Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Eten & drinken » Dieet » Hoe kan ik vasten en ontgiften

Hoe kan ik vasten en ontgiften

Document acties
  • Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Hoe kan ik vasten en ontgiften
Een paar weken achter elkaar iets té enthousiast gefeest? De gevolgen van weinig slaap, veel drank en ongezond eten zie je terug in de spiegel: doffe huid, wallen en een knellende broek. Om maar niet te spreken van je energielevel, dat ook al naar een dieptepunt is gezakt. Genoeg ervan? Een vastenkuurtje kan een goede start zijn om het tij te keren. Het is wetenschappelijk nooit aangetoond dat zo’n ontgiftingskuur echt werkt, maar sommige mensen zweren erbij. Wil je het eens proberen, bereid je dan goed voor.

Hoedoe door: Irene de Vette

Bekijk het profiel van Irene de Vette
Aantal Hoedoes: 78


Benodigdheden

  • Vruchten- en groentesappen uit de natuurvoedingswinkel of zelfgemaakt met de sapcentrifuge.
  • Voldoende (mineraal)water
  • Doorzettingsvermogen

Stappen

  1. Weet waarom je vast

    Van vasten verlies je wel gewicht, maar val je waarschijnlijk niet duurzaam af, omdat je vooral vocht verliest. Wél kan het een goede start zijn naar een gezonder leefpatroon. Vasten kan je huid verbeteren en je meer energie geven. 

    Conserveringsmiddelen, kleur- en smaakstoffen, alcohol of nicotine, maar ook rook of andere vervuiling zijn stoffen die gifstoffen worden als ze onvoldoende worden afgebroken. Met een ontgiftingskuurtje, ook wel ‘ontslakken’ of ‘detoxen’, reinig je volgens de natuurgeneeskunde je organen als die balans in het lichaam is verstoord. 

    Je kunt ontgiften met een vastenkuur van een paar dagen. Je kunt daarbij ‘watervasten’, ‘sapvasten’ en ‘ avondvasten’. Watervasten is de meest rigoureuze manier: je neemt alleen water tot je. Bij sapvasten drink je water, vruchten- en groentesappen. Doe je aan ‘avondvasten’, dan eet je na het middagmaal geen vast voedsel meer. Veel mensen die regelmatig vasten, lassen af en toe een dagje in en doen één keer per jaar een grotere sapvastenkuur. 

    Omdat je langdurig, intens vasten het beste onder deskundige begeleiding kunt doen, gaat deze hoedoe over ‘mild vasten'. Wil je het heel mild houden, volg dan stap 2 t/m 4; voor een intensievere kuur volg je ook de rest van de stappen.

  2. Elimineer ‘slechte’ voeding, cosmetica, sigaretten en drank

    Al een week voordat je met je kuurtje begint, vermijd je alle junk food. Suiker, gefrituurde snacks, alcohol, vette kazen, steaks: je weet zelf waarschijnlijk wel wat je lichaam geen goed doet. Doe hetzelfde met cosmetica met chemische ingrediënten: vervang deze verzorgingsproducten door natuurlijke alternatieven. Geen sigaretten, dat spreekt voor zich. En cafeïne kun je ook beter even vermijden.

  3. Eet veel vezels, drink water en kruidenthee

    Veel vezels helpen je met detoxen. Je vindt ze in fruit, groente en granen. Eet niet teveel, zeker als je je wilt voorbereiden op een sapkuur. 

    Drink voldoende water om de afvalstoffen weg te spoelen, minimaal anderhalve liter per dag. Thee met kruiden als melkdistel, paardebloem of rode klaver spoelt gifstoffen uit je lever en nieren. 

  4. Ga naar de sauna en neem baden

    Ook via de huid kun je ontgiften. In de sauna zweet je gifstoffen uit. Neem baden met natuurlijke badolie op basis van kruiden en borstel en scrub je huid om doorbloeding en uitscheiding te bevorderen. 

  5. Doe een sapkuur

    Wil je echt wat rigoureuzer vasten, dan volg je eerst stap 2 tot en met 4 en ga je daarna over op alleen vloeibare groente- en fruitsappen en water. Dit doe je zo’n drie tot acht dagen. De sappen bevatten vitamines en mineralen, zodat je toch voedingsstoffen binnenkrijgt.  

    Fruit heeft veel vocht, spoelt de spijsvertering en de nieren en zuivert het bloed. Appels bevatten appelzuur en glacturonzuur die zorgen voor de uitscheiding van afvalstoffen. Cranberry is een goede vochtafdrijver. Citrusvruchten hebben een zuiverend effect op de lever en de galblaas.

    Veel vruchtensappen in een sapkuur zijn gemaakt in combinatie met wortel. Je kunt ze bij de natuurvoedingswinkel kopen of zelf maken met de sapcentrifuge.

  6. Breek je vasten

    Val na een paar dagen vasten niet meteen aan op een grote maaltijd. Je krijgt er geheid buikpijn van. Eet eerst wat sappig fruit. Vier uur later kun je een kleine maaltijd zoals een salade of gestoomde groenten eten. De dag erna kun je weer normaal eten, maar verval niet meteen in je oude patroon. Waarschijnlijk heb je meer energie en voel je je beter: dat effect wil je niet direct teniet doen.

Do's

  • Blijf water drinken, ook al krijg je veel vloeistoffen in de vorm van sap binnen. Water blijft de beste reiniger en hiermee kun je bijwerkingen als hoofdpijn of misselijkheid tegengaan.
  • Neem genoeg rust. Je lichaam is druk bezig met detoxen en met voldoende slaap kun je dit proces versnellen.
  • Blijf genoeg bewegen, maar ga niet volop sporten. Je verbranding moet je op gang houden met wandelen of yoga, maar voor zwaar sporten krijg je niet genoeg energie binnen.

Don'ts

  • Ga niet rigoureus (water)vasten zonder deskundige begeleiding. Je kunt dit bijvoorbeeld in een kuuroord doen.
  • Begin niet aan een vastenkuur tijdens zwangerschap, ziekte of een stressvolle periode. Je hebt minder energie dan anders.
  • Vast niet te lang. Op den duur gaat je lichaam waardevol spierweefsel afbreken en sap bevat niet alle voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft.

Bron

o.a.Sapvasten & ontgifting, Steve Meyerowitz, Panta Rhei, ISBN9076771812

Meer uitleg

Groene Smoothies

door Maurits van de Kamp op 05-08-2011 13:51
Zo uitgebreid heb ik het nog niet beschreven gezien, goed verhaal. :) Voor mij is de drempel van groentesapjes altijd vrij hoog. Ik ben sowieso een beroerde groente-eter (of drinker). Als vervanging daarvan waren "Groene Smoothies" wel een openbaring voor mij als zoetekauw. :)

Sap vasten

door GondaDe de Maat op 22-09-2012 09:45
Vorig jaar september heb ik in Turkije een sapvasten kuur van 8 dagen gevolgd. Dit was mij zeer goed bevallen. Zelfs mijn diabeteslevel was verlaagd en dat resulteerde weer in het feit dat ik nu geen medicijnen hoeft in te nemen. Ook mijn Cholesterol was verlaagd, helemaal top. Maar waar ik bang voor was na de kuur is gebeurd. Ik ben nog niet alle kilo's die ik kwijt was aangekomen, maar ik ben wel hard op weg. Voor al dat lekkere eten ben ik uiteindelijk toch gezwicht. Nu ben ik weer zover dat aan al dat vele eten een halt aan geroepen moet worden en ben ik gemotiveerd genoeg om weer een kuur te volgen. Ik weet alleen nog niet of ik dit thuis ga doen of dat ik weer een kuuroord op ga zoeken. Deze site heeft mij aan het denken gezet. Als ik dit thuis ga doen, dan moet ik over een gezonde basis discipline beschikken en er voor zorgen dat ik niet in de verleiding kom. De uitleg en de recepten op deze site spreken mij zeer aan. Nu nog een moment vinden om te starten. Bedankt voor deze prettige uitleg.
Hoedoeners in de spotlight
Erik Weijers
Lid sinds: 26 maart 2008
Aantal Hoedoes: 42
Noortje van Dorp
Lid sinds: 9 mei 2008
Aantal Hoedoes: 125
Irene Herbers
Lid sinds: 7 mei 2008
Aantal Hoedoes: 54
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!