Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Eten & drinken » Basiskeuken » Soep » Hoe maak ik minestronesoep

Hoe maak ik minestronesoep

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 60 minuten
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe maak ik minestronesoep
‘Minestrone’ betekent letterlijk ‘grote soep’ en dat is eigenlijk het enige wat de talloze varianten met elkaar gemeen hebben. Iedere Italiaanse nonna heeft haar versie (en natuurlijk claimt de hele familie dat die de beste ter wereld is). Met groenten, bonen en vaak ook pasta is deze soep het hele jaar door een makkelijke en vullende maaltijd. Er is geen vast recept, je gebruikt de groente van het seizoen. In de zomer met lichte bouillon en in de winter met vlees en aardappels. Een grote pan soep is schijnbaar oneindig: als je er vier hongerige monden mee voedt, kun je er met een beetje brood en wat salade ook zes mensen van te eten geven.

Hoedoe door: Irene de Vette

Bekijk het profiel van Irene de Vette
Aantal Hoedoes: 78


Benodigdheden

  • Voor 4-6 personen
  • 150 gram witte bonen, zoals cannellinibonen
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 125 gram pancetta in blokjes
  • 1 grote ui, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 1 grote wortel, in plakjes
  • 2 bleekselderijstengels, in plakjes
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 1,5 – 2 liter kippenbouillon
  • 1 laurierblad
  • Verschillende soorten groente (courgette, sperziebonen in de zomer, witte kool en aardappel in de winter)
  • 150 gram pasta
  • 4 eetlepels versgeraspte Parmezaanse kaas
  • 1 handjevol verse basilicum, grof gehakt (in de zomer)
  • Grote soeppan
  • Vers boerenbruin of ciabattabrood
  • Groene salade

Stappen

  1. Bak de groenten aan

    Gebruik je gedroogde bonen, zet ze dan de nacht van tevoren te weken in water.

    Verwarm de olijfolie in een grote soeppan met dikke bodem en fruit de ui, knoflook en spekjes 10 minuten op laag vuur. Voeg de wortel en bleekselderij toe en bak het mengsel nog 5 minuten. Voeg tomaten en bonen toe en zet alles nog kort aan.

  2. Voeg vocht toe

    Voeg de bouillon en het laurierblaadje toe en breng alles aan de kook. Laat 50-60 minuten op zacht vuur doorkoken, tot de bonen gaar zijn (met bonen uit blik is de kooktijd korter). 

  3. Voeg groente en pasta toe

    Voeg de laatste 10-15 minuten groenten als courgette of sperziebonen toe. Doe ook de pasta erbij en kook tot alles beetgaar is.

  4. Maak af en serveer

    Verwijder het laurierblaadje. Breng de soep op smaak met zout en peper (maak hem niet te zout als je er ook nog parmezaanse kaas aan toevoegt). Voeg op het laatste moment de basilicum toe en strooi wat parmezaanse kaas over elk bord. Serveer met boerenbrood of ciabatta en een groene salade.

  5. Varieer

    Je kunt elke groentesoort van het seizoen gebruiken. Gebruik groenten zoals sperziebonen, peultjes of doperwten in de zomer en knolgroenten zoals winterwortelen en pastinaak of kool in de winter. In de winter maak je de soep steviger met aardappelen en kun je ook stukjes vlees of gehaktballetjes toevoegen. Ook kun je kruiden als peterselie, salie of majoraan meebakken.

Do's

  • Varieer erop los. De Italianen kunnen nogal recht in de leer zijn als het om ‘toegestane’ ingrediënten gaat, maar als je denkt dat een bepaalde groente lekker is in je soep: doen!
  • Je kunt de soep makkelijk van tevoren maken of invriezen.

Don'ts

  • Kook je soep niet te lang door. De minestrone moet nog wel wat bite hebben. Niemand wil een brij met kleffe groenten. Vooral met zomergroenten moet je de kooktijd in de gaten houden.

Bron

o.a. Epicurious

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Noortje van Dorp
Lid sinds: 9 mei 2008
Aantal Hoedoes: 125
Petra Megens
Lid sinds: 9 juni 2008
Aantal Hoedoes: 17
Gigi Schuiten
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!