Hoe mix ik een Bloody Mary
Document acties
- Tijdshoeveelheid 10 minuten
- Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Benodigdheden
- IJsklontjes
- 2 delen wodka
- 5 delen tomatensap
- ½ theelepel citroensap
- 2-3 druppels Worcestershire sauce
- 1-2 druppels tabasco (of meer als je pittig lekker vindt)
- 1 snufje zout
- 1 snufje zwarte peper
- Ter garnering: stengel bleekselderij (met blaadjes)
Stappen
-
Ken je klassiekers
In 1921 zag Bloody Mary het levenslicht: ze werd voor het eerst geschonken in Harry’s Bar in Parijs. Het drankje was niet nieuw, de naam wel. De barman, Fernand Petiot, associeerde de bloedrode kleur van het drankje met de bijnaam van Queen Mary van Engeland. Anderen menen dat hij het drankje naar de beroemde actrice Mary Pickford noemde. Toen Petiot rond 1934 in het St Regis Hotel kwam werken, heette de cocktail ‘Red Snapper’. De baas van het hotel, John Jacob Astor, vond ‘bloody’ namelijk te onbeschoft voor zijn klanten. Toch werd deze naam populair. In deze tijd werd er ook voor het eerst tabasco aan de cocktail toegevoegd.
-
Bouw (build) je drankje op
Schenk de tomatensap, citroensap en de wodka in een voor tweederde met ijs gevuld longdrinkglas. Je kunt ook alle ingrediënten in een shaker doen en, na flink schudden, de cocktail boven een zeef in een longdrinkglas uitschenken.
-
Voeg naar smaak specerijen toe
Voeg Worcestershire sauce, tabasco, zout en peper toe en roer. Houd de hoeveelheden in het recept aan, maar gebruik iets meer als je van pittig houdt. Liever zachte smaken? Gebruik dan minder.
-
Versier en serveer
Voeg ter garnering een stengel bleekselderij toe, of doe een schijfje citroen aan het glas. Geef er in het laatste geval een roerstaafje bij.
-
Varieer en verander
Net als bij andere cocktails kun je gaan variëren zodra je de klassieke receptuur kent. Gebruik bijvoorbeeld citroenwodka. Of, als je van pittig houdt, een beetje wasabipasta of mierikswortel. Vind je het stom om een grote steel selderij te serveren, dan kun je ook citroenpartjes of gevulde olijven gebruiken.
Do's
- Pas de Bloody Mary aan op je smaak. Houd je van pittig? Voeg een paar extra druppels tabasco toe. Altijd eerst proeven voor je extra pit toevoegt!
Don'ts
- Heb je een echte kater? Drink dan vooral water om ‘m te bestrijden. Meer alcohol stelt de effecten van alcohol hoogstens even uit.