Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Eten & drinken » Basiskeuken » Sauzen » Hoe maak ik slagroom
4

Hoe maak ik slagroom

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 20 minuten
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe maak ik slagroom
Vla, appeltaart, chocolademelk: het smaakt allemaal net wat lekkerder met een flinke toef zelfgemaakte slagroom. Maar hoe maak je dat? Het is helemaal niet moeilijk.

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

  • Voor ongeveer een halve liter slagroom heb je nodig:
  • 500 ml melk
  • 150 gram suiker
  • 2 eierdooiers
  • 300 gram boter (geen margarine)
  • Steelpan
  • Mixer

Stappen

  1. Kook de melk

    Pak het steelpannetje en doe de melk hierin. Voeg vervolgens 150 gram boter toe en alle suiker. Breng dit mengsel langzaam aan de kook.

  2. Splits de eieren

    Waarschijnlijk heb je geen eierdooiers op voorraad en moet je de eieren splitsen. Dit kun je eenvoudig doen met behulp van een paar bakjes. Let erop dat je de eieren echt volledig uit elkaar haalt. De eiwitten kun je weer voor andere gerechten gebruiken.

  3. Meng de basisroom

    Als de melk, de helft van de boter en de suiker koken, voeg dan de rest van de boter en de twee eierdooiers toe. Roer dit goed door elkaar. Is je steelpannetje eigenlijk wat te klein om goed te kunnen roeren? Dan kun je de boter in een grotere pan doen, daar het kokende mengsel aan toevoegen en vervolgens de dooiers er doorheen roeren.

  4. Laat het mengsel afkoelen

    Je hebt net de basisroom gemaakt. Laat dit mengsel goed afkoelen voor je verder gaat. Heb je haast? Zet het dan in de koelkast. Dit heeft echter niet de voorkeur, want de warmte die van het mengsel af komt, warmt je koelkast op, waardoor deze harder moet werken om op temperatuur te blijven.

  5. Klop de slagroom

    Als het mengsel eenmaal koud is, kun je het met de mixer opkloppen. Klop net zo lang op de hoogste stand tot de room helemaal stijf is. Je kunt dit zien als je de mixer uit het mengsel trekt: de room is goed als deze gewoon rechtop blijft staan.

    Eet de room het liefst zo snel mogelijk op; je kunt deze twee dagen in de koelkast bewaren, maar waarschijnlijk wordt de room dan na verloop van tijd wel iets minder stevig.

Do's

  • Bewaar de slagroom maximaal twee dagen
  • Heb je haast? Gebruik dan gewoon een pakje slagroom en klop dit stevig op, eventueel met wat vanillesuiker erbij

Don'ts

  • Maak niet te veel; zelfgemaakte slagroom is beperkt houdbaar

Bron

O.a. Smulweb

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
F. Nelissen
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 23
Janine Bruinooge
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 34
Marieke van Oosterhout
Lid sinds: 31 maart 2008
Aantal Hoedoes: 24
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!