Hoe maak ik verse pasta
Document acties
- Tijdshoeveelheid 60 minuten
- Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Benodigdheden
- 300 gram pastabloem type ‘00’ of semola di grano duro rimacinata of een mix van deze twee
- 3 eieren (XL)
- pastamachine
- grote houten plank om op te kneden/ruime werkbank
Stappen
-
Stap 1
Vorm een bergje van de bloem op een schoon en droog werkvlak. Maak middenin een kuiltje en breek daarin de eieren. Roer voorzichtig met een vork vanuit het midden totdat al het meel vermengd is met het vocht. Bewerk het deeg stevig met je handen ongeveer 10 tot 15 minuten en bestuif het werkvlak zo nu en dan met wat bloem. Mocht het deeg te droog aanvoelen, maak dan je handen nat met water en kneed verder. Hoe langer je kneed, des te elastischer, soepeler en zachter het deeg van structuur wordt.
-
Stap 2
Bedek met plasticfolie en laat minimaal een half uur rusten in de koelkast.
-
Stap 3
Haal het pastadeeg uit de koelkast en verdeel het in kleinere stukken. Rol het deegballetje dat je gaat gebruiken tot 1 cm dikte.
-
Stap 4
Haal het deeg door de pastamachine: begin bij stand 1. Vouw dan de deeglap dubbel en haal de lap nogmaals door dezelfde stand. Herhaal dit door steeds een stand verder te gaan, tot je de gewenste dikte bereikt hebt.
-
Stap 5
Maak de gewenste pasta.
Voor spaghetti en tagliatelle:
Snijd de deeglap voor spaghetti of tagliatelle ongeveer in lengtes van 30 tot 40 centimeter.
Maak er de gewenste pasta van door de deeglap door het juiste opzetstuk te draaien (spaghetti of tagliatelle). Je kan de tagliatelle ook zelf snijden: rol de deeglap op in de lengte en snijd in repen van 1,5 centimeter. Hang de pasta te drogen over een stok of verspreid ze op een bebloemd oppervlak.
-
Stap 6
Kook de pasta in 2 à 3 minuten al dente (proeven!) in een ruime pan met gezouten water en dien op met een pastasaus naar keuze.
Do's
- Leg plastic folie over een deeglap of deegbal die even moet wachten op zijn beurt: zo droogt het deeg niet uit.