Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Eten & drinken » Koek en gebak » Hoe maak ik stroopwafels
4

Hoe maak ik stroopwafels

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 30 minuten
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe maak ik stroopwafels
Stroopwafels werden voor het eerst gemaakt in 1784. Ruim twee eeuwen later worden ze nog steeds met plezier gegeten. Zelf stroopwafels maken gebeurt niet zo vaak meer. Dat is jammer, want het is helemaal niet zo moeilijk en wel heel erg lekker. Met dit recept tover je binnen een handomdraai een stapel stroopwafels op tafel.

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

  • 225 gram bloem
  • 150 gram roomboter
  • 150 gram keukenstroop
  • 100 gram rietsuiker
  • 2 eetlepels bruine basterdsuiker
  • 1 ei
  • 1 eetlepel melk
  • 1 theelepel kaneel
  • Snufje zout
  • Mengkom
  • Steelpannetje
  • Garde
  • Wafelijzer
  • Scherp mes
  • Zeef
  • Lepel

Stappen

  1. Maak de stroop

    Doe de keukenstroop samen met de basterdsuiker in het steelpannetje en zet dit op een laag vuur. Voeg 50 gram boter toe terwijl je door het mengsel roert. Laat de boter langzaam smelten. Blijf rustig roeren, tot zich na ongeveer een kwartier een dikke stroop gevormd heeft. Dit wordt de vulling van je stroopwafel.

  2. Meng de suiker en de boter

    Laat de roomboter smelten en doe dit in de grote mengkom. Voeg de rietsuiker toe en klop de suiker en boter met een garde tot een romig geheel. Ga net zolang door tot het een gelijkmatig mengsel is.

  3. Maak het deeg

    Klop vervolgens het ei los en klop dit samen met de melk door het mengsel dat je net gemaakt hebt. Zorg er weer voor dat je een gelijkmatig mengsel krijgt. Als alles niet goed door elkaar zit, dan vormen zich klontjes die de smaak van je stroopwafel niet ten goede komen. Als alles goed gemengd is, zeef je de bloem, de kaneel en het snufje zout en kneed je dat goed door de rest van het mengsel. Laat het deeg 30 minuten rusten.

  4. Bak de wafels

    Zet het wafelijzer aan, zodat het vast op kan warmen. Als het deeg een half uur gerust heeft, kun je het in porties verdelen. Maak balletjes die ongeveer even groot zijn als een pingpongballetje. Zodra het ijzer heet genoeg is, leg je een balletje in het midden van het ijzer en druk je het voorzichtig dicht. Houd het ijzer ongeveer 30 seconden dicht. Daarna kun je de wafel er voorzichtig uithalen.

  5. Maak stroopwafels

    De wafel die je nu gemaakt hebt, is ongeveer twee keer zo dik als een stroopwafel hoort te zijn. Als de wafel nog warm is, snijd je hem daarom met een scherp mes doormidden. Gebruik de punt van het mes. Besmeer vervolgens één van de helften met een dun laagje stroop. Druk de andere helft er bovenop en laat de stroopwafel afkoelen. Eet smakelijk!

Do's

  • Gebruik een wafelijzer, dat werkt extra makkelijk. Je kunt de koeken ook in de pan bakken, maar dat wordt snel een smeerboel
  • Warm de wafels voor het eten even op, dan smaken ze extra lekker

Don'ts

  • Loop niet weg zodra je de wafels in het wafelijzer hebt; ze hoeven maar heel even te garen

Bron

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Irene Herbers
Lid sinds: 7 mei 2008
Aantal Hoedoes: 54
Marieke van Oosterhout
Lid sinds: 31 maart 2008
Aantal Hoedoes: 24
F. Nelissen
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 23
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!