Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Eten & drinken » Drank » Koffie & thee » Hoe maak ik de perfecte espresso
4

Hoe maak ik de perfecte espresso

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 20 minuten
  • Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Hoe maak ik de perfecte espresso
Een gewoon kopje koffie zetten, dat kunnen we (bijna) allemaal. Het maken van een perfecte espresso is echter een heel ander verhaal! Wanneer je een Italiaan vraagt naar de perfecte espresso, dan zal duidelijk blijken dat het zetten van een lekkere espresso een echte kunst is. Het is dan ook niet voor niets dat dit kleine kopje koffie door Barista’s, ‘Meesters’, gemaakt wordt. Lees hier hoe jij Barista in je eigen keuken kunt worden en dé perfecte espresso kunt maken!

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

  • Goed espressoapparaat
  • Melange van Arabica en Robusta koffiebonen
  • Oefening
  • Magnetron
  • Espressokopjes
  • Koffiebonenmaler (optioneel)
  • Weegschaal (optioneel)

Stappen

  1. Schaf de juiste apparatuur aan

    Voor het maken van een goede espresso heb je goede apparatuur nodig. Een goed espressoapparaat is in staat om negen bar aan druk te leveren om het water door de koffie te persen. Ook kan het apparaat het water op de juiste temperatuur – tussen de 85 en 95 graden Celsius – brengen.

    Vul het apparaat met water en zet het direct aan, het kan zijn dat het nog op moet warmen. Als je het apparaat niet zo vaak gebruikt, dan kan het verstandig zijn het eerst ook even zonder koffie door te laten lopen.

  2. Zoek een lekkere melange uit...

    De smaak van een espresso valt of staat met de gebruikte melange, het mengsel van gebruikte koffiebonen. De melange die jij kiest is helemaal afhankelijk van je smaak, maar je kunt beginnen met een melange van Arabica bonen en Robusta bonen, waarbij 70% Arabica en 30% Robusta bonen gebruikt worden.

  3. ...of maak je eigen melange

    Als je liever met het maken van een eigen melange experimenteert, dan kun je ook zelf je koffiebonen malen, precies in de samenstelling die jou lekker lijkt. Gebruik hiervoor een koffiebonenmaler. Je hebt voor één kopje espresso ongeveer 7 gram koffie nodig. Maak liever niet teveel; het bewaren van gemalen koffie komt de smaak niet ten goede.

  4. Vul de filterdrager

    Neem de filterdrager uit het apparaat en vul deze met de gemalen koffie. Druk de koffie goed aan en vul de filterdrager indien mogelijk nog verder aan. Het water moet straks echt door de koffie geperst worden, dus het is niet de bedoeling dat het er zo doorheen kan lopen. Dan krijg je namelijk niet de sterke, kenmerkende espressosmaak. Zet de filterdrager weer terug in het apparaat.

  5. Verwarm je kopje voor

    Een echte, lekkere espresso hoort in een voorverwarmd kopje. Verwarm daarom je kopje voor in de magnetron, voordat je de espresso erin giet. Dan kun je er ook zeker van zijn dat je koffie langer op de juiste temperatuur blijft en het schuimlaagje mooi intact blijft.

  6. Maak je espresso

    Zet je voorverwarmde kopje onder het apparaat en druk op de startknop. Je kopje loopt nu vol met een heerlijke, bijna zwarte koffie. Je espresso is klaar!

  7. Maak het apparaat schoon

    Als je het espressoapparaat gebruikt hebt, kun je het het beste ook direct schoonmaken. Kijk in je handleiding welke onderdelen je los kunt halen en reinig deze met warm water. Gebruik alleen zeepsop als dit ook in de handleiding van het apparaat wordt aangeraden!

Do's

  • Probeer wat verschillende melanges uit en vind jouw unieke smaak
  • Investeer in een goede espressomachine
  • Maal de bonen ook eens zelf fijn met een koffiemolen
  • Volg een opleiding om een echte Barista te worden!
  • Een espresso is een prima basis voor bijvoorbeeld cappuccino; probeer die ook eens zelf te maken!
  • Sluit de koffiebonen die je niet nodig hebt weer goed af in de bijgeleverde zak
  • Gebruik speciale espressokopjes

Don'ts

  • Bespaar niet op de aanschaf van een espressoapparaat
  • Bewaar geen gemalen koffiebonen
  • Laat het water niet aldoor in het apparaat zitten, maar gebruik altijd vers water

Bron

Artikel 'Maak de perfecte espresso!' door Adine Versluis in Boretti Magazine, winter 2008.

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Susanne Biemans
Lid sinds: 14 mei 2008
Aantal Hoedoes: 9
Gigi Schuiten
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
Bastienne Wentzel
Lid sinds: 9 juni 2008
Aantal Hoedoes: 59
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!