Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Eten & drinken » Basiskeuken » Groente » Hoe maak ik augurken in

Hoe maak ik augurken in

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 60 dagen
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe maak ik augurken in
Augurken smaken goed bij boterhamworst, kaas, maar ook gewoon uit het vuistje. Als je ze zelf kweekt in je moestuin, heb je er waarschijnlijk meer dan je in één keer op kunt eten. Geen probleem, want je kunt augurken goed inmaken. Heel eenvoudig en ook nog eens heel lekker.

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

  • Voor 6 potten van ongeveer 450 gram per stuk:
  • 2,5 kilo augurken
  • 250 gram rode uien
  • 30 gram witte peperkorrels
  • 3 eetlepels zout
  • 1 bosje verse dille
  • 1 liter wijnazijn
  • Water
  • 6 potten van ongeveer 450 gram
  • Soda
  • Grote pan
  • Schone handdoek
  • Grote kom of emmer

Stappen

  1. Steriliseer de potten

    De augurken doe je straks in gesteriliseerde potten, zodat alle bacteriën en schimmels in de pot dood zijn. Dat voorkomt bederf. Pak de grote pan, vul die met water en doe er een flinke schep soda bij. Doe vervolgens de potten (of zoveel als erin passen) en de deksels die je gaat gebruiken hierin en breng het water aan de kook. Zorg ervoor dat de potten goed onder water staan. Laat het water ongeveer 5-10 minuten doorkoken. Haal ze daarna uit de pan en zet ze ondersteboven op een schone keukendoek. Doe hetzelfde met de deksels.

  2. Was en zout de augurken

    Was de augurken goed af en spoel dat alle grond of andere viezige dingetjes weg. Doe de augurken vervolgens in een kom. Strooi het zout eroverheen en vul de kom daarna met water. Het is belangrijk dat alle augurken onder het zoute water komen te liggen. Dan trekt de zoute smaak er goed in. Laat de augurken zo een dag (24 uur) staan.

  3. Droog de augurken

    Na 24 uur haal je de augurken uit het zoute water. Spoel ze daarna af onder de kraan en dep ze droog met een schoon doekje. Leg ze even apart.

  4. Snijd de uien

    Pel de uien en snijd ze vervolgens in dunne reepjes. Je kunt ook grote ringen kiezen, maar dan is de kans groot dat de smaak iets minder goed afgegeven wordt aan de augurken. Als je niet zo dol op uien bent, kun je ook kiezen voor bijvoorbeeld wat knoflook.

  5. Doe alles in de pot

    Doe vervolgens de augurken in de pot en voeg daar de reepjes ui, dille, peperkorrels en eventuele andere kruiden bij. Zorg ervoor dat elke pot maximaal voor twee derde deel vol zit.

  6. Voeg de wijnazijn toe

    Vul de potten tenslotte tot de rand met wijnazijn. Draai vervolgens het deksel er stevig op en zet de potten op een koele, donkere plaats, bijvoorbeeld in een kelder. Laat de potten tenminste twee maanden staan voor je ze aanbreekt.

Do's

  • Probeer gerust eens andere kruiden, augurken zijn wat dat betreft veelzijdig
  • Maak de potten vooraf goed schoon, dat voorkomt schimmelvorming

Don'ts

  • Heb je grote en kleine augurken? Doe die dan niet bij elkaar, maar apart. De kleine augurken maak je heel in, de grote augurken snijd je in schijfjes

Bron

Boek 'Inmaken en bewaren' van Karin Iden, Uitgeverij Verba, 2000