Hoe bak ik lekkere pitabroodjes
Document acties
- Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Benodigdheden
- 450 gram bloem
- Halve theelepel basterdsuiker
- Theelepel zout
- 1 zakje gist
- Ongeveer 300 ml water
- Boter
- Grote kom
- Oven
- Zeef
- Folie (voor als je de broodjes een paar dagen wilt bewaren)
Stappen
-
Vermeng de ingrediënten
Zet de grote kom klaar en zeef daarin de bloem. Gebruik een fijne zeef, zodat je geen klontjes krijgt. Vermeng de bloem met het zout en roer vervolgens (in die volgorde!) de suiker en het gist er door heen.
-
Maak een bol deeg
Maak een kuiltje in het mengsel dat je in de vorige stap gemaakt hebt. Giet daarin voorzichtig het water. Kneed het mengsel en het water door elkaar tot een zachte bol.
Verstuif wat bloem op het aanrechtblad en kneed de bol tien minuten lang. De bol is goed gekneed als het deeg terugveert als je er voorzichtig op drukt. -
Laat het deeg rijzen
Vet de kom een beetje in en leg de bol erin. Dek de kom af met een theedoek en laat de bol anderhalf uur op een donkere, warme plek rijzen. Als het goed is, wordt de bol ongeveer twee keer zo groot.
-
Maak de broodjes klaar
Om de lekkerste broodjes te krijgen, klop je de lucht uit het gerezen deeg. Dat doe je door het deeg een klein beetje uit te spreiden en er vervolgens met platte hand op te kloppen. Gebruik hiervoor liever geen deegroller; dan oefen je al snel te veel druk uit op het deeg.
Kneed het deeg vervolgens nog een paar minuten en verdeel het in tien gelijke porties. Maak van elk van die porties een bal en druk die een beetje plat, zodat er een soort hamburger van ongeveer vijf centimeter dik ontstaat. Laat de broodjes op kamertemperatuur nog eens dertig minuten rijzen. -
Bak de broodjes af
Terwijl het deeg aan het rijzen is, kun je de oven vast op 230 graden voorverwarmen. Houd de benodigde bakplaten tijdens het bakken in de oven. Zodra de oven op temperatuur is leg je de broodjes op de plaat en bak je ze in ongeveer tien minuten af.
Laat de broodjes heel even afkoelen en geniet er meteen van. Een dag(deel) bewaren kan ook. Je kunt ze dan bijvoorbeeld in de koekenpan weer opwarmen.
Do's
- Begin op tijd met het maken van het deeg: de meeste tijd van de benodigde drie uur is nodig om het deeg te laten rijzen
- Eet de broodjes als ze nog warm zijn, dan smaken ze het lekkerst
- Varieer de vulling: probeer ook eens wat hummus of geroosterde groenten
Don'ts
- Bewaar je verse broodjes niet te lang, de eerste twee dagen zijn ze het lekkerst
Meer uitleg
- Ook erg lekker: het recept voor Italiaanse pitabroodjes
- Gezonde, vetvrije pitabroodjes kun je ook in de pan bakken
- De geschiedenis van het pitabroodje