Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Computers » Internet » Websites » Hoe winkel ik veilig online

Hoe winkel ik veilig online

Document acties
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Steeds meer mensen kopen via internet. Dat is niet altijd even veilig, want: wie zit er aan de andere kant van de lijn, en wie kijkt er mee als je betaalt? Deze hoedoe geeft je enkele richtlijnen voor veilig online winkelen.

Hoedoe door: Walter van den Berg

Bekijk het profiel van Walter van den Berg
Aantal Hoedoes: 7


Benodigdheden

  • Computer
  • Internet
  • Optioneel: een e.dentifier, een digipass of een random reader
  • Optioneel: een creditcard

Stappen

  1. Nooit via spam

    Koop nooit iets via een mailtje dat je ongevraagd in je inbox hebt gekregen. Ongevraagde email is spam, en spam is illegaal. Als je je creditcardgegevens aan een bedrijf geeft dat er illegale praktijken op na houdt, kun je in de problemen komen.

  2. Wees voorzichtig met doorklikken

    Als je op site A bent en die verwijst door naar site B, en de link zou www.winkel-x.com moeten zijn, kijk dan goed in je locatievenster of je browser daar ook echt naartoe is gegaan. Www.winkel-y.com is een ander adres, tenslotte, en misschien hebben kwaadwillenden winkel-x wel  nagebouwd om je creditcardgegevens te ontfutselen.

    In dit verband: als een online winkel doorverwijst naar paypal, kijk dan ook of je wel echt bij paypal bent.

  3. Kijk of de verbinding beveiligd is

    Je wilt je gegevens alleen opgeven via een beveiligde verbinding. Kijk op het moment dat je gegevens in moet vullen of je een gesloten hangslotje in de statusbalk van je browser ziet, of dat het adres van de website begint met https:// (en dan gaat het om die s). Als je Firefox als browser gebruikt, is je adresvenster geel gekleurd bij een beveiligde verbinding.

    Als je een verbinding niet vertrouwd, vul dan niet zomaar je creditcardgegevens in. Wellicht kun je hetzelfde product via een andere, betrouwbare website aanschaffen.

  4. Gebruik, indien voorhanden, de veiligste methode

    Een heleboel Nederlandse webwinkels gebruiken het betaalsysteem iDEAL. Omdat iDEAL direct met je eigen bank samenwerkt, stuurt een webwinkel met iDEAL je meteen door naar je eigen bank. Met – bijvoorbeeld – je vertrouwde e.dentifier van de ABN-AMRO reken je zo veilig af.
    Internationaal is Paypal het meest gebruikt, en ook waarschijnlijk de veiligste methode. Hiervoor is geen creditcard nodig. Op Paypal.nl kun je lezen hoe je per bank betaalt.

  5. PayPal vraagt nooit naar je wachtwoord

    Als je gebruiker bent van PayPal, reageer dan nooit op mail die vraagt om je wachtwoord. Regelmatig sturen kwaadwillenden 'phishing'-mail de wereld rond in de hoop betalingsgegevens los te krijgen van argeloze gebruikers. In dat mailtje wordt dan gezegd dat ze je wachtwoord willen voor een extra controle, bijvoorbeeld. PayPal vraagt nooit naar je wachtwoord.

Do's

  • Wees alert
  • Schroom niet om contact op te nemen met een bedrijf als iets 'fishy' lijkt
  • Tik zelf het adres van je bank in, vertrouw het niet als een site je doorverwijst

Don'ts

  • Koop nooit via spam
  • Vul geen gegevens in op een onbeveiligde verbinding

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Adine Faber-Versluis
Lid sinds: 5 april 2008
Aantal Hoedoes: 469
Noortje van Dorp
Lid sinds: 9 mei 2008
Aantal Hoedoes: 125
Gigi Schuiten
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!