Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Eten & drinken » Basiskeuken » Hoe maak ik stamppot met prei
4

Hoe maak ik stamppot met prei

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 50 minuten
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe maak ik stamppot met prei
Wie aan stamppot denkt, komt vaak niet veel verder dan boerenkoolstamppot, andijviestamppot en hutspot. Toch zijn er veel meer smakelijke soorten stamppot. Wat dacht je bijvoorbeeld van stamppot met prei? Heel erg lekker én voordelig. Zeker in het voor- en naseizoen.

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

  • Voor 4 personen:
  • 1 kilo kruimige aardappels
  • 750 gram prei
  • 250 gram belegen kaas
  • 100 ml melk
  • 1 rode paprika
  • 1 eetlepel kerriepoeder
  • Olijfolie
  • Peper en zout
  • Nootmuskaat
  • Mes
  • Dunschiller
  • Pan
  • Koekenpan
  • Steelpannetje
  • Aardappelstamper
  • Spatel of grote vork

Stappen

  1. Schil en kook de aardappels

    Schil de aardappels. Doe dit bij voorkeur met een dunschiller; dat werkt het snelst en dan blijft er het meest over van de aardappel. Doe de aardappelen in een pan, voeg wat water toe en eventueel een snufje zout en kook ze. De aardappels zijn na ongeveer 20 minuten gaar. Dan kun je ze afgieten.

  2. Maak de prei en paprika schoon

    Maak eerst de prei schoon. Doe dit zorgvuldig; zelfs een klein beetje zand erin kan je hele smaakbeleving verpesten. Maak prei ook schoon als je deze voorverpakt gekocht hebt, ook dan kan er zand in zitten. Snijd de prei in ringetjes.

    Maak ook de paprika schoon en snijd deze in vier stukken. Verwijder de zaadlijsten en eventueel achtergebleven zaadjes. Snijd de paprika vervolgens in kleine stukjes.

  3. Bak de groenten beetgaar

    Doe een scheutje olijfolie in de koekenpan en verhit dit goed. Voeg vervolgens de prei, paprika en het kerriepoeder toe. Bak de groenten in een minuut of vijf beetgaar. Roer regelmatig en zorg ervoor dat het kerriepoeder gelijkmatig verspreid wordt over de groenten.

  4. Verwarm de melk

    Doe de melk in een steelpannetje en verwarm dit. De melk hoeft niet per se aan de kook gebracht te worden, maar des te kouder de melk is, des te meer het de stamppot afkoelt.

    Snijd ondertussen ook vast de kaas in kleine blokjes. Des te kleiner de blokjes, des te sneller ze smelten en opgenomen worden in de stamppot.

  5. Stamp de aardappels fijn

    Pak de pan met aardappels en voeg de melk en wat nootmuskaat en peper naar smaak toe. Stamp de aardappels vervolgens goed fijn. Gebruik de spatel om de aardappels af en toe wat om te draaien, zodat er geen grote brokken meer in zitten.

  6. Voeg de groenten toe

    Als de aardappels goed fijngestampt zijn, kun je de paprika en prei toevoegen. Schep ze door de aardappelpuree heen. Roer ook de blokjes kaas er doorheen en serveer de stamppot met wat uitgebakken spekjes of rookworst én een lekkere jus.

Do's

  • Voor een slankere variant kun je ook jonge of 20+ kaas toevoegen
  • Voeg voor de smaak eens een handje cashewnoten toe. Hak die wel eerst in kleinere stukjes, dat eet prettiger
  • Maak de prei goed schoon, zodat er geen zand meer in zit

Don'ts

  • Kook de prei niet eerst, dan wordt hij te slap

Meer uitleg