Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Computers » Programma's » Hoe comprimeer ik een bestand met DropStuff
3

Hoe comprimeer ik een bestand met DropStuff

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 5 minuten
 • Moeilijkheidsgraad: makkelijk
Als een bestand te groot is om te versturen, bijvoorbeeld omdat er veel plaatjes bij horen, dan kun je het bestand comprimeren. Het wordt dan omgezet naar bijvoorbeeld een .ZIP bestand. In dat formaat neemt het bestand minder ruimte in beslag, waardoor het makkelijker te versturen is. De ontvanger kan het bestand eenvoudig weer uitpakken en op de harde schijf zetten.

Hoedoe door: Adine Versluis

Bekijk het profiel van Adine Versluis
Aantal Hoedoes: 470


Benodigdheden

 • Comprimeerprogramma zoals DropStuff
 • Uitpakprogramma zoals Stuffit Expander (optioneel)
 • Documenten die gecomprimeerd moeten worden
 • Computer

Stappen

 1. Download Stuffit Standard

  Er zijn verschillende programma’s waarmee je bestanden kunt comprimeren, hier gebruiken we DropStuff. Dit programma maakt onderdeel uit van Stuffit en is er alleen voor de Mac.

 2. Installeer Stuffit Standard

  Als je het bestand gedownload hebt, dan moet je het installeren. Je hoeft je computer hiervoor niet te herstarten. Dubbelklik op het bestand dat je gedownload hebt, lees en accepteer de voorwaarden en verplaats de map ‘Stuffit XX’ (12 op dit moment) naar je map met Programma’s. Stuffit is nu geïnstalleerd.

 3. Open DropStuff

  Ga naar de map ‘Programma’s’ en zoek de map ‘Stuffit XX’ op. Wanneer je deze map opent, dan zie je dat er twee programma’s in staan: DropStuff en Stuffit Expander. DropStuff gaan we gebruiken om een bestand in te pakken, Stuffit Expander is nodig om het bestand weer uit te pakken. Dubbelklik op het icoontje van DropStuff om het programma te openen. Er opent zich nu een scherm zoals je hiernaast ziet.

 4. Bekijk de instellingen

  Er zijn verschillende manieren waarop je kunt comprimeren. Wanneer je op de knop ‘Voorkeuren’ bovenin het venster van DropStuff drukt, zie je de verschillende mogelijkheden. Zo kun je kiezen of je gecomprimeerde bestand wilt opslaan als Stuffit (.sitx), Zip (.zip) of Tar (.tar). ZIP wordt het meest gebruikt. Als je een bestand voor iemand anders moet comprimeren, dan kun je het beste voor dit bestandsformaat gaan. Standaard worden de gecomprimeerde bestanden opgeslagen in dezelfde map als het bronbestand. Als je wilt kun je dit aanpassen. Verder kun je nog aangeven of je liever goed comprimeert, of snel. Over het algemeen staan de instellingen al op de meest gunstige manier ingesteld, het kan echter handig zijn om hier af en toe even naar te kijken.

 5. Comprimeer je bestand

  Het programma is geïnstalleerd, geopend en op de juiste manier ingesteld, dus je kunt je bestand gaan comprimeren. Het enige dat je hiervoor hoeft te doen is het bestand naar het plaatje in DropStuff te slepen. Vervolgens wordt een nieuw bestand gemaakt met dezelfde titel, maar met .zip erachter. Dit bestand kun je terugvinden in dezelfde map als het bronbestand.

 6. Controleer de bestandsgrootte

  Controleer altijd even wat de bestandsgrootte is van je ZIP-bestand. Dit doe je door op Control+I te drukken terwijl je het bestand selecteert (Mac) of door met de rechter muisknop op het bestand te klikken, deze ingedrukt te houden en in het scherm dat verschijnt ‘Eigenschappen’ aan te klikken. Als het bestand nog te groot om te versturen is, dan kun je overwegen om de instellingen van het programma aan te passen. Des te groter het bronbestand, des te meer scheelt het wanneer je bestand gecomprimeerd wordt.

 7. Pak het bestand weer uit

  Om het ingepakte bestand te gebruiken moet dit weer uitgepakt worden. Open hiervoor Stuffit Expander en herhaal het proces opnieuw: sleep het uit te pakken bestand naar het logo in Expander en het uitgepakte bestand verschijnt weer in de map waar het ingepakte bestand stond. Normaal gesproken hoef je dit zelf niet te doen, maar het kan praktisch zijn om even te controleren of het goed werkt, voor je het ingepakte bestand doorstuurt!

Do's

 • Download een gratis programma om je bestanden in te pakken: er zijn er voldoende
 • Gebruik DropStuff ook om meer ruimte op je harde schijf vrij te maken
 • Wanneer je proefperiode om is en je moet registreren voor het gebruik van DropStuff, wacht dan even 10 seconden tot de knop 'Nog niet' klikbaar wordt

Don'ts

 • Sla je documenten niet op in een bestandsformaat dat de ontvanger niet kan openen
 • Pak reeds ingepakte bestanden niet nog een keer in; de kans bestaat dat het document dan niet meer uit te pakken is, waardoor je niet meer bij je documenten kunt
Hoedoeners in de spotlight
Lisette Kreischer & Merel van der Lande - Veggie in Pumps
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
Noortje van Dorp
Lid sinds: 9 mei 2008
Aantal Hoedoes: 125
Susanne Biemans
Lid sinds: 14 mei 2008
Aantal Hoedoes: 9
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!