Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Eten & drinken » Drank » Cocktails » Hoe maak ik een cocktail

Hoe maak ik een cocktail

Document acties
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe maak ik een cocktail
Wie op feestjes cocktails serveert, maakt vrienden voor het leven. Sophisticated, fun en feestelijk: kleurrijke mixdrankjes hebben nét dat beetje meer dan wijn of bier. En het leuke is, voor elke smaak en voor elk moment kun je een andere cocktail mixen. Leer de basics, experimenteer en shake it, baby!

Hoedoe door: Irene de Vette

Bekijk het profiel van Irene de Vette
Aantal Hoedoes: 78


Benodigdheden

  • sterke drank (wodka, whiskey, gin, rum, cointreau)
  • sappen, siropen en frisdrank
  • ijs
  • shaker, mengbeker, menglepel, muddler, strainer
  • cocktailglazen
  • zout, suiker

Stappen

  1. Ken je klassiekers

    Cocktails beleefden hun hoogtepunt in de jaren ’20 en ’30 van de vorige eeuw. Ze roepen beelden op van gangsters, jazzmuziek en clandestiene kroegen. Tijdens de Amerikaanse drooglegging was illegaal gestookte drank verre van lekker en moesten andere ingrediënten die weinig subtiele smaak verdoezelen. Over de oorsprong van het woord ‘cocktail’ bestaan veel legenden: de één zegt dat het verwijst naar ‘cock-tailed’ paarden (niet-raszuivere paarden net als de gemixte, niet-zuivere drankjes), de ander zegt dat het een afleiding is van het Franse ‘coquetier’ (eierdopje). Hoe dan ook: er werd ooit een mix van sterke drank, suiker en bitters mee bedoeld. Tegenwoordig is het een verzamelnaam voor een mix van twee of meerdere (alcoholische) dranken, aangevuld met bijvoorbeeld suiker, munt of vers fruit. Bekende klassiekers zijn de Bloody Mary, Martini, Manhattan, Caipirinha, Mojito en Gin Fizz.

  2. Schaf de basisuitrusting aan

    Een echte bartender kan niet zonder een cocktailshaker. Een cobbler shaker is de bekende chromen variant, waarbij de zeef in het deksel is ingebouwd. Een Boston shaker bestaat uit een hoog dik glas, dat je bovenop een beker van roestvrij staal zet om de vloeistoffen te schudden. Het glas kan ook als mengbeker dienst doen. Je hebt er sowieso één nodig (ca 450 ml). Daarnaast een hawthornstrainer (een speciale zeef die op de shaker past), waarmee je citroenpitjes etc. uit je drankje houdt. Een maatbeker (ook wel jigger) gebruik je om de hoeveelheden drank precies af te passen. Maatlepels en een lange menglepel zijn ook onmisbaar. Voor het snijden van fruit en schilletjes heb je een scherp mesje en een snijplank nodig. Een vruchtenpers dient voor het uitpersen van vers sap. En roerstaafjes (muddlers) met een bol aan het eind om suiker of munt fijn te wrijven. En om je cocktail af te maken: cocktailprikkers, rietjes, servetten en onderzetters.

  3. Haal de basisingrediënten in huis

    Veel cocktails hebben een onverdunde sterke drank als basis (wodka, gin, rum, etc.), waar een scheut van een andere drank of likeur (cointreau, bitters, vruchtensappen) aan wordt toegevoegd. Koop om te beginnen een paar flessen van een goed merk (inferieure smaak kun je niet ‘wegmoffelen’ met zoete mixjes). Een goede basisvoorraad bevat gin, wodka, rum (wit en donker), tequila, whisky en cognac. Daarnaast likeuren als cointreau, triple sec en kruidenbitters als Dom Bénédictine. Sommige cocktails vragen om bitteressences als Angostura, andere om siropen als grenadine. Tot slot vruchtensappen, sodawater, cola, tonic, ginger ale en andere frisdrank.

    Verder heb je ijs nodig, veel ijs, liefst zo helder mogelijke blokjes. Bewaar ze in een ijsemmer en gebruik een tang om ze uit de emmer te halen. Als je voor een recept gecrusht ijs nodig hebt, doe je de blokjes in een plastic zak en sla je er hard op met bijvoorbeeld een deegroller. Heel fijnmalen in de blender kan ook; controleer wel even of jouw blender hiervoor geschikt is.

    Bij veel cocktails maak je gebruik van vers fruit (vers citroen- of limoensap, geblende mango’s of kokosmelk. Verder heb je nodig: suiker, zout en (ter garnering) munt, groene cocktailolijven, stukjes vers fruit of cocktailkersen.

  4. Gebruik de juiste glazen

    Natuurlijk is het leuk om elk type cocktail in het juiste glas te serveren, maar belangrijker is: hou het glaswerk brandschoon! Na het afwassen poets je het glas op met een glazendoek. Daarnaast moet je voor koudgeserveerde cocktails het glas koelen door het in de koelkast/vriezer te zetten of er ijsblokjes in te laten walsen. Een klassieke martini gaat in een kegelvormig cocktailglas met een lange steel, in een whiskyglas doe je cocktails ‘on the rocks’ (over ijs uitgegoten), longdrinkglazen (of Collinsglazen) zijn hoog en smal en voor warme cocktails gebruik je een hittebestendig grogglas. 

  5. Zet alles klaar

    Net als met koken, staat of valt je bartender-performance met een goede voorbereiding. Leg daarom alles klaar, koel je glazen en houd ijs in een ijsemmer binnen handbereik. Een spoelbak, roestvrijstalen werkoppervlak en een ruwe mat tegen uitglijden zijn ideaal.

  6. Leer de basislingo en de technieken

    Wil iemand een cocktail ‘on the rocks’, dan betekent dat ‘uitgegoten over ijs’. ‘Straight up’ betekent dat gemengd en geserveerd zonder ijs. Een shooter is een shot drank in een borrelglas die je in een keer achteroverslaat. 

    ‘Shaken’ doe je in de cocktailshaker, zo’n 8 tot 10 seconden stevig, of tot de beker koud aanvoelt. Daarna zeef je de inhoud (‘strainen’) en laat je ijs of andere vaste stoffen achter. 

    Gebruik je vloeistoffen die makkelijk samengaan zonder het drankje troebel te maken, dan kun je volstaan met goed roeren (ca. 20 seconden) en daarna te zeven in cocktailglazen.

    Een cocktail ‘builden’ betekent hem rechtstreeks in het glas maken. Als je begint met de zwaarste ingrediënten en vervolgens over de bolle kant van een lepel de overige lagen uitschenkt, blijven ze op elkaar liggen: dat heet ‘layeren’. Als je munt of andere ingrediënten eerst op de bodem van een glas fijnwrijft, noem je dat ‘muddlen’. 

    Meet de ingrediënten altijd nauwkeurig uit met je maatglas. Oefen, oefen, oefen met diverse recepten (en kijk nog eens hoe Tom Cruise het deed in de film ‘Cocktail’). Voor je het weet ben je een volleerde mixmaster.


Do's

  • Doe als eerste de goedkoopste ingrediënten, zoals vruchtensap, in de shaker. Als je je vergist in de hoeveelheden gaat er weinig (dure) sterke drank verloren.
  • Serveer cocktails meteen, ze schiften als je ze laat staan
  • Maak je shaker en mengbeker altijd meteen schoon. Suiker en siroop wordt snel kleverig: veel werk om later schoon te maken.
  • Ga je aan de cocktails? Onthoud dat (suikerrijke) cocktails veel alcohol bevatten, ook al drink je ze weg als water. Cocktails moet je nippen. Als je dorst hebt, drink je water of sap.

Don'ts

  • Schud nooit koolzuurhoudende drankjes
  • Gebruik ijsklontjes nooit twee keer, gebruik schoon ijs.

Bron

O.a. Het Cocktail Handboek, Maria Costantino, Atrium, 2002
Hoedoeners in de spotlight
Lisette Kreischer & Merel van der Lande - Veggie in Pumps
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
Renate Boogvrouw
Lid sinds: 11 april 2008
Aantal Hoedoes: 15
Irene Herbers
Lid sinds: 7 mei 2008
Aantal Hoedoes: 54
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!