Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Computers » Digitale fotografie » Hoe digitaliseer ik dia’s en foto-negatieven

Hoe digitaliseer ik dia’s en foto-negatieven

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 1 dag
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe digitaliseer ik dia’s en foto-negatieven
De digitale fotocamera heeft ons veel moois gebracht: snel en goedkoop veel goede foto’s maken, die bovendien makkelijk met anderen te delen zijn. De dierbare herinneringen uit het pre-digitale tijdperk liggen vast op afgedrukte foto’s, vaak verstoft, soms verkreukeld en steeds vaker verkleurd. Als de negatieven nog beschikbaar zijn, zijn die beelden prima te digitaliseren en dus weer tot leven te wekken. Dat geldt ook voor dia’s.

Hoedoe door: Wim Guiking

Bekijk het profiel van Wim Guiking
Aantal Hoedoes: 20


Benodigdheden

  • Digitaliseerapparaat
  • Geheugenkaart (SD, MMC)
  • Computer
  • Fotobewerkingsprogramma

Stappen

  1. Koop een dia/negatiefscanner

    Tot en met pakweg 2007 kon je fotonegatieven en dia’s alleen digitaliseren met een relatief grote flatbedscanner, die dan een hoge resolutie moest hebben. Inmiddels zijn er kleine, goede dia/negatiefscanners op de markt. Die werken snel en makkelijk, en zijn niet meer zo prijzig. Vanaf 60 tot ruim 100 euro is er ruime keuze. Wie meer te besteden heeft, kan een apparaat met nog betere kwaliteit of meer mogelijkheden aanschaffen. Dan kan het oplopen tot ruim duizend euro.

  2. Zorg voor een goed geheugenkaartje

    De meeste scanners schrijven de digitale beelden weg naar een geheugenkaartje, bijna altijd van het type SD of MMC. Dat zit niet bij de scanner als je hem koopt. Kaartjes met minder opslag dan 2 of 4 GB zijn al bijna niet meer te koop, maar volstaan wel. Ze kosten ruim tien euro – goedkoper kan ook, maar dan zijn ze vaak traag. ‘t Gaat maar om seconden, maar dat is toch hinderlijk, als je lekker vlot wilt doorwerken.

  3. Leg je oude beelden klaar

    Zoek uit welke beelden je wilt digitaliseren. Enkele tientallen of honderden maakt niet uit. Zorg er vooraf voor dat de negatieven of dia’s schoon zijn. Ook al zaten ze nog zo goed opgeborgen, er kan altijd stof op zitten. Voorkom dat er stof in de scanner komt, want openschroeven en schoonmaken is beslist niet de bedoeling. De scanner zal niet zo gauw kapot gaan van een beetje stof, maar de volgende beelden worden er wel minder helder door.

  4. Leer de scanner kennen

    Lees goed de gebruiksaanwijzing en leer de mogelijkheden kennen. Met de meeste scanners kun je de beelden een kwartslag draaien of spiegelen. Op de scanner zit een klein schermpje waarop het beeld te zien is.
    Soms kan de scanner op de tv aangesloten worden. Handig. Zo kun je snel met meerdere mensen tegelijk direct ervan genieten, en kun je besluiten om het beeld verder niet meer digitaal op te slaan.

  5. Werk de serie af

    Verwerk rustig de uitgekozen dia’s of negatieven. Is meestal een kwestie van drukken op knopjes. Kleuren aanpassen lukt niet met een scanner – dat moet op de pc. Het meeste werk gaat nog zitten in het inleggen van de dia’s of negatiefstrippen in de daarvoor bestemde houders.

  6. Zet de beelden over op de pc

    Klaar met het werk? Haal het geheugenkaartje eruit en doe het in de cardreader van de pc of in een los aangeschafte kaartlezer. De beelden zijn nu te importeren. Ze zijn genummerd, dus de naam zegt niks. Daarom kan het handig zijn om direct alle beelden in de pc op te bergen zoals je gewend bent: ofwel in zelfgemaakt mappen ofwel met behulp van een foto-opslagprogramma.
    Als je het kaartje nu wist, en opnieuw begint met digitaliseren, worden de nieuwe beelden weer genummerd vanaf 0001.

  7. Werk de beelden zo nodig bij

    Als de dia’s, en zeker de negatieven, al wat ouder zijn, is de kans groot dat de kleuren niet meer zo helder zijn. Werk die met een fotobewerkingsprogramma dan wat bij. Met de betere programma’s kun je ook krassen en ruis verwijderen met een druk op de knop. Sommige foto’s worden er beter van als je ze iets uitvergroot en er rare of lelijke stukken afsnijdt.

  8. Maak er diaseries of een dvd van

    Al het digitaliseerwerk komt goed tot zijn recht als je nu van de fotoseries een digitale diaserie maakt. Dat kun je met bijna elk fotobewerkingsprogramma doen. Maak die series niet te lang, want hoe goed of grappig ze ook zijn: lang naar foto’s van anderen kijken is al gauw saai. Helemaal fraai is het om al die serie slim samen te voegen in een dvd met een aardig menu. Maar dat is weer een verhaal apart.

Do's

  • Neem even de tijd om de bediening en de mogelijkheden van de scanner te leren kennen. Dat kan veel correctiewerk achteraf besparen.
  • Bedenk vooraf wat je met alle beelden wilt doen. Misschien heb je ze lang niet allemaal digitaal nodig.

Don'ts

  • Schuif verstofte negatieven niet de scanner in. Veeg ze eerst af, want opgehoopt stof is niet of zeer lastig te verwijderen uit het apparaat.
  • Schrijf niet te snel kleine porties foto’s weg naar je computer, omdat je dan veel beelden met dezelfde naam (Foto_0001 enz.) kunt krijgen.

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Lisette Kreischer & Merel van der Lande - Veggie in Pumps
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
Irene de Vette
Lid sinds: 19 juni 2008
Aantal Hoedoes: 78
Janine Bruinooge
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 34
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!