Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Computers » Hardware » Hoe vergroot ik het geheugen van mijn computer

Hoe vergroot ik het geheugen van mijn computer

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 1 dag
  • Moeilijkheidsgraad: makkelijk
Als je veel software installeert en vaak foto's of vooral video bewerkt op je computer loop je al snel tegen de grens van het geheugen aan. Met te weinig werkgeheugen wordt de computer traag of loopt hij vast. Met een te kleine harde schijf kun je niet alles meer kwijt. Ook dan werkt de computer langzamer omdat hij data met zo'n volle schijf moeilijker kan terugvinden. Tijd voor wat meer computergeheugen.

Hoedoe door: Bastienne Wentzel

Bekijk het profiel van Bastienne Wentzel
Aantal Hoedoes: 59


Benodigdheden

  • computer
  • tijd
  • eventueel een extra geheugenchip of harde schijf

Stappen

  1. Ruim je computer op

    Heb je te weinig geheugen of is je computer gewoon overvol? Begin eerst met het opruimen van je computer. Wis alle bestanden die je niet meer nodig hebt. Zet alles wat je niet vaak gebruikt op een DVD of een externe harde schijf. Verwijder software die je nooit gebruikt. In Windows kun je via het configuratiescherm bij 'programma's en onderdelen' eenvoudig allerlei programma's verwijderen.

    Laat daarna door Windows je computer opruimen. Kies in het startmenu Bureauaccessoires, dan Systeemwerkset. Daarna kies je Schijfopruiming en ruim je al je harde schijven op. Vervolgens ga je naar Schijfdefragmentatie en laat je alle data weer netjes op de schijven zetten, vergelijkbaar met het ordenen van boeken in je boekenkast. Grote kans dat je computer na deze actie sneller is en meer geheugen heeft zowel op de harde schijf als in het werkgeheugen. Al deze functies kun je ook laten uitvoeren door een (gratis) schoonmaakprogramma zoals RegCleaner (zie ook stap 2).

  2. Maak je computer virus- en spywarevrij

    Als je antivirussoftware hebt geïnstalleerd zal je computer in de regel vrij zijn van virussen, spyware, adware en andere kwaadaardige programma's. Toch kan het geen kwaad om nog eens extra te controleren of je geen virussen op je computer hebt. Laat je virusprogramma je hele computer scannen als je dat niet dagelijks laat doen. Installeer eens een ander antivirusprogramma en laat deze ook een scan uitvoeren. Het is niet ondenkbaar dat die weer andere virussen vindt en onschadelijk maakt.

    Ten slotte kun je een zogeheten registry cleaner laten draaien. Deze controleert je computer op ongebruikte sturingsprogramma's, de registry entries, die achterblijven als je programma's installeert en weer verwijdert. Een volle registry maakt je computer langzamer. Een gratis programma zoals RegCleaner schoont je registry op.

  3. Verminder het aantal draaiende programma's

    In Windows kun je via Taakbeheer (druk op ctrl-alt-del) zien welke processen er draaien op je computer. Dat is vaak een enorme lijst. Al die activiteiten vergen werkgeheugen van je computer. Ze zijn lang niet allemaal essentieel. Helaas is het lastig om uit te zoeken welke processen je zonder problemen kunt stoppen. Dat vereist ervaring en is bij elke computer anders. In de kolom CPU staat het percentage van de processorcapaciteit die het programma gebruikt. Onder Geheugen staat de hoeveelheid werkgeheugen die het programma vereist. Een groot programma dat veel CPU opeist maakt je computer langzaam. Door te zoeken op internet kun je achterhalen of het een essentieel programma is en of je het kunt stoppen.

  4. Controleer je virtueel geheugen

    Windows reserveert een stukje van je harde schijf om te gebruiken als werkgeheugen (RAM). Via het configuratiescherm kun je dit virtuele geheugen beheren (gebruik de zoekfunctie om te vinden waar de optie zich bevindt in jouw Windows-versie). Standaard is het wisselbestand een fractie groter dan het RAM-geheugen van je computer. Heb je bijvoorbeeld 4 Gb RAM, dan is het wisselbestand ook zo groot. Krijg je waarschuwingen dat er onvoldoende virtueel geheugen beschikbaar is, vergroot dan deze waarde, bijvoorbeeld naar 6 of 8 Gb. Experimenteren kan geen kwaad.

  5. Installeer extra werkgeheugen

    Heb je een oudere computer of wil je gewoon extra RAM-geheugen installeren, zoek dan eerst uit wat voor type geheugenchips jouw computer heeft. Dat is een specificatie zoals DDR SDRAM. Er zijn veel verschillende dus zoek op internet of kijk in de technische specificaties van je computer voordat je nieuwe geheugenmodules koopt. Wil je geheugen bijplaatsen, dan moeten er vrije slots aanwezig zijn. Anders kun je de aanwezige modules vervangen door grotere, bijvoorbeeld 2x 1 Gb door 2x 2 Gb. Geheugenchips zijn er vanaf enkele tientjes tot honderden euro's. Ze verschillen in opslagcapaciteit en snelheid (uitgedrukt in MHz). Voor het installeren van de nieuwe chips moet je je computerkast openen (eerst alle stroom eraf!). Vind de geheugenslots en plaats de chips er voorzichtig bij.

  6. Installeer extra opslagruimte

    Als niet de snelheid van je computer maar de hoeveelheid opslagruimte een probleem is kun je een extra harde schijf installeren of je huidige vervangen door een grotere. Ze bestaan al met enkele Terabytes opslagruimte (1 Tb is 1000 Gb). Ze zijn te koop in soorten en maten. Let naast de grootte vooral op de draaisnelheid (rpm), de interface waarmee de schijf met de computer communiceert (meestal SATA) en de snelheid waarmee data wordt uitgelezen en naar de computer gestuurd. De snellere verbruiken meer stroom. Lees hier hoe je je harde schijf vervangt of een nieuwe plaatst.

Do's

  • Regelmatig alle overbodige of dubbele data weggooien of back-uppen
  • Je computer af en toe helemaal uit zetten (in plaats van enkel op de slaapstand)
  • Regelmatig een virusscan uitvoeren

Don'ts

  • Denken dat Windows de computer wel schoon houdt. Die laat regelmatig sporen achter waardoor je geheugen overvol raakt, vooral in de slaapstand

Meer uitleg