Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Eten & drinken » Buitenshuis eten » Buiten » Hoe maak ik een picknick
4

Hoe maak ik een picknick

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 3 dagen
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe maak ik een picknick
Culinair genieten in de buitenlucht kunnen we in Nederland helaas slechts enkele weken per jaar doen. Is het een keer lekker weer en ben je vrij, grijp dan meteen je kans en nodig vrienden en familie uit voor een picknick. Deze maaltijd in de natuur is namelijk behalve lekker en gezellig, ook gezond. Fietsen, wandelen, voetballen, badmintonnen: je doet het allemaal rondom de picknick. Inpakken dus die mand en uitspreiden dat kleed.

Hoedoe door: Janine Bruinooge

Bekijk het profiel van Janine Bruinooge
Aantal Hoedoes: 34


Benodigdheden

  • Picknickset bestaande uit onder andere stevige borden en glazen, bestek, scherp broodmes, opscheplepels, snijplank en kurkentrekker/opener.
  • Koelbox – en/of koeltas en thermoskannen
  • Picknickkleed of oud laken en vuilniszakken
  • Tupperware-dozen
  • Kratje of stevige tas
  • Plastic emmer
  • EHBO-set
  • Spelletjes (voor kinderen)
  • Servetten, keukenpapier en desinfecterende doekjes
  • Picknickmenu bestaande uit verschillende gerechten en dranken.
  • Insectenspray
  • Potje met jam of honing
  • Parasol (optioneel)
  • Zonnebrandcrème (optioneel)
  • Barbecuespullen (optioneel)
  • Zitstoeltjes en kussens (optioneel)

Stappen

  1. Raadpleeg het weerbericht

    Picknicken is hartstikke leuk, maar helaas kleeft er een groot nadeel aan: het kan alleen bij mooi weer. Plan een picknick daarom niet al te ver vooruit en laat je bij het prikken van een datum leiden door het weerbericht. De weerdiensten kunnen tegenwoordig met redelijke zekerheid zeggen hoe het weer voor de komende zeven dagen zal zijn.

  2. Nodig vrienden & familie uit

    Is er een mooie zomerse dag aangekondigd, begin dan gelijk met rondbellen en/of mailen. In je uitnodiging kun je het beste vermelden:

    • Hoe laat de picknick plaatsvindt.
    • Waar de picknick plaatsvindt. Het handigste is om een plek uit te kiezen die op loop- of fietsafstand is. Mocht het bijvoorbeeld plotseling met bakken uit de lucht komen, dan ben je zo weer thuis. Bovendien voorkom je ‘hangende en zeurende kinderen’; na een middag buiten zijn kinderen vaak moe en hebben ze geen zin meer in een lange fiets- of wandeltocht naar huis. Ga van tevoren ook na of er voldoende voorzieningen zijn: bijvoorbeeld afvalbakken, toiletten en een grasveld om onder andere te voetballen.
    • Wat de genodigden eventueel zelf kunnen of moeten meebrengen. Zo is het bijvoorbeeld handig als iedereen voor eigen zitstoeltjes zorgt. Scheelt jou als organisator een hoop gesjouw.
    • Wat te doen bij slecht weer. Je kunt bijvoorbeeld voorstellen om dan in het nabijgelegen pannenkoekenhuis of brasserie te gaan lunchen of regelen dat er een overdekking (partytent) is.
  3. Controleer je picknickset

    Iedereen kent ze wel: die prachtige manden met echt servies. Hartstikke mooi natuurlijk, maar praktisch is het niet wanneer je met een groep gaat picknicken en/of als er kinderen van de partij zijn. Beter is om die mooie mand te bewaren voor een romantisch diner voor twee in de buitenlucht.

    Zoals bij ieder etentje, heb je ook bij een picknick bestek, borden en glazen nodig. Je kunt hiervan allemaal een plastic variant kopen die je na afloop weggooit. Wel makkelijk natuurlijk, maar voor het eetplezier en het milieu is het minder bevorderlijk. Tegenwoordig zijn er ook sets te koop van kleurrijk, onbreekbaar plastic, melamine, metaal, karton, hout en onbreekbaar glas. Het is misschien een kleine investering, maar dan kun je wel komende tijd onbezorgd picknicken. Zorg er in ieder geval voor dat je voor iedereen een bordje, beker, bestek en bakje (voor fruit) hebt. Neem voor de zekerheid altijd wat extra's mee. Helemaal leuk en makkelijk maak je het eten als je verschillende kleuren borden en bekers hebt; dan kan iedereen makkelijk zijn eigen setje terugvinden. Servetjes of keukenpapier dient ook ruimschoots aanwezig te zijn.

    Om alles koel te houden, kun je een koelbox of -tas gebruiken. Thermoskannen bieden ook uitkomst. Neem kannen mee voor zowel koude als warme dranken.

    Onmisbaar is natuurlijk het picknickkleed. Ben je met een grote groep, zorg dan dat je meerdere kleden bij je hebt of anders een oud laken. Het voordeel van een laken is dat je het makkelijk kunt wassen. Leg er een paar vuilniszakken onder en je weet zeker dat je geen natte billen krijgt van het vochtige gras. De vuilniszakken kun je later gebruiken om al het afval in weg te gooien.

    Om je mooie salades en sandwiches heel op de plaats van bestemming te krijgen, zijn plastic bewaardozen oftewel tupperware-dozen onmisbaar. Zorg dat je over verschillende formaten beschikt en dat je de dozen kunt afsluiten met een deksel. Een plastic emmer is eveneens handig om mee te nemen; hierin kun je je handen wassen en spullen omspoelen. Bovendien kun je de emmer gebruiken om flessen drank te koelen in water. Een biertje is altijd lekker, maar koud smaakt ‘ie toch nog altijd beter.

    Voor het vervoeren van al je picknickspullen kan een plastic krat of anders een stevige tas met hengsels uitkomst bieden. Vergeet niet de spelletjes voor de kinderen in te pakken. En bij echt zomers weer is bescherming tegen de zon in de vorm van een parasol en/of zonnebrandcrème geen overbodige luxe. Neem voor de zekerheid ook een EHBO-set mee. In ieder geval pleisters. Omdat je in de natuur nooit alleen bent, komt een insectenspray of muggencrème goed van pas. Met een klein potje jam of honing kun je wespen en bijen van je picknickplek vandaan lokken. 

  4. Stem je picknickmenu af op je gasten & eetomgeving

    Bij het samenstellen van je picknickmenu doe je er goed aan om rekening te houden met:

    • De grootte van de groep. Bij een grote groep eters is het niet handig om zeer bewerkelijke gerechten te kiezen.
    • De samenstelling van de groep. Zorg voor een goede mix tussen vlees, vis en vegetarische gerechten en ga na hoeveel kinderen er meegaan. De kleinsten onder ons doe je bijvoorbeeld een plezier met zoetigheid in de vorm van een ijsje of taart.
    • Het weer. Bij een zinderende hitte of broeierige weer doen bijvoorbeeld verkoelende gerechten zoals komkommersoep en een salade van watermeloen het goed.
    • Eetgemak. Picknicken doe je buiten, veelal zittend op de grond. Gerechten die je uit het vuistje of enkel met een vork of lepel kunt eten, hebben daarom de voorkeur.


    Enkele voorbeelden van picknicktoppers:

    • Brood: vers, zelfgebakken brood is natuurlijk het lekkerst. Mocht je daar geen tijd voor hebben, dan doe je je gasten ook een plezier met een lekker stokbrood, donker meergranenbol of gevuld brood (met olijven, tijm, tomaat of knoflook) van de goede bakker. Zeker als je daarbij kruidenboter, hummus of verschillende tapenades serveert. Snijden en smeren maar!
    • Sandwich: heel simpel, maar oh zo lekker zijn die twee sneetjes brood met rijkelijk beleg. Wees creatief en sla aan het combineren. Gerookte kip met avocado en mosterdmayonaise of gorgonzola met peer en rucola. Gerookte zalm met komkommer of waterkers is eveneens lekker. En een ei hoort er ook bij; een omelet met tuinkruiden doet het prima als sandwichvulling.
    • Soep: de koude variant – bijvoorbeeld komkommer- of avocadosoep – kan een hete dag weer dragelijk maken.
    • Salade: je kunt natuurlijk verschillende soorten sla als basis nemen. Pasta, aardappelen of eieren zijn eveneens geschikt om een salade mee op te bouwen. Neem dressing en garnering (croutons, geroosterde noten en pitten) apart mee en voeg ze pas op het laatst toe. Ze maken een simpele salade tot iets bijzonders.
    • Rauwkost: met een bos ongewassen wortelen of radijsjes maak je niemand blij. Was en snijd je ze echter en doe je er een lekkere dipsaus bij, dan krijg je zelfs de grootste groentehater aan de rauwkost.
    • Fruit: vers en rijp is het criterium voor fruit. Eventueel kun je fruit snijden en mengen en er zo een salade van maken.

    • Quiche: het voordeel van hartige taarten is dat ze zowel warm als koud heerlijk zijn. Allerlei combinaties zijn mogelijk, maar voor bij een picknick in de buitenlucht is een quiche gemaakt van seizoensgroenten wel zo toepasselijk en lekker. Een taart van witte asperges en blauwaderkaas sluit bijvoorbeeld mooi aan op een zomerse dag buiten.
    • Vlees: ook koud kan een gebraden kippenpootje niet te versmaden zijn. Hetzelfde geldt voor gebraden kalkoen. Een picknick vormt ook een goede aanleiding voor een bezoek aan de kwaliteitsslager of delicatessenzaak; een mooie (gedroogde) worst  is bijvoorbeeld heerlijk in combinatie met een glas wijn.
  5. Kook vooruit

    Ook voor een picknick geldt: hoe verser hoe lekkerder. Toch zijn er gerechten die je makkelijk een dag van tevoren kunt maken. Wel zo praktisch en bevorderlijk voor het eetplezier; de smaken worden intenser. Smeersels voor op brood - zoals kruidenboter en tapenades - kun je van tevoren klaarmaken. Hetzelfde geldt voor dipsauzen en dressings en garnering. Pijnboompitten bijvoorbeeld, kun je prima een dag voor de picknick roosteren. Ook soepen, quiches en gebraden vlees kun je alvast bereiden. 

  6. Maak het jezelf makkelijk: bezoek de delicatessenzaak

    Lekker eten doe je door mooie producten van goede kwaliteit te serveren. De toppers onder de etenswaren vind je in de delicatessenzaak. Neem een grote boodschappentas mee en sla een goede voorraad aan olijven, vleeswaren en kazen in. Succes verzekerd op het picknickkleed. 

  7. Weet wat je last minute moet maken

    Sommige gerechten vereisen dat je pas vlak voor vertrek aan het kokkerellen slaat. Rauwkost en fruit kun je bijvoorbeeld het beste zo kort mogelijk voor het eten wassen en snijden. Hetzelfde geldt voor sla. Was de bladeren en droog ze vervolgens en verpak ze met een vochtige doek. Sandwiches zijn op hun best als je ze niet al te lang verpakt zijn geweest. Als het mogelijk is om het beleg apart mee te nemen, doe dat dan. Dan kun je ter plekke de sneden brood beleggen en je gasten trakteren op een vers bereidde sandwich.

  8. Pak slim in

    Probeer de etenswaren in plastic bewaardozen te verpakken en af te sluiten. Op die manier blijft het voedsel zo veel mogelijk intact en zo lang mogelijk insecten- en zandvrij. Haal gekoelde producten en gerechten pas op het allerlaatste moment uit de koelkast en stop ze meteen in de koelbox of -tas. Bij een ‘klassieke’ koelbox of -tas leg je de gerechten onderin en plaats je de (meestal blauwe) koelelementen er boven. Koude lucht is immers zwaarder dan warme en zo zakt de koelte letterlijk naar beneden.

    Koelbox of –tas vol? Leg je etenswaren direct vanuit de koelkast in een badlaken. Zo blijven ze eveneens koel en heb je gelijk iets om straks op te zitten.

  9. Optioneel: barbecue (ook tijdens de picknick veilig en gezond)

    Wie het groots wil aanpakken, kan het picknicken uitbreiden met een barbecue. Willen jij en je gasten daadwerkelijk genieten van het roosteren boven een laagje hete kolen, dan moet je wel zorgen dat het barbecueën veilig en gezond gebeurt. Zorg er onder andere voor dat de barbecue op een stevige ondergrond en uit de wind staat. Verder dien je vlees en vis zo lang mogelijk koel te bewaren en moet je aparte borden en tangen gebruiken voor rauwe en gare producten. Meer tips en uitleg over veilig en gezond barbecueën vind je in de hoedoes Hoe barbecue ik veilig en Hoe barbecue vlees en Hoe barbecue ik vis.

  10. Picknick hygiënisch

    Je eet weliswaar buiten en veelal op de grond, maar ook dan geldt: hou het schoon. Handen wassen dus voordat je je tegoed doet aan al het lekkers. Als er geen stromend water in de buurt is, gebruik dan desinfecterende doekjes.

    Om bederf tegen te gaan, kun je het beste een eetplekje in de schaduw zoeken. Stel etenswaren niet bloot aan de felle zon. Bacteriën vermenigvuldigen zich zo sneller en de kans op bederf en voedselvergiftiging neemt daardoor toe. Probeer etenswaren  zo lang mogelijk koel te houden. Haal dus niet alles in een keer uit de koelbox, maar vul aan als iets op is.

    De meeste potjes, bakjes en flessen zijn voorzien van een deksel of dop. Gebruik die ook. Insecten en ander ongedierte hoeven immers niet van jouw culinaire hoogstandjes mee te genieten.

  11. Drink voldoende

    Zeker niet de meest spannende drank, maar wel een die het beste de dorst lest: water. Zorg dat je tijdens het picknicken beschikt over voldoende drinkwater. Zeker op een warme zomerse dag is het belangrijk om voldoende water te drinken. Je maakt het drinken ervan helemaal verfrissend door verse muntblaadjes, schijfjes citroen of gember eraan toe te voegen. Een koel biertje en een glaasje rosé of witte wijn mogen bij een picknick evenmin ontbreken. Non-alcoholische picknicktoppers zijn smoothies, versgeperste vruchtensappen of vruchtensiropen. 

  12. Ga niet met lege handen naar huis

    Zon onder, uitgepraat en uitgegeten: dan is het tijd om naar huis te gaan. Helaas breekt dan het mindere leuke deel van het picknicken aan: het opruimen. Zorg dat je altijd afvalzakken bij je hebt en stop al het afval daarin. Als er geen vuilnisbak in de buurt staat, neem je het afval mee naar huis. Glas gaat ook weer mee terug. En de restjes…tja, niemand gooit graag eten weg, maar na een picknick kun je de laatste beetjes waarschijnlijk beter in de afvalbak gooien. Tenzij je zeker weet dat de etenswaren niet zijn aangetast door de temperatuurverschillen, dan houdt niets je tegen om thuis de picknick nog eens dunnetjes over te doen.

Do's

  • Knoop aan een picknick een fiets- of wandeltocht vast; heb je meteen je portie lichaamsbeweging voor die dag gehad.
  • Als je wilt barbecueën, ga dan van tevoren na of dat is toegestaan.
  • Neem voldoende drinkwater mee.
  • Bescherm jezelf en gasten tegen zon en insecten.
  • Zorg voor een backup-plan bij slecht weer.

Don'ts

  • Eet niet in de felle zon; etenswaren bederven snel door de warmte.
  • Stal niet alle etenswaren in één keer uit. Je kunt toch niet alles tegelijkertijd eten en buiten de koelbox of –tas bederven etenswaren sneller.

Bron

De boeken Feestmaaltijd voor buiten, Clare Ferguson, Tirion Uitgevers; Picknick, Emma Summer, Veltman Uitgevers: Wannee, Anne Scheepmaker, Uitgeverij J.H. Gottmer.

Meer uitleg