Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Wonen & inrichten » Verhuizen » Hoe verhuis ik mijn boeken
4

Hoe verhuis ik mijn boeken

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 1 dag
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Een flink gevulde boekenkast is mooi, tot je gaat verhuizen. Dan kunnen die boeken je heel wat hoofdbrekens bezorgen. Want hoe kun je je boeken nu snel, makkelijk en veilig verhuizen?

Hoedoe door: Adine Versluis

Bekijk het profiel van Adine Versluis
Aantal Hoedoes: 470


Benodigdheden

 • Genoeg stevige verhuisdozen
 • Dikke stift
 • Tape

Stappen

 1. Breng je boeken in kaart

  De meeste mensen bewaren hun boeken op verschillende plekken. Een kast in de kamer, een kast in de slaapkamer, een stapel op de logeerkamer, enzovoorts. Breng voor je begint al je boeken in kaart. Het is het mooist als je alle boeken in één ruimte kunt brengen, dan krijg je namelijk goed overzicht en weet je precies wat je te wachten staat.

 2. Ga schiften

  Veel mensen hebben moeite met het wegdoen van boeken. Het gevolg is dat bergen boeken staan te verstoffen. Zonde, want die ruimte kun je veel beter gebruiken. Begin daarom met schiften. Zijn er boeken die je niet meer leest, die toch niet zo leuk waren of die je zo langzamerhand wel uit je hoofd kent? Geef ze weg of breng ze naar de kringloopwinkel, dan heeft iemand anders er nog iets aan. Wees niet te kritisch; de meeste boeken zijn eenvoudig te vervangen, mocht je toch spijt krijgen. Alles wat je niet houdt, hoef je ook niet mee te slepen of uit te pakken.

 3. Verdeel de boeken in categorieën

  Als het goed is heb je nu alleen nog boeken over die je ook echt graag wilt houden. Verdeel die boeken in verschillende categorieën. Denk aan kookboeken, leesboeken, atlassen, kinderboeken, enzovoorts. Maak je gebruik van een bepaalde rangschikking, bijvoorbeeld op alfabetische volgorde? Sorteer de boeken dan op die volgorde.

 4. Pak de boeken in

  Pak vervolgens de boeken in. Kies voor stevige, niet al te grote dozen en pak per doos alleen boeken uit één categorie in. Zo voorkom je dat alles door elkaar raakt. Til tijdens het vullen de doos af en toe even op, om te testen of deze niet te zwaar wordt. Zodra de doos vol genoeg zit, plak je hem dicht en schrijf je op alle zijkanten én de bovenkant wat erin zit. Noteer 'boeken' en de categorie. Zo kun je alles na het verhuizen weer snel terugvinden.

 5. Vervoer de boeken naar het nieuwe adres

  Als alle boeken zijn ingepakt, is het een kwestie van vervoeren naar het nieuwe adres. Plaats de dozen - zeker als je met een verhuiswagen werkt - zoveel mogelijk bij elkaar. Bij het uitladen zet je de dozen direct in de ruimte waar je de boeken wilt hebben.

 6. Pak de boeken uit

  Zodra je een boekenkast beschikbaar hebt, kun je beginnen met uitpakken. Doe dit doos voor doos en categorie voor categorie. Had je je boeken op alfabetische volgorde ingepakt? Begin dan bij de A. Dan hoef je tijdens het plaatsen niet steeds stapels boeken te verschuiven en ben je sneller klaar!

Do's

 • Begin ruim op tijd, je hebt namelijk altijd meer tijd nodig dan je zou denken
 • Markeer elke doos
 • Koop stevige verhuisdozen bij een verhuisbedrijf of bouwmarkt

Don'ts

 • Gooi je boeken niet klakkeloos in een doos, dan heb je er later alleen maar meer werk van
 • Gebruik geen gewone kartonnen dozen van de supermarkt, die zijn vaak niet sterk genoeg
Hoedoeners in de spotlight
Janine Bruinooge
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 34
Noortje van Dorp
Lid sinds: 9 mei 2008
Aantal Hoedoes: 125
Erik Weijers
Lid sinds: 26 maart 2008
Aantal Hoedoes: 42
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!