Bekijk het profiel van Cindy Kamstra
Aantal Hoedoes: 86


Benodigdheden

  • Bedieningspaneel
  • Beschermingsmat voor toilet
  • Blokkenlijm
  • Bouwpakket (frame, aansluit- en bevestigingsmateriaal)
  • Flexibele wateraansluitslang (12 mm)
  • Gasbetonblokken (5 cm dik) of houten latjes voor de ombouw
  • Watervaste gipsplaat of multiplex voor de voorkant van de ombouw
  • Gipsplaatschroeven (35 mm)
  • Hard PVC-lijm
  • Knelfittingen
  • Koperen waterleidingbuis (12 mm)
  • Muurplaat (12 mm, knelfitting)
  • Pluggen (6 mm)
  • Wandtegels, tegellijm en voegmiddel
  • Waterpas
  • Blokkwast
  • Boormachine
  • Gipsblokkenzaag
  • Hamer
  • Handzaag
  • Hobbymes
  • IJzerzaag
  • Lijmkam
  • Pijpensnijder
  • Ring- of steeksleutels
  • Rolmaat
  • Schroevendraaier
  • Steenboor (10 mm)

Stappen

  1. Sluit de waterleiding af en trek door

    Je wilt geen waterballet veroorzaken, en dus is het zaak allereerst al het water dat nog in je stortbak en je toilet zit weg te laten lopen. Dat kun je doen door het toilet door te trekken. Probleem is dan wel dat je stortbak na het doortrekken meteen weer volloopt… De logische oplossing: sluit eerst de watertoevoer af en trek pas daarna het toilet door.

  2. Verwijder je oude toilet en stortbak

    Begin met het losschroeven van de oude toiletpot van de vloer. Zitten de schroeven te vast, dan kun je het best de oude pot op de plaatsen waar de schroeven zitten, met een hamer stuk tikken en de schroeven er met een tang uit draaien. Trek daarna de valpijp (de buis tussen je toilet en de stortbak) los en trek de oude pot uit de afvoer.

    Om stank tijdens de werkzaamheden te voorkomen kun je een oude doek of een prop papier in de afvoer stoppen. Als de toiletpot weg is, kun je de stortbak en valpijp verwijderen.

  3. Pas, meet en boor

    Zet het frame van je nieuwe toilet tegen de muur, met het reservoir aan de achterkant, dus tegen de muur aan. Steek de afvoerbocht in het frame. Met behulp van de stelpootjes onderaan het frame kun je het waterpas zetten op de door jou gewenste hoogte. De standaardhoogte van een toilet is 37 centimeter, maar een beetje hoger kan natuurlijk ook. Als het frame naar je zin is, teken je de boorgaten af op de muur en boor je daar de gaten (diameter: 10mm). Plaats daar pluggen in met dezelfde diameter.

    Meet vervolgens de afstand tussen de afvoerbocht in het frame en de bestaande afvoer en zaag een stuk PVC-pijp op maat om die afstand te overbruggen. Schuif over een van de uiteinden van de net afgezaagde pijp een mof (koppelstuk voor PVC-buizen). Zet de delen van de afvoer in elkaar om te controleren of het allemaal past. 

  4. Lijm en zet vast

    Als de afvoer goed past, is het moment gekomen om hem definitief in elkaar te zetten. Smeer de verschillende onderdelen in met lijm en zet ze in elkaar. Het frame van je inbouwtoilet moet al op zijn plaats staan als je dit gaat doen, maar hoeft nog niet vast te zitten. Zit de afvoer in elkaar, dan kun je het frame aan de muur vastschroeven.

  5. Schroef de vlotterkraan op zijn plaats

    De vlotterkraan zorgt dat er na het doorspoelen weer water in het reservoir komt. Bevestig deze kraan volgens de instructies in je bouwpakket aan de zijkant van het reservoir, aan de kant waar de waterleiding loopt.

  6. Breng de muurplaat en de stopkraan aan

    De stopkraan is het kraantje dat aan het uiteinde van de waterleiding zit en ervoor zorgt dat je de watertoevoer naar het toilet kunt afzetten als dat nodig is. Het moet aan de muur bevestigd worden door middel van een muurplaat waar je de waterleiding op aansluit.

    Bepaal waar de muurplaat en boor gaten met een diameter van 6mm. Breng daarin pluggen aan met dezelfde diameter. Schroef de muurplaat vervolgens vast en maak de waterleiding op maat. Met knelfittingen kun je de waterleiding en de muurplaat met elkaar verbinden.

    Pak nu de stopkraan erbij. Draai twee tot drie slagen Teflontape met de klok mee om de stopkraan en draai de kraan in de muurplaat. Pas op dat je hem niet te stevig vastdraait: zodra hij niet verder kan, is het goed.

  7. Draai de draadeinden op hun plaats

    Bij het bouwpakket zijn als het goed is draadeinden geleverd. Dit zijn lange 'schroefdraden' zonder schroefkop. In het frame van je inbouwtoilet zitten verschillende gaten waar deze draadeinden in passen. Bepaal aan de hand van de instructies in het bouwpakket en je eigen wensen welk gat voor jouw toilet het juiste is. Schroef daar de draadeinden in vast.

  8. Verbind de stopkraan met de vlotterkraan

    Met een flexibele wateraansluitslang verbind je nu de vlotterkraan met de stopkraan. Knelfittingen werken daarbij het makkelijkst. Zit de verbinding op zijn plaats, zet er dan een emmer onder en draai ter controle de hoofdkraan van je waterleiding open. Kijk goed of er nergens water lekt. Als er geen lekkages zijn, kun je verder naar de volgende stap.

  9. Maak een ombouw

    Voor het maken van de ombouw waarachter het frame en reservoir verborgen worden, kun je kiezen uit twee methoden. Je kunt een ombouw maken die de hele achterwand van je toilet beslaat of een vrijstaande ombouw.

    Kies je voor de eerste optie, dan moet je nu de contouren van die ombouw gaan aftekenen op de muren en de vloer en langs die aftekening latjes aanbrengen waar straks de frontplaat tegenaan komt.

    Wil je een vrijstaande ombouw, maak dan met gasbeton- of gipsblokken de twee zijwandjes van de ombouw.

    Zaag daarna de frontplaat (van watervast gipsplaat of watervaste multiplex) op maat en teken daarop de openingen voor de stortpijp, afvoer, draadeinden en het bedieningspaneel af. Je kunt daarvoor de mal gebruiken die in het bouwpakket is bijgeleverd. Na het aftekenen zaag je de openingen uit met een decoupeerzaag en schroef je de frontplaat vast.

  10. Betegel de wand

    Je reservoir is ingebouwd, je kunt nu met de afwerking beginnen. Betegel de ombouw en laat de tegellijm een dag drogen. Daarna voegen en weer laten drogen. Zodra de voegen helemaal zijn uitgehard, kun je verder met het ophangen van de toiletpot.

  11. Bevestig de toiletpot en het bedieningspaneel

    Het kan zijn dat je draadeinden nog te lang zijn. Zaag ze in dat geval af met een ijzerzaag. Hebben ze eenmaal de juiste lengte, schuif dan de beschermende mat eroverheen.

    Je bent nu bijna klaar: na de beschermingsmat volgt de toiletpot zelf. Schuif hem over de draadeinden tegen de beschermingsmat aan en maak hem vast met de bijgeleverde moeren. Ook hier geldt: overdrijf het niet. Als de moeren niet verder kunnen draaien, zitten ze vast en hoef je dus niet te proberen ze nog steviger aan te draaien. Er steken waarschijnlijk nog stukken beschermingsmat uit rond je nieuwe toiletpot, die kun je verwijderen met een mesje (pas op voor het glazuur van je tegels!).

    Klik daarna het bedieningspaneel van het inbouwreservoir op zijn plaats en bevestig een toiletbril. Kit ook de rand waar het toilet de muur raakt netjes af met sanitairkit.

    Je inbouwtoilet is klaar voor gebruik!

Do's

  • Zorgen dat je 60 centimeter beenruimte hebt en aan weerszijden van het toilet ook minstens 20 centimer ruimte overhoudt. Is jouw toiletruimte daarvoor te klein? Informeer dan eens naar een verkorte toiletpot, die past misschien wel.
  • Een vakman inhuren om de klus te klaren als je zelf geen ervaring hebt met dit soort klussen.

Don'ts

  • Vergeten de doek of prop die je in de afvoer gestopt had weer te verwijderen als je de afvoer gaat aansluiten.
  • De draadeinden te kort afzagen.

Bron

Hoedoeners in de spotlight
Irene de Vette
Lid sinds: 19 juni 2008
Aantal Hoedoes: 78
Cindy Kamstra
Lid sinds: 18 juni 2008
Aantal Hoedoes: 86
Petra Megens
Lid sinds: 9 juni 2008
Aantal Hoedoes: 17
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!