Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Eten & drinken » Brood » Hoe bak ik zelf broodjes
4

Hoe bak ik zelf broodjes

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 3 uren
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe bak ik zelf broodjes
Een feestelijk ontbijt is niet compleet zonder lekkere broodjes. Dat is zeker het geval als het zelfgebakken broodjes zijn. Zelf bolletjes bakken is niet moeilijk. Begin wel op tijd, want het deeg moet wel de tijd krijgen om goed te rijzen.

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

  • 260 gram bloem
  • 125 ml lauwe melk
  • 30 gram roomboter
  • 5 gram suiker
  • 4,5 gram droge gist
  • 2 eieren
  • Mengkom
  • Oven
  • Olijfolie
  • Theedoek
  • Bakplaat
  • Plastic folie
  • Springvorm(en)
  • Optioneel: maan- of sesamzaad

Stappen

  1. Maak het bolletjesdeeg

    Vul de mengkom met de tarwebloem, de droge gist, suiker, het ei en de roomboter. Voeg vervolgens de melk toe en kneed alles goed door elkaar. Let goed op dat er geen droge bloem meer te vinden is. Dat zorgt namelijk voor droge stukjes in de bolletjes. Kneed het deeg ongeveer een kwartier goed door, tot het een soepele bol deeg wordt.

  2. Laat het rijzen

    Vet de mengkom in met wat olijfolie. Maak een bol van het deeg en leg de bol in de kom. Dek de kom af met een licht vochtige theedoek. Zet het geheel ongeveer een uur weg. Het deeg wordt dankzij de gist ongeveer twee keer zo groot. Zet de kom op kamertemperatuur.

  3. Maak bolletjes

    Als het deeg twee keer zo groot geworden is, maak je er bolletjes van. Verdeel het deeg in 16 kleine stukjes. Maak er 16 bolletjes van en leg ze op een bakplaat. Dek ze af met plastic folie en laat de bolletjes nog ongeveer 10 minuten liggen.

  4. Laat het deeg opnieuw rijzen

    Verdeel de bolletjes na 10 minuutjes over een springvorm. Kluts een ei en bestrijk de bolletjes met een kwastje. Dit zorgt voor de mooie, goudbruine kleur. Als je wilt, dan kun je de bolletjes nu ook voorzien van een laagje maan- of sesamzaad.

    Dek de springvormen af en laat het deeg nog eens drie kwartier tot een uur rijzen. De bolletjes worden nu weer twee keer zo groot. Je kunt controleren of de bolletjes klaar zijn om afgebakken te worden, als ze terugveren op het moment dat je ze met je vinger indrukt.

  5. Bak de bolletjes af

    Warm de oven voor op 200 graden. Als de bolletjes voldoende gerezen zijn, dan zet je ze in de oven en bak je ze binnen 20 minuten gaar. Laat ze na het bakken even afkoelen op een rooster. Daarna zijn ze klaar om gegeten te worden!

Do's

  • Gebruik biologische ingrediënten om de bolletjes nog lekkerder en gezonder te maken
  • Laat de bolletjes goed rijzen

Don'ts

  • Zorg ervoor dat de bolletjes niet te dicht bij elkaar liggen; dan kunnen ze aan elkaar plakken
Hoedoeners in de spotlight
Cindy Kamstra
Lid sinds: 18 juni 2008
Aantal Hoedoes: 86
Janine Bruinooge
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 34
Bastienne Wentzel
Lid sinds: 9 juni 2008
Aantal Hoedoes: 59
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!