Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Computers » Digitale fotografie » Hoe dupliceer ik oude familiefoto's
3

Hoe dupliceer ik oude familiefoto's

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 10 minuten
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe dupliceer ik oude familiefoto's
Hoewel het apparaat inmiddels al helemaal is ingeburgerd, bestaat de digitale camera nog niet zo heel lang. Grote kans dat jouw jeugd nog volledig is opgenomen op dia’s en ouderwetse negatieven. Dit is zeker het geval bij je ouders en grootouders. Jammer, want dat maakt het vaak lastig om kopieën te maken. Gelukkig zijn er inmiddels voldoende methoden om je oude familiefoto’s te dupliceren. Het beste kun je hiervoor een scanner gebruiken.

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

  • Scanner
  • Scanprogramma
  • Beschrijfbare CD of ander opslagmedium
  • Oude fotoboeken
  • Programma om CD's te branden
  • Fotobewerkingsprogramma zoals Adobe Photoshop

Stappen

  1. Start het scanprogramma op

    Bij iedere scanner wordt een gratis scanprogramma geleverd. In dit voorbeeld maken we gebruik van een Epson scanner, het programma dat hierbij hoort heet EPSON Scan. Hoewel niet alle programma’s er hetzelfde uitzien, kun je aan de hand van dit voorbeeld eenvoudig ook andere programma’s gebruiken.

  2. Leg de foto op het scanblad

    Leg de foto die je wilt scannen ondersteboven op het scanblad. Zorg ervoor dat hij recht ligt, dan hoef je hem later niet of slechts een klein beetje bij te snijden. Sluit de klep van de scanner.

  3. Voer de juiste instellingen in

    Voor je gaat scannen krijg je de mogelijkheid om allerlei instellingen in te voeren. Hierbij is voornamelijk de resolutie van belang. Als je de foto’s op een later tijdstip nog een keer wilt afdrukken, dan voer je hier ‘300 dpi’ in. Stel ook de scanner op de juiste modus in. Sommige scanners beschikken over de optie ‘Volautomatisch’. Deze optie is met name makkelijk voor het scannen van verschillende foto’s in één keer. Je scanner herkent dan namelijk de omlijningen van de afbeeldingen en kan zo alle foto’s apart van elkaar zien en ook apart van elkaar opslaan.

  4. Maak een voorbeeldscan

    Scannen op een hoge resolutie kan best wat tijd kosten. Om zeker te weten dat je foto mooi gescand wordt maak je eerst een voorbeeldscan. Dit doe je door op de knop ‘Voorbeeldscan’ te drukken. Er opent zich nu een nieuw venster met de afbeelding zoals die op dit moment gescand zou worden. Kijk of de belichting goed is en of de foto goed recht ligt. Als dit het geval is klik je het venster weg en druk je op ‘Scan’ in het hoofdmenu.

  5. Open je foto's in een fotobewerkingsprogramma

    Als je afbeelding gescand is dan open je die in een fotobewerkingsprogramma, bijvoorbeeld Adobe Photoshop. Hier kun je je foto verder bewerken. Soms kan het zijn dat gescande afbeeldingen wat donkerder zijn dan normaal. Dit kun je in het fotobewerkingsprogramma aanpassen door gebruik te maken van Helderheid/Contrast in het Modus-menu.

  6. Sla de afbeelding op

    Als je je foto’s bewerkt hebt, dan kun je ze opslaan. Maak een nieuw mapje aan waarin je alle foto’s plaatst. Je kunt de foto’s in verschillende bestandsformaten opslaan. Als je wilt dat de foto’s weinig ruimte innemen, dan bewaar je ze als JPEG, als het je vooral om de kwaliteit gaat, sla ze dan op als TIFF. Dan wordt het bestand niet kleiner gemaakt en blijft de kwaliteit die je hebt ingesteld bij het scannen bewaard.

  7. Brand de foto's op een CD

    Als je alle foto’s in een mapje hebt verzameld, dan kun je ze op een CD zetten. Die CD kun je bewaren of inleveren bij een fotozaak. Daar kunnen ze alsnog afgedrukt worden. Voor het branden van de CD gebruik je een brandprogramma, zoals bijvoorbeeld NERO of Toast. In dit voorbeeld maken we gebruik van Roxio Toast Titanium. Selecteer het tabblad ‘Video’ en sleep het mapje met de foto’s naar het venster. Druk vervolgens op de rode knop en je CD wordt gebrand!

  8. Maak een reserverkopie van je CD

    Maak tot slot een reservekopie van je CD, je weet nooit wat ermee kan gebeuren. Berg die reservekopie op een veilige plaats op!

Do's

  • Maak altijd een reservekopie
  • Scan de foto’s op een hoge resolutie
  • Als je speciaal een scanner aan moet schaffen voor dit project, ga dan voor een exemplaar dat ook vanaf negatieven en dia's kan scannen

Don'ts

  • Stel dit klusje niet uit, je kunt er alleen maar spijt van krijgen
  • Verklein de foto’s liever niet, dit heeft invloed op de afdrukkwaliteit