Hoe mix ik een Margarita
Document acties
- Tijdshoeveelheid 5 minuten
- Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Benodigdheden
- IJsklontjes
- 2 delen gold tequila
- 1¼ deel triple sec of Cointreau
- ¾ deel limoensap
- limoenpartje
Stappen
-
Ken je klassiekers
Net als bij eigenlijk alle klassieke cocktails, zijn verhalen over de herkomst van de Margarita uiteenlopend. De een zegt dat de muze van het drankje de Amerikaanse actrice Marjorie King was. Ze was allergisch voor alcohol, maar de barman van de Mexicaanse rancho waar ze verbleef ontdekte dat ze wel tegen tequila kon. Hij mixte het drankje en noemde het Margarita (Spaans voor Marjorie). De ander beweert dat Margaret Sames, een bareigenares in Acapulco het drankje verzon, als eleganter alternatief op tequilashots. Weer een ander denkt dat het drankje in Tijuana bedacht werd door een barman die het naar actrice Rita Hayworth vernoemde, wiens echte naam Margarita Cansino was. Een soortgelijk drankje zonder naam, werd trouwens al jaren in Mexico gedronken.
-
Koel het glas
Voor een klassieke Margarita gebruik je een champagnecoupe of een variant daarvan, het Margaritaglas. Koel het glas door er ijsklontjes in rond te walsen, of leg het van te voren in de vriezer.
-
Maak het zoutrandje
Strooi een laagje zout op een schoteltje, wrijf de rand van het glas in met een limoenpartje en doop het vervolgens in het zout.
-
Shake
Vul de shaker voor de helft met ijsklontjes. Schenk het limoensap, de triple sec of Cointreau en tequila erin. Schud flink en schenk de cocktail over een zeef in het glas. Kijk uit dat je het zoutrandje niet raakt. Serveer naar voorkeur met gecrusht ijs. Versier met een limoenpartje aan de rand van het glas.
-
Varieer!
Heb je het klassieke recept onder de knie, dan kun je vele variaties maken. Niet de mierzoete ijsprut uit de blender die vaak voor Margarita moet doorgaan, maar wil je de cocktail iets zoeter, dan kun je wat suikersiroop meeshaken. Je kunt ook geblend fruit als aardbeien, mango of bosbessen toevoegen. Verder bestaat er een Orange Margarita, met sinaasappelsap en Cointreau. De Royal Margarita bevat Grand Marnier. De Blue Margarita wordt gemengd met Blue Curaçaolikeur.
Do's
- Gebruik tequila van een goede kwaliteit.
Don'ts
- Gebruik geen kant-en-klare margaritamixen. Die zijn mierzoet en gewoon niet lekker.