Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Eten & drinken » Vegetarisch » Hoe maak ik vegetarische lasagne met spinazie

Hoe maak ik vegetarische lasagne met spinazie

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 70 minuten
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Lasagne is typisch zo’n gerecht waar je makkelijk mee scoort. Terwijl jij je gasten ontvangt, doet de oven het werk. Een dampende schotel laagjes stevige pasta met daartussen zachte vulling, gesmolten kaas erbovenop... wie wil er nog een beetje? Goede lasagne vergt wat voorbereiding, maar het maakt niet veel uit of je voor vier of tien man kookt. En met deze vegetarische variant met spinazie maak je vegetariërs en niet-vegetariërs blij!

Hoedoe door: Irene de Vette

Bekijk het profiel van Irene de Vette
Aantal Hoedoes: 78


Benodigdheden

  • Voor 4 personen
  • Rechthoekige ovenschaal
  • 10-12 lasagnebladen (vers, gedroogd of voorgekookt), 250 gr droog
  • 500-600 gr spinazie (liefst vers) of diepvries, ontdooid en uitgelekt
  • 1 rode ui, fijngesnipperd
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 1 eetlepel olie
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 500 gram tomaten, ontveld of blokjes uit blik
  • 1 theelepel oregano
  • zout, peper
  • bechamelsaus (50 gr boter, 50 gr bloem, 6 dl kokende melk, snufje nootmuskaat, zout)
  • 1 bol mozzarella, in dunne plakjes
  • 100 gr Parmigiano Reggiano (Parmezaanse kaas)

Stappen

  1. Ken je klassiekers

    Lasagne (enkelvoud lasagna) is de Italiaanse naam van de pastaplakken, die meestal in een formaat van 10x15 worden verkocht. Het beroemde laagjesgerecht noemen we in Nederland ook zo, al zeggen we ook ‘lasagna’, maar in Italië heet het ‘lasagne al forno’ (uit de oven). Oorspronkelijk komt lasagne uit Emilia-Romagna en midden-Italië en wordt het gemaakt met voorgekookte plakken lasagne, een bolognesesaus met gehakt, een bechamelsaus met nootmuskaat en Parmezaanse kaas. 

    Hoewel je de Italianen niet al te vaak op vegetarische eetgewoonten kunt betrappen, bestaat er een traditionele vegetarische variant in Toscane. De gehaktsaus wordt vervangen door een eenvoudige saus van tomaten en basilicum. 

    Italianen – puristen als ze zijn – experimenteren niet zoveel met traditionele recepten, dus varianten vind je vooral buiten Italië. Maar juist door de laagjes en de saus kun je er alle kanten mee op. Bijvoorbeeld met spinazie!

  2. Maak de tomaten-spinaziesaus

    Was verse spinazie grondig en smoor hem zo’n 3 minuten in weinig water. Laat schrikken onder koud water en druk goed uit in een zeef. Snijd de spinazie daarna fijn. Ook ontdooide diepvriesspinazie moet je even laten uitlekken in een zeef.

    Verhit de olie op matig vuur en fruit de ui en de knoflook tot ze glazig zijn. Zet het vuur lager, voeg de tomatenpuree toe en bak dit even mee. Voeg de spinazie toe en stoof dit ook even mee.

    Pureer de tomaten (of gebruik de tomatenblokjes uit blik) en voeg ze toe. Breng op smaak met oregano, zout en peper. Laat alles op zacht vuur een kwartiertje inkoken. De saus mag niet té vloeibaar zijn.

  3. Maak de bechamelsaus

    Je kunt ‘m uit een potje halen, maar bechamelsaus (salsa besciamella in het Italiaans) is helemaal niet zo moeilijk te maken. Zolang je maar rustig roert. Smelt de boter op matig vuur. Roer de bloem er met een garde door en kook al roerend 1 minuut. De bloem mag niet bruin worden. Neem de pan van het uur en voeg de hete melk er lepel voor lepel aan toe. Blijf rustig roeren tot alle melk is opgenomen. Zet de pan dan weer terug op het vuur, voeg een snufje zout en wat nootmuskaat toe en blijf 2-3 minuten roeren tot de saus dikker wordt. 

  4. Bereid de lasagnevellen voor

    De meeste pasta moet je eerst voorkoken. Hij gaart daarna in de oven verder. Er bestaan ook vellen die al zijn voorgekookt (en die je dus meteen kunt gebruiken). 

    Gebruik je de niet-voorgekookte variant, kook ze dan zo’n 7 minuten in ruim kokend water (met zout) en haal ze er voorzichtig met een schuimspaan uit. Dompel ze in een kom koud water. Leg ze op een schone theedoek te drogen en draai ze een keer om. 

  5. Bouw de lasagne op

    Verwarm de oven alvast voor op 180 °C.

    Neem de ovenschaal en schep er een lepel bechamelsaus op en verdeel het met de achterkant van de lepel gelijkmatig over de bodem. Dan een laagje pasta. Zorg ervoor dat je de hele bodem bedekt, maar dat de pastabladen elkaar niet overlappen. Dan een laagje tomatensaus en wat plakjes mozzarella. Daaroverheen strooi je een dun laagje kaas. Vervolgens weer een beetje bechamelsaus, pasta, een laagje tomatensaus, mozarella en kaas. Herhaal dit tot je bijna bij de bovenrand bent. Zorg dat je altijd eindigt met een laagje tomatensaus. Strooi geraspte Parmezaanse kaas over de bovenste laag en zet de schaal in de oven.

  6. Serveer de lasagne

    Na ongeveer 30 tot 40 minuten is de lasagne klaar. Hij moet flink bubbelig zijn, met bovenop een mooi verkleurde, goudbruine laag kaas. Haal de schaal uit de oven. Gloeiend heet, dus gebruik dikke ovenhandschoenen! Snijd de lasagne in gelijke porties, zorg ervoor dat je alle lagen goed lossnijdt. Gebruik een taartschep om de lasagne in mooie gelijkmatige stukken te serveren. Doe dat voorzichtig, zodat de lagen niet uit elkaar vallen. 

  7. Experimenteer en durf!

    Zolang je voldoende saus hebt om de pastavellen lekker zacht te maken, kun je eindeloos experimenteren met lasagne. Met spinazie en champignons, een laagje mozzarella, geitenkaas, feta, ricotta, tomatenplakjes, maar ook met (voorgekookte) pompoenplakjes, courgette, aubergine of broccoli. Je kunt er ook pijnboompitten doorheen doen.

Do's

  • Gebruik alleen de beste ingredienten. Het liefst pasta op basis van eieren, verse pasta (vind je in het koelvak van de supermarkt), verse spinazie, buffelmozzarella en Parmigiano Reggiano.

Don'ts

  • Laat de pastavellen niet onbedekt. De pasta wordt gaar door de saus. Is dit niet het geval, dan blijven ze hard.
  • Val niet meteen aan. Lasagne die net uit de oven komt is gloeiend heet, even laten afkoelen dus!

Bron

Gerecht is onder meer afgeleid van Mark Bittman’s spinazielasagne in de New York Times

Meer uitleg