Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Eten & drinken » Wereldkeuken » Italiaans » Hoe kook ik risotto rijst

Hoe kook ik risotto rijst

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 30 minuten
  • Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Hoe kook ik risotto rijst
De meeste rijstgerechten zijn afkomstig uit Azië. Dat geldt niet voor risotto rijst. Dit gerecht komt oorspronkelijk uit het noorden van Italië. Risotto rijst is wat ronder en wat vochtiger dan gewone rijst. Omdat het in bouillon gekookt wordt, is het ook wat smaakvoller. Risotto rijst is te combineren met allerlei ingrediënten. In dit voorbeeld maken we Risotto ai funghi: risotto met paddenstoelen

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

  • 250 gram Risotto rijst
  • 1,5 liter bouillon
  • 1 ui
  • Teentje knoflook
  • Klontje (room)
  • 25 gram gedroogde paddenstoelen
  • 25 gram Parmezaanse kaas
  • Pan

Stappen

  1. Kook de bouillon

    Breng de bouillon zachtjes aan de kook. Pers het teentje knoflook of snijd het in kleine stukjes en voeg het samen met de gedroogde paddenstoelen toe aan de bouillon. Laat alles een half uurtje op het vuur staan.

  2. Fruit een uitje

    Doe de boter of een flinke hoeveelheid olijfolie in een hapjespan. Verhit dit goed. Voeg een fijngesneden uitje toe en fruit de ui. Als de ui een beetje zacht geworden is, kun je de risottorijst toevoegen.

  3. Bereid de risotto

    Als de risotto in de pan zit, roer alles dan goed door, zodat alle korrels door de boter of olie geroerd zijn. Voeg dan een flinke lepel bouillon toe aan de rijst. Roer voorzichtig en wacht tot al het vocht is opgenomen. Zorg er steeds voor dat de rijst een klein beetje bolt. Herhaal dit net zo lang tot de risotto zacht is. Let wel op dat het niet te papperig wordt; de rijst moet 'al dente' (beetgaar) worden.

  4. Voeg smaakmakers toe

    Om de risotto een extra lekkere smaak te geven, roer je er op het laatst de Parmezaanse kaas doorheen. Voeg eventueel ook nog een klontje boter toe, om de risotto wat romiger te maken.

Do's

  • De boter mag ook vervangen worden door olijfolie. Een alternatief is een deel olie en een deel boter

Don'ts

  • Voeg niet te veel bouillon toe. Het is niet per se nodig om de volledige anderhalve liter toe te voegen; blijf de risotto proeven, zodat je weet wanneer je moet stoppen

Bron

Hoedoeners in de spotlight
Renate Boogvrouw
Lid sinds: 11 april 2008
Aantal Hoedoes: 15
Erik Weijers
Lid sinds: 26 maart 2008
Aantal Hoedoes: 42
Cindy Kamstra
Lid sinds: 18 juni 2008
Aantal Hoedoes: 86
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!