Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Wonen & inrichten » Tuinieren » Hoe bestrijd ik mos

Hoe bestrijd ik mos

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 60 dagen
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Mos in je gazon, mos op je tegels, mos op je dakpannen: een beetje groen is niet gek, maar mos zijn de meeste mensen liever kwijt dan rijk. Je kunt het het beste voorkomen, maar als het daarvoor al te laat is, kun je het op verschillende manieren bestrijden.

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

  • Bestrijdingsmiddel met ijzersulfaat
  • Grasmaaier
  • Compost
  • pH-strips
  • Kalk
  • Kettingzaag of snoeischaar

Stappen

  1. Houd je grond gezond

    Mos groeit goed op zogenaamde 'arme' grond. Dat is grond die niet voorzien is van veel voedingsstoffen. Gebruik daarom bij het inzaaien van nieuw gras of het aanleggen van een border niet alleen grond uit de tuin, maar ook compost. Dit stimuleert de groei, maar voorkomt ook dat mos een kans krijgt.

  2. Voorkom schaduwplekken

    Is het je wel eens opgevallen dat je aan de ene kant van je huis veel meer mos hebt dan aan de andere kant van je huis? Waarschijnlijk is de schaduwrijke kant voorzien van veel meer mos. Hoewel schaduw lekker is om in te zitten, zijn schaduwrijke plekjes vaak ook mosmagneten. Ze zijn namelijk wat vochtiger dan gemiddeld en daar gedijt mos goed op. Pak de kettingzaag of snoeischaar en werk struiken, bomen en heggen bij, zodat er niet te veel schaduwrijke plekken ontstaan. Als het mos zich echt hardnekkig op zichtbare plaatsen gaat vestigen, dan kun je overwegen om bijvoorbeeld een boom weg te halen. Let op: hier heb je soms een vergunning voor nodig.

  3. Laat het gras groeien

    Wie een nette tuin wil, zal ongetwijfeld regelmatig gras maaien. Dat vergroot echter de kans op mos. Laat gras daarom een centimeter of 4-5 groeien voor je maait. Dan verdort het gras niet zo snel en krijgt mos ook niet de kans om te groeien.

  4. Voeg kalk toe aan de grond

    Een te zure bodem zorgt ook voor extra mosgroei. Haal daarom bij de tuinhandel pH-strips en meet daarmee de zuurgraad van de grond. Als die boven de 6 of 6,5 is, voeg dan kalk toe aan de bodem. Hierdoor breng je de zuurgraad weer omlaag en voorkom je dat mos de kans krijgt zich vast te zetten in je gazon.

  5. Gebruik bestrijdingsmiddelen

    Als het mos al de overhand heeft gekregen in je tuin, bieden bestrijdingsmiddelen het beste verweer. Trap bij het aanschaffen van een bestrijdingsmiddel niet in reclamepraatjes, maar bekijk gewoon de ingrediëntenlijst. Het product met het hoogste gehalte ijzersulfaat is het meest effectief. Als je gaat voor een product dat vriendelijker is voor mens en dier, dan kun je zoeken naar het ingrediënt pelargonzuur. Dat is wat minder effectief, maar werkt nog steeds goed. Wel is zo'n biologisch middel vaak een stuk duurder.

Do's

  • Loop af en toe een rondje door je tuin en controleer de 'zwakke plekken'. Vaak zijn het steeds dezelfde plekken die mos aantrekken en als je weet welke dat zijn, kun je gericht actie ondernemen

Don'ts

  • Plaats geen gewoon gras op schaduwrijke plekken, maar speciaal schaduwgazon. Dat gaat de groei van mos tegen

Bron

o.a. Tuinkrant over het jaarlijks ontmossen van het gazon

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Noortje van Dorp
Lid sinds: 9 mei 2008
Aantal Hoedoes: 125
Susanne Biemans
Lid sinds: 14 mei 2008
Aantal Hoedoes: 9
Janine Bruinooge
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 34
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!