Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Eten & drinken » Wereldkeuken » Italiaans » Hoe maak ik lekkere roomsaus voor bij de pasta
4

Hoe maak ik lekkere roomsaus voor bij de pasta

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 20 minuten
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe maak ik lekkere roomsaus voor bij de pasta
Door de populariteit van rode saus bij de pasta, zou je bijna vergeten dat er nog veel meer mogelijkheden zijn. Een roomsaus smaakt bijvoorbeeld ook heerlijk bij spirelli, tagliatella en andere soorten pasta. En die is net zo makkelijk te maken als een rode saus.

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

  • 500 gram champignons
  • 400 ml crème fraîche
  • 30 gram boter
  • 30 ml olijfolie
  • 5 teentjes knoflook
  • 3 uien
  • 1 prei
  • Bosje peterselie
  • Handje zeezout
  • Glas witte wijn (droog)
  • Peper en zout
  • Pan
  • Scherp mes
  • Houten spatel

Stappen

  1. Snijd de champignons

    Maak eerst alle champignons schoon. Zorg ervoor dat er helemaal geen modder meer op zit. Snijd daarna de helft in plakjes. De andere helft snijd je voorzichtig in hele kleine stukjes. Dit zorgt ervoor dat de smaak van de champignons goed vrijkomt en de saus extra lekker is.

  2. Snijd de prei

    Snijd het groene loof van de prei af en bewaar dit voor een andere keer. Voor de saus heb je het niet nodig. Snijd het witte deel in dunne ringetjes. Elk ringetje hoeft maar een paar millimeter dik te zijn. Gebruik hiervoor een scherp mes, zodat je de ringetjes straks niet nog los hoeft te trekken.

    Was de prei daarna goed en controleer of al het zand er tussen weg is. Zelfs een klein beetje zand kan je eetplezier al behoorlijk verpesten. Maak tijdens het wassen de ringen goed los van elkaar, dan weet je zeker dat ze straks allemaal goed gaar zijn.

  3. Snipper de uien

    Verwijder de schil van de uien en versnipper ze daarna. Maak de snippertjes echt heel klein, zodat je straks niet meer merkt dat er ui in zit, maar het wel proeft. Als je niet zo handig bent met een mes, dan kun je hier eventueel ook een food processor voor gebruiken. Controleer dan wel even goed of er geen grote stukken meer in zitten.

  4. Snijd de knoflook

    Ontdoe vijf teentjes knoflook van hun velletjes en leg ze op een snijplank. Leg er vervolgens een handje zeezout naast. Door zeezout bij knoflook te hebben als je het snippert, zorg je ervoor dat de smaak van de knoflook ook na het snijden goed behouden blijft. Maak de stukjes knoflook weer extra fijn, net zoals je zojuist bij de uien hebt gedaan.

  5. Snijd de kruiden

    Snijd de kruiden goed fijn. In dit geval hebben we gekozen voor verse peterselie, maar je kunt ook gaan voor bijvoorbeeld tijm. Let er altijd op dat er geen stokjes meer in zitten.

  6. Maak de basis van de saus

    Verwarm de boter in de pan en voeg ook de olijfolie toe. Zodra de boter gesmolten is en de olijfolie warm is, doe je de champignonplakjes in de pan. Bak ze onder voortdurend doorroeren een beetje bruin.

    Zodra de champignons bruin zijn, kun je de ui toevoegen. Blijf wederom goed roeren en laat de ui binnen een paar minuutjes glazig worden. Daarna kun je de kleine stukjes champignons in de pan doen. Zet het vuur vijf minuutjes hoog op en blijf goed roeren.

  7. Voeg de smaakmakers toe

    Na vijf minuten 'blus' je de saus met het glas witte wijn. Eventueel kun je hier ook een glas water voor gebruiken. Voeg daarna de knoflook toe. Roer dit een minuutje door de saus en voeg dan de prei en de peterselie toe. Roer alles nog even goed om en zet het vuur uit.

  8. Maak de saus romig

    De saus is af, alleen het belangrijkste ingrediënt ontbreekt nog: de room. Voeg daarom als laatste de crème fraîche toe en roer alles nog een keer goed om. Zorg ervoor dat de crème fraîche goed verdeeld wordt. Daarna is je saus klaar om geserveerd te worden. Buon appetito!

Do's

  • Varieer lekker met kruiden. In plaats van peterselie kun je bijvoorbeeld ook tijm gebruiken
  • Dit is de vegetarische variant. Als je graag vlees in je saus hebt, kun je bijvoorbeeld stukjes kip toevoegen

Don'ts

  • Laat de saus niet te lang doorkoken, dan wordt hij lobbig en smaken ingrediënten als de prei niet zo knapperig meer

Bron

Hoedoeners in de spotlight
Adine Faber-Versluis
Lid sinds: 5 april 2008
Aantal Hoedoes: 469
Lisette Kreischer & Merel van der Lande - Veggie in Pumps
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
Erik Weijers
Lid sinds: 26 maart 2008
Aantal Hoedoes: 42
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!