Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Eten & drinken » Wereldkeuken » Hoe maak ik Surinaamse roti

Hoe maak ik Surinaamse roti

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 45 minuten
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe maak ik Surinaamse roti
Suriname staat niet alleen bekend om haar prachtige natuur en heerlijke temperaturen, maar ook om de heerlijke roti. Dit smakelijke gerecht kan gegeten worden in combinatie met kousenband en masala kip, maar past eigenlijk overal goed bij.

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

  • 500 gram zelfrijzend bakmeel
  • 300 ml water
  • 75 gram gele spliterwten
  • 15 gram zout
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel komijnzaad
  • 1 Madame Jeanette-peper (een gele chilipeper, verkrijgbaar in de toko)
  • Snufje bloem
  • Kom
  • Pan
  • Keukenmachine
  • Mes
  • Koekenpan
  • Olie
  • Deegroller

Stappen

  1. Kneed het deeg

    Doe het zelfrijzend bakmeel in een kom en maak hier een kuiltje in. Giet het water en het zout erin en kneed het geheel tot een soepel deeg. Je kunt hier eventueel ook de broodbakmachine voor gebruiken. Zet deze dan op het programma 'kneden', of 'deeg'.

  2. Kook de erwten

    Zet een pan water op het vuur en kook daarin de erwten ongeveer 20 tot 25 minuten. De erwten moeten net gaar zijn. Ze mogen niet te gaar zijn, maar zeker ook niet te hard. Zodra ze goed zijn, kun je ze uit laten stomen. Laat ze niet in het water staan.

  3. Maak de kruidenmix

    Snijd de Madame Jeanette-peper en knoflook in stukjes en doe dit, samen met het komijnzaad en de erwten in de keukenmachine. Hak alles goed fijn, tot het een mooie geelgekleurde kruidenmix is.

  4. Maak de roti

    Maak vervolgens balletjes van het deeg. Uit deze hoeveelheid deeg kun je er ongeveer 12 maken. Druk met je duim in elk balletje en vul het balletje met de kruidenmix. Knijp het balletje vervolgens weer dicht en kneed het nog even goed. Rol de bal vervolgens uit tot een platte pannenkoek. Bestuif hiervoor het aanrechtblad en gebruik een deegroller.

  5. Bak de roti

    Verhit vervolgens wat olie in de pan en bak de roti hierin mooi goudbruin. Gebruik niet te veel olie, dan worden ze vet. Heb je toch iets te veel gebruikt, laat de roti dan even uitlekken op een stukje keukenpapier.

    Serveer de roti bij masala kip of een andere lekkernij. Eet smakelijk!

Do's

  • Roti smaakt ook lekker met banaan of andere vruchten
  • Maak direct een flinke voorraad en vries in wat je over hebt
  • Maak ook eens roti als hapje tussendoor, bijvoorbeeld met kruidige geitenkaas

Don'ts

  • Koop roti niet kant-en-klaar, dat is vaak veel taaier en heeft lang niet zoveel smaak

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Adine Faber-Versluis
Lid sinds: 5 april 2008
Aantal Hoedoes: 469
Renate Boogvrouw
Lid sinds: 11 april 2008
Aantal Hoedoes: 15
Irene de Vette
Lid sinds: 19 juni 2008
Aantal Hoedoes: 78
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!