Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Eten & drinken » Wereldkeuken » Aziatisch » Hoe maak ik zelf lekkere satésaus
4

Hoe maak ik zelf lekkere satésaus

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 10 minuten
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe maak ik zelf lekkere satésaus
Verpest je je Aziatische gerechten liever niet met die droge satésaus uit potjes? Met dit recept maak je in een handomdraai zelf pindasaus van pindakaas. Makkelijk, snel en vooral heel erg lekker.

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

  • 6 eetlepels pindakaas
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 2 eetlepels ketchup
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel suiker
  • 2 theelepels djahé (gemalen gemberwortel)
  • 1 theelepel sambal oelek
  • Klein bouillonblokje
  • Snufje zout
  • Water
  • Melk
  • Knoflookpers
  • Lepel
  • Pannetje

Stappen

  1. Doe de ingrediënten in de pan

    Schep de pindakaas in het pannetje en pers hierboven 2 flinke teentjes knoflook uit. Voeg vervolgens de ketjap, ketchup, djahé, sambal, zout en de suiker toe. Je kunt alle ingrediënten gewoon, in willekeurige volgorde, in de pan doen. Verkruimel als laatste het bouillonblokje boven het mengsel.

  2. Voeg de melk toe

    Zet het vuur laag aan en giet wat melk door de saus. Roer de melk er goed doorheen en herhaal dit proces tot de saus glad en vloeibaar genoeg is.

  3. Verhit de saus

    Blijf door de saus roeren en laat deze langzaam warm worden. Zet het vuur niet te hoog, dan kan de saus snel te dik worden en koekt deze aan. Aangekoekte pindasaus laat zich niet makkelijk verwijderen, dus dit kun je beter voorkomen.

  4. Breng de saus verder op smaak

    Zodra de saus enigszins op temperatuur is, proef je of deze al naar je zin is. Als je merkt dat hij niet scherp genoeg is, kun je wat sambal toevoegen. Als je de karakteristieke pindasaussmaak mist, dan kun je op gevoel nog wat van de andere ingrediënten toevoegen. Extra knoflook en pindakaas zijn vaak niet nodig.

  5. Verwarm de saus nog even

    Als de smaak van de saus naar je zin is, dan verwarm je de saus nog even goed door, terwijl je continu blijft roeren. Zo kunnen de smaken van de ingrediënten nog goed intrekken. Haal de saus pas van het vuur als je deze ook direct kunt opdienen.

    Eet smakelijk!

  6. In de magnetron

    Je kunt deze saus eventueel ook in de magnetron maken. Dan ga je op dezelfde wijze te werk, maar gebruik je een magnetronbestendige schaal. Zet de schaal met alle ingrediënten, inclusief de melk, afgedekt in de magnetron. Schakel deze twee minuten in op 700 watt en roer de saus daarna goed door. Als de saus nog wat dikkig is, kun je wat extra water toevoegen. Zet de saus daarna nog een keer een minuutje in de magnetron, zodat hij helemaal goed warm is. Na nogmaals doorroeren kan de saus geserveerd worden.

Do's

  • Houd je van pittige pindasaus? Voeg dan gerust een eetlepel sambal toe, in plaats van een theelepel
  • Proef de saus regelmatig en breng deze verder op smaak als dat nodig is
  • Je kunt deze saus ook invriezen. Het makkelijkste is om alle ingrediënten, inclusief de melk bij elkaar te doen, dat goed door te roeren en het daarna in te vriezen. Op het moment dat je de saus wilt gebruiken, voeg je wat melk toe en verhit je de saus

Don'ts

  • Laat de saus niet erg inkoken, dan wordt hij dik en klonterig