Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Wonen & inrichten » Tuinieren » Hoe kweek ik courgettes
4

Hoe kweek ik courgettes

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 50 dagen
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe kweek ik courgettes
Courgettes zijn de droom van iedere beginnende moestuinierder; de kans op succes is veel groter dan bij andere gewassen. Tenminste, als je het goed aanpakt. Met deze tips is zelf courgette kweken een fluitje van een cent.

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

  • Courgettezaadjes
  • Potgrond of moestuingrond (hoeveelheid afhankelijk van hoeveel plantjes je wilt zaaien)
  • Een flink stukje grond, courgettes hebben ruimte nodig
  • Schoffel
  • Gieter
  • Spade/schep
  • Water
  • Potje(s)
  • Netje met stenen (optioneel)

Stappen

  1. Zaai de courgette voor

    Als je op tijd wilt beginnen, dan kun je de courgette voorzaaien. Neem een bakje, doe hier wat potgrond of moestuingrond in en stop er een paar zaadjes in. Doe er een flinke scheut water bij, span wat folie over het potje en zet het op een zonnige plek.

    Na ongeveer een week zie je het plantje opkomen. Haal het plastic er vanaf zodra het plantje te groot wordt. Laat het potje dan voorlopig nog even binnen staan; op die manier kan het plantje vast wat sterker worden.

  2. Bereid een stukje grond voor

    Zoek in de tuin vast een geschikt plekje uit om de courgette te zaaien. Doe dit rond begin maart. Houd er rekening mee dat een courgetteplant wel tot een vierkante meter groot kan worden. Maak het stukje grond onkruidvrij, spit het eventueel om en schep er wat oude grond uit. Spreid vervolgens een laag van ongeveer 10 centimeter moestuingrond of potgrond uit over het stukje land. Dit zorgt voor een vruchtbare voedingsbodem.

  3. Plant de zaadjes of plantjes

    In mei, het liefst na 20 mei, kun je de plantjes of zaadjes in de grond zetten. Zet ze ongeveer 80 centimeter uit elkaar. Als je rechtstreeks in de volle grond zaait, druk de zaadjes dan een heel klein beetje onder de grond. Ze hoeven niet dieper te liggen dan een halve tot een hele centimeter. Doe er wat losse aarde overheen.

    Graaf voor de plantjes een gaatje en stop ze daarin. Zorg ervoor dat het groen boven de grond uitkomt. Druk de aarde rondom de wortels stevig aan, zodat het plantje goed staat. Schuif vervolgens wat losse aarde om het plantje heen, zodat water goed tot de wortels door kan dringen.

  4. Verzorg je stukje grond

    Nu is het wachten op de verdere groei. Geef je plantjes en zaadjes voldoende water. Let er wel op dat de grond niet té nat wordt; zaadjes kunnen dan gaan rotten. Is het erg warm? Geef de plantjes dan 's morgens of 's avonds water. Tijdens het heetst van de dag water geven kan de planten beschadigen.

    Houd het stukje grond ook onkruidvrij, zodat de planten ongestoord kunnen groeien. Na een dag of 5-7 zullen de eerste groene stukje boven de grond verschijnen.

    Als je de plantjes eerst hebt voorgezaaid, houd dan goed in de gaten of ze 'pakken'. In dat geval zouden ze steviger, groener en groter moeten worden. Gebeurt dat niet, geef ze dan wat extra voeding of verplaats ze naar een plekje dat wat meer zon en minder wind heeft.

  5. Snijd de bladeren

    Als er bloemetjes aan de plant komen, maar nog niet echt grote vruchten, kun je een deel van het blad wegsnijden. Pak het blad dat bijna op de grond ligt op en knip of snijd dit tot een centimeter of 20 van de stam af. Houd steeds een stuk of tien hele bladeren aan de stam. Op die manier kan de plant steeds meer energie stoppen in het voortbrengen van de vruchten en wordt je oogst beter.

  6. Verwijder halve vruchten

    Controleer regelmatig rond de stam op niet uitgegroeide vruchten. Dit zijn kleine courgettes die niet verder groeien. Die courgettes kunnen snel rotten en de plant ziek maken. Bovendien trekken ze energie uit de plant, die beter gebruikt kan worden voor wel groeiende vruchten.

  7. Oogst de courgette

    Na ongeveer 5 tot 6 weken zitten je planten vol met lekkere courgettes en is het tijd om te oogsten. Die oogstperiode gaat door tot oktober. Zorg er steeds voor dat je de vruchten oogst voordat ze te groot worden. Groei kost de plant veel kracht en dat betekent dat voor de groei van een grote courgette, vaak een aantal kleinere exemplaren het onderspit moeten delven. De plant kan er zelfs aan onderdoor gaan.

    Je kunt courgette op een donkere, koele plek zeker een paar maanden bewaren.

Do's

  • Wil je extra geld besparen? Dan kun je de courgettezaadjes ook uit courgettes halen die je in de winkel gekocht hebt. Droog ze goed voor het planten
  • Controleer je moestuin regelmatig op slakken. Die zijn dol op courgetteplantjes en eten je opbrengst soms onder je neus weg
  • Je kunt courgetteplantjes ook voorzaaien in (lege) toiletrolletjes. Vul ze met grond en zet ze uiteindelijk met rolletje en al in je moestuin. Zo beschadigen de wortels niet bij het overzetten

Don'ts

  • Plant de courgettes niet te dicht bij elkaar. De planten kunnen behoorlijk groot worden en hebben de ruimte nodig. Zet ze ook niet te dicht bij andere planten, want als de courgette eenmaal gaat groeien, krijgen die geen kans meer

Bron

o.a. boek ABC van de Groentetuin van G. Meudec en R. le Page, Deltas Centrale Uitgeverij, maart 2004

Meer uitleg